Saturday, June 17, 2023

De ce s-a prăbușit fotbalul românesc după 1989?

Fotbalul înseamnă bani, înseamnă jucători de fotbal, înseamnă terenuri de joc, înseamnă taxe, înseamnă scandaluri, înseamnă multe altele, pe care democrația de după 22 Decembrie 1989 le-a adus la pachet cu libertatea cucerită de revoluționari.
Fotbalul românesc s-a prăbușit căci a trecut de la fotbalul așezat pe baze comuniste, la fotbalul așezat pe relațiile pieței concurențiale unde funcționează exclusiv legea cererii și a ofertei.
Fotbalul vechi a însemnat:
- cluburi pe lângă  ministere și combinate industriale,
- fotbaliști angajați fictiv pe la diferite întreprinderi,
- fonduri provenind din activitatea de producție,
- taxe de la salariați asemeni cotizațiilor pentru fotbal.
Fotbalul nou a însemnat:
- investitori dispuși să bage bani în acest sport,
- apariția cluburilor finanțate de investitori,
- jucători angajați ca salariați ai clubului,
- veniturile cluburilor legate de vânzarea de bilete, 
- existența unei ligi profesioniste,
- bani din transmisiile meciurilor televizate.
Schimbările au fost radicale și trecerea la noua formă organizatorică a presupus un management nou, realizat de oameni noi, profesioniști autentici, care de fapt nu au existat. Noul fotbal a fost făcut de oameni vechi, care nu au înțeles nimic din transformările ce trebuiau să se producă și de aceea finanțatorii au pierdut enorm de mulți bani, iar cluburile și-au deteriorat poziția, căci unii au crezut că fotbalul este fabrică de bani, unde babi un leu, nu faci nimic și toată lumea devine milionară.
Cei care s-au trezit patroni de cluburi de fotbal, fără a ști cum se produc banii, fără să se înconjoare de profesioniști, s-au trezit într-un ocean cu apă rece, fără colac de salvare și cu valuri de șase metri înălțime, drept pentru care au devenit instantaneu faliți.
Prăbușirea fotbalului românesc are aceleași cauze ca prăbușirea industriei românești, a comerțului exterior românesc, dar ș a culturii, căci oamenii nu au înțeles că noua societate de după 1989 înseamnă debarasarea de comunism și trecerea la un management unde fiecare leu cheltuit trebuie justificat, dar trebuie să aducă încă un leu, pentru a spori capitalul investit. Gândirea comunistă cu sacul de bani pus în mijlocul drumului, din care ia oricine vrea cât are nevoie, s-a terminat în 22 Decembrie 1989 și oamenii de fotbal mioritic nu au înțeles acest lucru. Ei au continuat să procedeze la fel cu banii finanțatorilor, ceea ce le-a adus pierzania și cu ea prăbușirea fotbalului ca fenomen global pentru tot spațiul mioritic, 



(17 iunie 2023) 

No comments:

Post a Comment