Cei care provin din lumea satului, știu că iapapentru a făta mânz, trebuie dusă la armăsar, vaca pentru a făta vițel, trebuie dusă la taur și scroafa pentru a făta purcei, trebuie dusă la vier. Cum este ales armăsarul, cum este ales taurul și cum este ales vierul, lumea satului știe și nu greșește, căci toate au costuri și nimeni nu plătește nimic degeaba.
Nimic nu este întâmplător și toate sunt rânduite după reguli nescrise, iar experiența se transmite din generație în generație tacit și rezultatele mai bune sau mai puțin bune se văd în timp și corecțiile operează în mod eficient, căci criteriile de performanță sunt și aici bine definite.
Scriu toate acestea pentru a marca faptul că în lumea reală totul este relativ. Nu există o teorie a potrivirilor universale, căci modul în care se așează lucrurile este unul natural, bazat de interacțiuni fie impuse de alții, fie auto-impuse dând senzația unor potriviri fără o explicație pământească. Și în lumea oamenilor lucrurile stau aproximativ în același fel.
Dacă este vorba de căsătorii aranjate de părinți, atunci criteriile de selecție sunt definite de aceștia și tinerii sunt puși în fața faptului împlinit. În cazul în care lucrurile nu sunt gestionate strict, se stabilesc interacțiuni între membri unor colectivități restrânse, prin selecție în ordine descrescătoare după criterii pe care fiecare membru din colectivitate și le-a stabilit. Atunci când apar potriviri de evaluări, se formează grupări de două elemente sau de mai multe, ceea ce duce la marea diversitate de abordări din societatea omenească modernă.
Este clar că ființele vii acționează în același fel, pe bază de instinct, chiar dacă uneori intervin elemente raționale evoluate sau rudimentare, care depind de treapta de evoluție pe care se află fiecare specie.
(20 iunie 2023)
(20 iunie 2023)
No comments:
Post a Comment