Wednesday, August 31, 2016

Expoziția depictură Dorin APREUTESEI

Luni 28 august 2016, la ora 18,00, în sala Foaier a Cercului Militar național a avut loc vernisajul expoziției de pictură a lui Dorin APREUTESEI, care conține o selecție exigentă a unor lucrări din vasta operă a pictorului. Pe contul său de facebook pictorul a postat fotografii cu multe alte tablouri la fel de valoroase dar neincluse aici. Expoziția este deschisă până pe 11 septembrie 2016 și beneficiază de un spațiu excepțional din toate punctele de vedere, ca poziție și ca modalitate de a scoate în evidență a calitățiilucrărilor expuse folosind lumina naturală, generoasă oferită de dispunerea sălii. La vernisaj au participat criticul de artă Margareta Nistor, criticul de artă și scriitorul Tudor Octavian, precum și un numeros public iubitor de frumos.
În expoziție sunt expuse lucrările:
Rasarit luna la Balcic
Natura statica cana argintie
Natura statica cu ulcior
Iarna in Delta
Camp cu maci
Kastellorizo
La coasa
Dimineata in Delta
Natura statică cu mar
Iarna pe ulita
Fir de trandafir
Biserica din deal
Casa din luminis
Margine de sat transilvan
Solitudine
Biserica Sf Nicolae din DensusCos cu gutui
Regele pescar
Primavara pe ulita
Lalele cu matriosca
Peisaj cu capite de fin
Biserica Valea Doftanei
Natura statica cu sticla verde
Muscata rosie
Cana cu lamaita
Cana cu flori de cimp
Natura statica cu mojar
Peisaj din Timisoara
Mesteceni
Mraconia biserica din Dunare
Meteora
Casa Alba
Lunca Dunarii
Flori de cimp
Nalba de cimp
Ascuns in iarba
Biserica reformata Pesteana
Copilarie
Brindusa
Peisaj din Hateg.
Pictorul Dorin APREUTESEI a participat la numeroase expoziții de grup, dar de acestă dată ni se prezintă la expoziția de unic autor, lucru special pentru migala și atenția cu care a pregătit evenimentul și pentru exigența de care a dat dovadă în a alcătui setul de exponate, în a le găsi locul cel mai potrivit, astfel încât totul să fie exact ceea ce pictorul și-a dorit să obțină. Activitatea pictorului Dorin APREUTESEI îmi este cunoscută de peste trei decenii, pe când discutam cam care ar fi pictura pe care mi-aș dori-o într-un anume spațiu, vremurile de atunci fiind foarte aspre. I-am urmărit evoluția și de fiecare dată am rămas plăcut impresionat să văd cum evoluează Dorin APREUTESEI de la o perioadă la alta, găsindu-și drumul așa încât să fie numai și numai pe drumul său, fără a se spune că are influențe, fără a se spune că este dintr-o anumită generație. Este acum el, un Dorin APREUTESEI cu elementele de fermitate și de sensibilitate proprii, cu teme și abordări numai și numai ale sale, iar ceea ce-l face pe Dorin APREUTESEI să fie distinct este accentul special spre detaliul care definește planuri și atmosferă,
Voi spune mai întâi ceea ce-mi place la tablourile lui Dorin APREUTESEI:
  • echilibrul;
  • căldura;
  • structura;
  • lumina;
  • armonia;
  • detaliile.
După aceea voi spune câteva cuvinte despre caracteristicile tablourilor lui Dorin APREUTESEI:
  • au o tematică variată, de la peisaj, la natură statică până la compoziții complexe;
  • stăpânirea la perfecție a elementelor de profunzime și de redare a spațiilor;
  • abordarea cu detașare a  elementelor care vin să combine atitudini și stări;
  • distribuirea pe suprafața pânzei a elementelor ce definesc raportul întreg/părți.
Mă voi opri asupra unora dintre picturi.
Lucrarea Solitudine prezintă o serie de particularități care definesc o atmosferă specială prin:

  • lumină;
  • culoare;
  • poziție;
  • atitudine;
  • privire;
  • contrast.
Existența acelor frunze ușor translucide are menirea de a schimba raportul dintre toate componentele, introducând nota de finețe, gingășie și fragilitate care trebuie să definească personajul. Detaliile care rezultă din jocul de lumini și umbre ale rochiei dau senzația unei atitudini concentrate a personajului pe o problemă care presupune meditație, curaj și alegeri. M-a impresionat foarte mult lumina difuză care trece prin acea perdea și este filtrată astfel încât chipul devine și mai luminos.

În tabloul intitulat Sighișoara, pictorul a redat nu casele din cetatea medievală a Sighișoarei, ci atmosfera aceea copleșitoare dintr-un spațiu definit prin îngustimea străzilor și masivitatea construcțiilor, atât de diferite unele de celelalte. Am fost în Sighișoara și fără să fi citit bilețelul care era alăturat tabloului am știut că este vorba de Sighișoara, pentru că am simțit privind tabloul atmosfera pe care am trăit-o atunci și acolo, acum câțiva ani.
Tabloul Fereastra bunicii este o lucrare realizată cu o tehnică aparte, pictorul dându-mi o serie de detalii care se suprapuneau perfect cu ceea ce-mi imaginasem eu despre procesul de realizare. Admir la pictorul Dorin APREUTESEI aplecarea asupra detaliilor, acesta accentuând cu migală toate elementele care definesc specificul unei case de la țară, unde perdeaua nu este orice perdea, ci una cu broderii migăloase, unde florile din fereastră au rostul lor prin culorile și aranjamentele expresive. Artistul are nenumărate mijloace pentru a sugera vechimea tencuielii, a ramelor, a ghivecelor în care sunt puse florile, iar rama mi-a readus în memorie ceea ce văzusem cândva la spectacole și anume teatru în teatru. Frumos!
Despre uleiul pe pânză Coș cu guturi nu spun decât atât: privitorul are tentația să întindă mâna să ia din coș o guturie, ideia de tridimensionalitate fiind perfect construită de artist. dacă în pictură se vorbește de planuri, aici este realizată o compoziție de mare complexitate, încât din orice unghi este privită, ochiul vede acele gutui și celelalte simțuri sunt activate involuntar, răscolind amintiri de demult celor care știu ce înseamnă gutui ținute în paie peste iarnă.
Toate tablourile au ceva al lor, care le face să fie speciale. Eu le-am fotografiat pe toate. Și în zilele următoare voi scrie în continuare despre tablourile lui Dorin APREUTESEI, dar consider că cel mai bun lucru este de mers la sala Foaier a Cercului Militar Național din Strada Constantin Mile 1 pentru a vedea expoziția și de a le evalua fiecare prin modul său de a le privi și înțelege.
Dacă i se va pune întrebarea:
- Cine ești dumneata domnule Dorin APREUTESEI?
Având în spate această expoziție și o bogată activitate, va răspunde simplu, privindu-și în față interlocutorul:
- Sunt pictorul Dorin APREUTESEI.


(31 august 2016)

No comments:

Post a Comment