Ca să fim corecți până la capăt, Inteligența Artificială - IA va fi prezentă și în verificarea corectitudinii software, problemă incorect denumită demonstrarea corectitudinii software. Acum peste 50 de ani în revista Acta Informatica un nene anunța că are el un program care automatizează demonstrarea corectitudinii software, dar mai mult de atât nu am aflat din moment ce el vorbea tot despre stupidul exemplu de program care implementa algoritmul lui EUCLID, program târât prin toate articolele scrise de cei care se scremeau să zică și ei ceva despre demonstrarea corectitudinii programelor.
Toate speranțele au fost puse acum în crearea de software înzestrat cu elemente de Inteligența Artificială - IA pentru demonstrarea corectitudinii software. Este în mintea unora o mare eliberare și se propagă credința că aceasta este soluția creșterii calității software.
Ipoteza nr. 1: orice produs software nou A, este scris de om.
Ipoteza nr. 2: produsul software A, scris de om este imperfect, așa cum este și omul.
Ipoteza nr. 3: produsul software cu Inteligența Artificială - IA scoate în evidență erorile din A.
Ipoteza nr. 4: omul imperfect corectează erori scriind secvențe de linii sursă imperfecte.
Ipoteza nr. 5: produsul software supus analizei cu Inteligența Artificială - IA are alte erori.
Nicio ipoteză: ciclul de demonstrare a corectitudinii este infinit, căci IA nu crează software nou.
Ceea ce se va întâmpla în anii viitori este legat de faptul că Inteligența Artificială - IA ne va forța pe toți să fim mai atenți, să respectăm proceduri, să folosim secvențe de program validate deja ca fiind bune și să progresăm cât de cât atunci când dorim să scriem software de complexitate și mai ridicată, pentru a nu cădea în păcatul începerii unui proiect complex și abandonarea lui din lipsă de forță de muncă de înaltă calificare sau din lipsă de bani.
(19 iunie 2023)
(19 iunie 2023)
No comments:
Post a Comment