WEB-ul lui Tim BERNERS-LEE peste doi ani va împlini frumoasa vârstă de 30 de ani de existență. Iată, că în ziua de azi nimic nu se desfășoară în afara aplicațiilor wev și în afara Internetului. Acum se vorbește de o civilizație web, numai că trebuie să se pună un pic de ordine în tot ceea ce se face. Adică, trebuie folosite șabloane și proceduri de dezvoltare a aplicațiilor web. Mai trebuie ceva: nimic nu trebuie distrus, ci totul trebuie arhivat. Este exact cum se întâmplă cu vechile manunscrise, care se păstreazîă în condiții speciale, deși prin digitizare li se asigură o viață eternă.
Cum suntem noi moritici, adică ne credem buricul pământului, tot ceea ce facem credem că se face pentru prima dată în spațiul nostru cel carpato-danubioano-pontic, drept care nici nu avem curiozitatea de a ști cumva dacă roata sau apa caldă au fost inventate și ne apucăm să le inventăm noi, iar când le avem, ne mirăm că ele erau cunoscute de câteva mii de ani și urlăm ca din gură de șarpe că am fost furați, nedreptățiți și nu ni se recunosc prioritățile. Așa este și în cazul aplicațiilor web.
Dezvoltăm aplicații web după ureche, primitive și acum în secolul al XXI-lea ne mirăm că nu ne ia nimeni în seamă. Nu voi da niciun exemplu de aplicație web bizară dezvoltată aici pentru că aș nedreptăți pe cei care probabil au aplicații web și mai mizerabile.
Înainte de a proni la realizarea unei aplicații web, designerii trebuie:
- să caute alte aplicații web similare făcute de alții și care sunt foarte mult accesate;
- să aleagă resursele pe care să le folosească pentru a face ceva modern;
- să definească grupul țintă și interfața să fie adaptată 100% acestuia;
- să vină cu elemente de inovație numai în măsura în care se fac îmbunătățiri;
- să învețe de la cei cu experiență și să se asigure că urmează calea cea corectă;
- să accepte existența de șabloane și să nu facă din originalitate un scop în sine.
Se știe că trebuie să citim poezie înainte de a scrie poezie. Trebuie să vizităm muzee înainte de a ne apuca de pictură. Și în dezvoltarea de aplicații web trebuie învățat de la:
- inaintași;
- deștepți;
- alții.
Civilizația web nu este o poveste, ci este un adevăr. O aplicație web bine făcută va fi accesată de mulți oameni, în timp ce o aplicație web greoaie, chiar proastă va fi abandonată în doi timpi și trei mișcări, așa cum fac eu cu cel puțin dintre 90% dintre aplicațiile web mioritice făcute să fie:
- alandala;
- îmbâcsite;
- nesugestive;
- ocolitoare;
- nesemnificative;
- imposibile.
Chiar zilele trecute am găsit o aplicație web care se referea la o competiție aflată anul acesta la a XI-a ediție și am avut curiozitatea să văd cine au fost câștigătorii din edițiile precedente. Acolo nu exista un buton cu istoricul derulării edițiilor 1, 2, 3, ..., 10. Sunt sigur că au existat acele rezultate. Este posibil să mai fie undeva în arhivele organizatorilor. Oricum, aplicația web este mioritică, absurdă și bizară pentru că nu respectă elementele de structură care marchează și lucruri necesare precum arhiva sau istoricul, cum zicem noi dacii liberi și încrezători că în 100 de ani s-o prinde ceva și de dezvoltatorii mioritici de aplicații web care se cred buricul pământului de când i-a ouat natura.
(10 august 2017)
No comments:
Post a Comment