Cu profesorul Ioan ODĂGESCU am fost coleg de catedră cam 40 de ani, dar mă cunosc cu el încă din vremea studenției. Era mai mic decât mine cu doi ani. l-am remarcat ca pe un timp extrem de ambițios, cu dorința de a fi primul în toate. De-a lungul anilor am avut colaborări la disciplina Programe aplicative, disciplină la care el a lucrat încă de la început cu un cercetătot din Centrul de Calcul numit IONESCU Bujor Miron - IBM cum îi plăce lui să se alinte. A scris multe cărți, una dintre ele avându-l coordonator pe un anume Constantin BILCIU, din rațiuni care mie îmi scapă sau pur și simplu că era director de Centru de Calcul al ASE. Dădea bine la imagine în acele vremuri astfel de asocieri.
În anul 1990 profesorul Ioan ODĂGESCU a făcut parte din grupul celor care au fondat Catedra de Informatică Economică, moment pe care eu îl consider de o importanță excepțională pentru întreg parcursul specializării de informatică economică, prin saltul calitativ făcut atunci de noi toți.
În anul 1990 profesorul Ioan ODĂGESCU a făcut parte din grupul celor care au fondat Catedra de Informatică Economică, moment pe care eu îl consider de o importanță excepțională pentru întreg parcursul specializării de informatică economică, prin saltul calitativ făcut atunci de noi toți.
Asisitentul universitar și mai apoi lectorul universitar Ioan ODĂGESCU a publicat înainte de revoluție nenumărtae cărți de Analiză numerică, el fiind și absolvent al Facultății de Matematică. După Revoluție și-a dedicat munca spre disciplina nou introdusă în planurile de învățământ de la Secția de Informatică Economică din CSIE, intitulată Ingineria programării. A coordonat un colectiv format din doctorii Daniel LUCA, Felix FURTUNĂ și Alexandru BĂRBULESCU, realizând împreună lucrări științifice importante. A scris și o carte de Structuri de date și una de Programare în assembler, plăcându-i să fie în multe cazuri singur autor.
În vremea când am colaborat cu profesorul Ioan ODĂGESCU am scris într-un colectiv lărgit mai multe cursuri și culegeri de probleme pentru disciplina de programe aplicative.
El a fost și conducător științific de doctorate, finalizăând colaborări cu tineri valoroși. În biblioteca ASE se află teze de doctorat extrem de valoroase coordonate de profesorul Ioan ODĂGESCU. Ani în șir, profesorul Ioan ODĂGESCU a gestionat concursul de Cel mai bun programator, care a oferit premii senzaționale câștigătorilor, respectiv, un computer, în vremea când o asemenea sculă reprezenta cam de 50 de ori salariul minim pe economie sau un laptop, când prețul unei asemenea piese era de cel puțin 25 de ori un salariu bun. Chiar au iscat discuții asemenea aobordări în rândul unor profesori care considerau premiile prea mari pentru o muncă de 5 ore, în raport cu efortul depus de ei la sala de curs. Răspunsul a fost simplu: să participe la concurs și dacă soluțiile ce le vor oferi domniile lor vor fi cele mai bune, evident, premiul cel mare le va reveni fără nicio opreliște, regulamentul neinterzicându-le participarea. Ceea ce nu s-a întâmplat și respectivii au plecat înjurând, ca în comunismul crâncen, egalitarist, bazat pe nemuncă, pe noncalitate și pe nonvalori. Profesorul Ioan ODĂGESCU a fost făuritor de școală. Cine se va ocupa să scrie o carte solidă de Istorie a Informaticii Economice din România, este obligat să rezerve un capitol lui Ioan ODĂGESCU, căci el a scris pagini interesante care au marcat evoluția unor discipline absolut indispensabile formării tinerilor informaticieni de la noi.
(25 august 2017)
No comments:
Post a Comment