Wednesday, August 30, 2017

Complexitatea componentelor avuției naționale digitale

Din start trebuie spus că analiza complexității componentelor avuției naționale digitale este total diferită de  analiza complexității  avuției naționale digitale, căci una este să se discute de o bucățică de d-AN și cu totul altceva este să se discute despre întreg.
Complexitatea este o caracteristică de calitate care evidențiază diversitatea de părți și funcționalități ale acestora care compun un întreg, dar și legăturile dintre ele. Există nenumărate modalități de a defini complexitatea, dar mi se pare mult mai eficient să se procedeze ca în teoria mulțimilor, prin a da exemple sugestive, fără a oferi o definiție, considerînd complexitatea ca o noțiune primară.
Astfel, un album cu fotografii postate pe Internet care are numai portrete ale unei persoane la diferite vârste este mai simplu decât un album de fotografii organizat pe două niveluri în care se găsesc separat fotografii cu portrete, cu perisaje, cu construcții, cu monumente de arhitectură grupate pe țări și cu reproduceri de artă ale unor tablouri din expoziții vizitate.
Tot așa, un fișier pdf al unui curs de birotică este mai simplu decât o aplicație de e-Learning de pe Internet, structurată, unde există posibilitatea de a accesa anumite capitole, de a verifica pe teste grilă cu evaluare instatntanee a rezulatelor ceea ce subiectul a acumulat.
Un articol de pe Wikipedia care are un text de 400 de cuvinte este mult mai simplu decât un alt articol care se referă la același subiect, structurat pe capitole, care conține text, dar și fotografii, tabele și grafice, însoțite de o bibliografie reprezentative.
Cândva, am scris articole pe această pemă care sunt referite complet prin:
IVAN, Romulus ARHIRE, Marian MACESANU – Program Complexity Analysis, Hierarchy, Classification, SIGPLAN NOTICES, vol 22, nr. 4, 1984, pp. 94-102
Marian MACESANU, Romulus ARHIRE, Ion IVAN – Clase de complexitate pentru produse-program, Buletinul Roman de Informatica, nr. 1, 1985, pg. 63-68
Ion IVAN, L. TOVISSI, E. MOSCOVICI, Utilizarea analizei entropice in studiul complexităţii programelor cu aplicaţii la normarea activităţii de programare, Buletinul Român de Informatică, nr. 4, 1982, pg. 39-44.
În anul 2000 Romulus ARHIRE a susținut cu succes teza de doctorat intitulată Evaluarea complexității sistemelor de programe, pe care am coordonat-o, unde a venit cu noi soluții interesante de măsurare a complexitășii software.
În cazul analizei complexității componentelor d-AN trebuie pornit de la faptul că acestea sunt entități text complexe și de acolo trebuie implementate metrici dintre cele expruse în cartea referită prin:
Ion IVAN, Marius POPA - Entități text, dezvoltare, evaluare, analiză, Editura ASE, București, 2005, ISBN 973-594-663-7, 587pg.
Consider din start că se potrivește o metrică HALSTEAD adaptată, bazată pe frecvențele de apariție a claselor de elemente de bază, fiecare componentă d-AN fiind privită ca o entitate text structurată și neomogenă. De regulă, autorii construiesc componente d-AN de complexitate mică sau medie.
Complexitatea componentelor avuției naționale digitale este o caracteristică necesar a fi luată în considerare atunci când se ierarhizează aceste componente și se încearcă să se ofere fiecărui utilizator ceea ce se potrivește profilului său. Există o concordanță între complexitatea profilului unui utilizator și complexitatea componentelor d-AN. Devine plictisitor ca motorul de căutare să ofere unui specialist într-un domeniu, componente d-AN de începător.






(31 august 2017)

No comments:

Post a Comment