Există un Colegiu în Washington, DC, USA unde elevii poartă uniforme. Până aici nimic nou, deși la noi se duce o luptă pe viață și pe moarte în legătură cu uniformele, mai mult contra decât pentru. La acel colegiu există și o clauză importantă legată de performanță.
Elevii poartă uniforme din care bluza de culoare neagră este obligatorie, atăt la băieți cât și la fete. dacă un elev obține numai calificative de foarte bine, are dreptul de a purta cămașă albă. În acest fel se face diferența dintre elevii foarte buni și elevii ceilalți. Dreptul de a purta cămașa albă se menține atât timp cât elevul are numai calificative de foarte bine. Imediat ce un elev care purta cămașa albă ia un calificativ de bine sau chiar mai slab, pierde dreptul de a purta cămașa albă și trece și el în rândul celorlalți elevi cu uniforma care are în dotare camașă neagră.
dacă în școlile dâmbovițene ar fi o astfel de ideie, cu siguranță că pe lângăelevii cu calificativ foarte bine pe bune ar purta cămașă albă:
- fiul vreunui potentat al zilei;
- fiul unor părinți care plătesc oricât;
- copilul unui barosan de care depind mulți;
- un fiu care nu știe să scrie dar are elicopter;
- fiul unui ataă cu cinci doctorate luate în ultimul trimestru;
- fiul unui savant care a scris în pușcărie zece cărți științifice în ultma săptămână.
In țara noastră se plătea cândva doctoratul. Era 15% din salariu și venea ca un adaos, recunoaștere a unei activități undeva de 5 sau 6 ani de trudă. Acum că toată lumea face doctorat în ceva, s-a bagatelizat până la vulgarizare și au dispărut cei 15%. Există un talent teribil aici în spațiul nostru cel mioritic de a discredita adevăratele valori, până a atinge cotele cele mai jalnice.
Să ne reamintim numai cum a fost primită marea campioana Diana Mocanu la liceul unde mămica ei era femeie de serviciu. Să rememorăm cum se plimbă pe sticlă de la o televiziune la alta o persoană cam corpolentă, lipsită de voce și care acceptă să fie în cele mai jalnice posturi de identificatoare de alimente nepreparate.
Ce bine ar fi dacă unul dintre meniștri de la educațiune ar impune și acolo criterii de ierarhizare care să vizeze și alte categorii de performeri decât olimpicii internaționali, dealtfel numărabili pe deștele de la două mânuțe de bebei.
(28 fenruarie 2016)
No comments:
Post a Comment