De câteva săptămâni se întâmplă ceva incalificabil: mor bebeluși din județul Argeș, fără a se știi cauzele deceselor. Trebuie pornit de la următoarele ipoteze:
- bebelușii formează o colectivitate mai mult decăt omogenă, datorită vărstelor lor:
- aria de localizare a pacienților este strict delimitată;
- producerea evenimentului s-a efectuat cam în același timp;
- efectul este în toate cazurile același, ca diagnostic;
- la vârstele bebelușilor diversitatea cauzelor este foarte limitată.
În chimie există planificarea experiențelor. Dacă se consideră trei factori de influență și două niveluri de evoluție, numărul de combinatii este 2 la puterea 3, adică sunt 8 combinații.
În teoria derulării proceselor experimentale există lucrarea Operarea evolutiva, EVOP de G. Box și N. Draper, tradusă și la noi în 1975 la Editura tehnică.
Acolo sunt învățati toți care vpr să facă ceva ca lumea cum să procedeze, încât rezultatele să fie obținute rapid, asemeni pantei celei mai abrupte de gradient.
La bebeluși există fișele medicale cu înscrisuri legate de:
- vaccinuri;
- antecedente;
- manifestări ale suferințelor.
Pentru a veda cum se manifestă efectul adică ieșirea, trebuie studiate intrările care la bebeluși înseamnă:
- laptele mâncat;
- apa băută;
- fructe mâncate;
- injecții făcute;
- medicamente luate.
Nu sunt un milion de combinații. Niște jurnaliști obscuri menționau cum că bebelușii au băut din apa de la băiță. O ipoteză mai penibilă și mai halucinantă nici că ar fi existat.
Ezitările din laboratoare arată că este cunoscută cauza dar sunt interese majore care determină să fie evitat sau amânat verdictul. Reacția ministerului care nu a găsit resurse să aducă specialiști din străinătate sau să-i trimită cu avioane, inclusiv militare pe bebeluși la spitale din țări cu medicină avansată, arată un interes scăzut, o miză politică redusă. Parcă Victor Ponta zicea într-un discurs despre un discurs ceva cu a fost nevoie să. Acum chiar mor bebelușii, iar ministrul sănătății Achimaş-Cadariu este doar frustrat, sărăcuțul de tehnocrat ce se află...
(18 februarie 2016)
No comments:
Post a Comment