Începând de luni 22 februarie, candidații la funcția de rector al Academiei de Studii Economice s-au întâlnit cu alegătorii. Comunicarea directă este cel mai bun prilej de a lua cunoștință de adevăratele probleme și mai ales de a fi cunoscut candidatul exact așa cum este el în realitate pentru că, atunci când scrie:
- are posibilitatea de a face corecții pe text;
- utilizează surse d inspirație;
- este asistat de comunicatori specializați;
- respectă reguli impuse de situație;
- alege dintre variante.
După cum rezultă din imaginile prezentate pe rețelele de socializare, interesul alegătorilor pentru a-i cunoaște pe viu pe candidați a fost la un nivel foarte ridicat.
Constatarea făcută încă de la început că grupul candidaților este omogen s-a dovedit a fi realistă. Lipsa exceselor și mai ales tonalitatea calmă a dezbaterilor dovedesc existența unui climat orientat spre abordările de esență ale celor care doresc să ocupe fotoliul de rector.
Am analizat comparativ prezența în rețelele de socializare și concluzia la care am ajuns este că se impune elaborarea unui ghid de bune practici ale candidaților, indiferent de poziția la care aspiră, pentru a comunica eficient în aceste medii.
Listele cu cadre didactice cu drept de vot și situațiile statistice ale consemnate de comisiile locale de numărare a voturilor vor permite elaborarea de studii care să permită adaptarea comportamentului viitorilor candidati în anul 2020.
O trecere în revistă a celor cinci candidați:
prof.univ. dr. Nicolae ISTUDOR
prof.univ. dr. Robert ȘOVA
prof.univ. dr. Gabriela ȚIGU
prof.univ. dr. Răzvan ZAHARIA
prof.univ. dr. Adrian TANȚĂU
prilejuiește fiecărui membru al comunității academice să se mobilizeze astfel încât prin votul său să dea gir acelei tendințe pe care o solicită un învățământ economic superior ancorat în viața și problemele de zi cu zi dar și în cele de perspectivă de la noi.
Analizând programele celor cinci candidați, am văzut că toți au o privire lară a ceea ce trebuie să se întâmple în Academia de Studii Economice în următorii patru ani.
Am certitudinea că fiecare alegător asistent universitar, lector universitar, conferențiar universitar sau profesor universitar, mâine va pune ștampila pe numele celui pe care el îl crede capabil să răspundă provocărilor formilate dar și nevoilor proprii definite de vârstă, opțiuni și mai ales de dorința de mai bine. Din cei cinci candidați, unul singur este cel care i-a convins. Dacă ani în șir a existat un al doilea tur de alegeri, șansa ca acest lucru să nu se mai producă este ridicată. Adică, este vorba de alegerea rectorului ASE, din primul tur de alegeri. Plutește în aer exact acea atmosferă de clarificare din 16 noiembrie 2014.
Texte scrise degeaba... Daca toti candidatii au avut prestatii similare, cum poti sa afirmi ca se se poate alege rectorul dintr-un singur tur???
ReplyDeleteInseamna ca unul s-a diferentiat... PRIN CE???
Si un alt lucru... Profesor, funcctie, atitudine, moralitate... Si sa-ti fie greu sa nominalizezi persoana pe care o vezi castigatoare????