Sunday, April 6, 2025

Limba rusă în școala românească

Pe vremea când eram eu elev, în școală se învățau ca limbi străine limba rusă și limba franceză. Ceva mai târziu au fost introduse în școală limba engleză și limba germană, dar opțiunile elevilor erau limitate rău de tot. Eu am învățat limba rusă și limba franceză din clasa a V-a până în clasa a XI-a, fără să ridic pretenția că aș fi vorbit cât de cât fluent vreo limbă străină. Știu doar că am învățat poezii în limba rusă, care mi-au folosit, căci la vizita mea în Polonia, am stat la granița Ucrainei cu Polonia câteva zile, căci era vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Cracovia și nu era granița deschisă. Ca să primesc apă, am recitat din poezioarele învățate în copilărie și am avut succes.
Один марьяк 
Д ругой танкист 
А  третий инженер 
Четвертый доктор окулист 
А пятый землемер.
Am recitat și o strofă din poezia lui Mihai BENIUC intitulată Patria:
Ce-i patria? E Dunărea albastră,
E Bărăganul, Munții Apuseni,
E lupta de milenii, lupta noastră,
Români și neromâni, dar pământeni,
care în limba rusă suna cam așa:
Аткисна это синева Дуная 
И Вэрэган цвести далин 
Бариба тысеселесная  святая 
Райдонос здесь  румын и нерумын.
O altă poezioară: 
Один марьяк 
Д ругой танкист 
А  третий инженер 
Четвертый доктор окулист 
А пятый землемер
Am concluzionat că limba rusă din școală a fost și ea bună la ceva, dacă n-am murit de sete două zile recitând versuri în limba rusă, învățare cu peste 20 de ani în urmă.
După mulți ani de învățat o limbă străină, ar fi fost normal să știu să fac o conversație, dar manualele erau atât de deficitare că nu mă atrăgeau deloc și aveam o oarecare reținere. Și profesorii erau de vină, căci parcă erau prăfuiți, parcă nu aveau viață și nu ieșeau din monotonia manualului, manual făcut să te depărteze de a învăța să vorbești. În plus, era și o atmosferă apăsătoare în acei ani când peste tot se vedeau portretele lui LENIN, ale lui STALIN și se strigau prea mult lozinci despre ei și când era necesar și când nu era necesar, dar politrucii din spațiul mioritic doreau să iasă în evidență cu ceva.


(06 aprilie 2025)





Sovietizarea în cultura românească

Sovietizarea în cultura românească s-a făcut în multe feluri, dar ar fi interesant să identificăm latura de voluntariat a acestui proces.
Editurile românești, politizate în exces, au trecut la traducerea operelor literare din literatura sovietică, dar în special din literatura rusă clasică. Așa se explică prezența în librării a volumelor de proză ale lui Lev TOLSTOI,  Feodor DOSTOIEVSKI, Aleksandr PUȘKIN, Mihail LERMONTOV, Anton CEHOV, Alexei TOLSTOI, Mihail ȘOLOHOV, Maxim GORKI, Vladimir MAIAKOVSKI, Nikolai OSTROVSKI, Vsevolod VIȘNEVSKI, dar și alții.
Actorii de la noi învățau să facă teatru studiind lucrarea Munca actorului cu sine însuși de Konstantin STANISLAVSKI. Profesorii învățau pedagogie după lucrările scrise de Anton MAKARENKO. Se zvonea că o savantă sovietică a reușit să reproducă un pui de găină folosind doar albușul de la ou. Se mai zvonea că niște savanți sovietici reușiseră ca folosind elemente din tabelul lui MENDELEEV să obțină celule vii, cum tot așa se vorbea despre miracolele lui MICIURIN în ale altoirii și adaptării la clima polară a unor specii de migdal. Biologia abunda în prezentarea reflexului condițional descoperit de PAVLOV la un câine prin folosirea unui bec roșu și tot așa.
Este importantă și contribuția unor oameni de cultură români la accelerarea procesului de sovietizare, iar poeții care cântau realizările puterii sovietice, compozitorii care cântau iubirea față de patria sovietelor. Să nu uităm versurile scrise de Eugen FRUNZĂ și Dan DEȘLIU din imnul de stat al RPR care sunau cam așa:
Înfrățit fi-va veșnic al nostru popor
Cu poporul sovietic eliberator.
Leninismul ni-e far și tărie si avânt
Noi urmăm cu credință Partidul ne-nfrânt,
Făurim socialismul pe-al țării pământ.
Să ne reamintim că poeta Maria BANUȘ a scris și ea versuri dedicate URSS, precum:
    Frumoasă ești patria vieții, frumoasă, puternică ești,
    Vis al vremilor noastre, fie ca-n veci să-nflorești.
    Mamă vitează și bună, cum ai trecut prin vâltori,
    Cum sângerata-i de tare, cum ne-ai adus Aurori?
    Flacără fără cenușă, stajă în clipa cea grea,
    Astăzi și pururi de veghe, Moscovă, inima ta!
Nici pictura, nici sculptura, nici baletul și nici muzica nu au fost ocolite de sovietizare. Cântecul M-am îndrăgostit de tine,  Moscova cântat de Gică PETRESCU este un exemplu.
Există un mod de analiză a voluntariatului în sovietizarea culturii noastre, iar banii au jucat un rol extrem de interesant în coruperea conștiințelor unor oameni cu caractere slabe.

(06 aprilie 2025)



,

Saturday, April 5, 2025

SOVROM PETROLUL de la Bascov

Îmi aduc aminte ca și acum că mergând spre Bascov cu autobuzul, pe partea stângă, destul de aproape de drumul care o ia spre Râmnicul Vâlcea, era un gard de metal cu o poartă mare pe care intrau autocamioane MOLOTOV și mașini de teren GAZ. Poarta, vopsită în roșu,  era rabatabilă și avea sudată o stea în cinci colțuri. Acolo era SOVROM PETROL, o întreprindere româno-sovietică, întreprindere care se ocupa cu scoaterea de petrol din zona de nord a Piteștiului. N-a rezistat mult o astfel de structură, probabil din motive economice. Știu că acolo și după 1985 era o întreprindere care tot de extragerea petrolului se ocupa, dar nu se mai numea SOVROM căci devenise 100% românească. Știu doar că SOVROM PETROL de la Bascov era foarte aproape de un depozit militar al Armatei Roșii care se afla la Valea Ursului, tot la Bascov cum ar veni și acolo se afla tehnică militară sovietică și militari. Bănuiesc că acel SOVROM avea și rolul de a aproviziona mașinile și tancurile militare de la depozitul din Valea Ursului, depozit legat cu o linie de cale ferată cu Gara Bascov.
Aveam un vecin care lucra la SOVROM PETROL Bascov, dar când venea pe la noi nu vorbea. Știu că tot timpul avea mâinile murdare și unghiile negre, căci petrolul brut nu prea iese la spălat cu una, cu două. Dacă cineva îl provoca la o discuție, se întuneca la față, nu știu de ce, dar știu că învățase să vorbească rusește, mai ales să înjure în limba lui PUȘKIN.
Cred că SOVROMURILE au fost impuse, nu a fost o dorință mioritică, pentru că ele însemnau exploatarea de petrol și petrolul era sângele economiei sovietice, ca și sânge al  economiei tinerei noastre democrații populare care se construia după ce comuniștii luaseră puterea cu totul după 30 decembrie 1947.

(06 aprilie 2025)

Stahanoviștii

Multe lucruri au fost copiate în viața economică-socială la noi după modelul sovietic și unul dintre aceste lucruri a fost acordarea titlului de stahanovist oricărui muncitor dintr-o fabrică sau uzină care depășea norma, care se evidenția prin calitatea muncii lui. Dacă era identificat un astfel de muncitor, organul de partid din fabrică punea în mișcare un întreg mecanism și venea presa, făcea fotografii, se scriau articole și muncitorul stahanovist devenea o mică vedetă la locul său de muncă, era un exemplu de urmat. Eram foarte mic, atunci când tata ne spunea că a intrat în rândul stahanoviștilor și glumea pe seama acestui lucru, pentru că el avusese înainte de comuniști un atelier de cismărie cu muncitori și cu ucenici, mulți dintre ei îi erau acum tovarăși de muncă la Întreprinderea de Încălțăminte Tudor VLADIMIRESCU din Pitești, fostă Căprioara unde patron fusese PETRESCU, dar devenise bun al întregului popor după naționalizarea din 11 iunie 1948.

Din câte îmi aduc eu aminte, calificativul de stahanovist era pentru muncitorii deosebiți, nu excepționali, căci pentru cei excepționali era titlul de erou al muncii socialiste, despre care voi scrie cu alt prilej. Și la noi au început să se desfășoare în fabrici întreceri între muncitori pentru a crește producția și calitatea mărfurilor, iar cei ce se remarcau se numeau stahanoviști. Erau lăudați de colegii lor. Erau apreciați de partid. Nu li se dădeau bani sau medalii, ci li se punea poza la gazeta de perete a fabricii, care se afla la loc vizibil, construită din cărămidă pe aleea principală și care avea geam, iar actualizarea se făcea folosind o cheie de către membri ai partidului muncitoresc, special desemnați. Pentru că numărul stahanoviștilor era mare, asemeni vedetelor de azi, faima nu era veșnică și după un timp, nimeni nu mai știa că acum câteva luni ai fost stahanovist, adică un fel de fruntaș sau evidențiat în producție, intrând în anonimat.



(06 aprilie 2025)

ХОЗРАСЧЕТ, adică AUTOFINANȚARE pe românește. '

Păstrând vechile tradiții din a privi peste gard la vecini, crezând că de acolo vine lumina, în contabilitatea din anii '60 se folosea conceptul de hozrasciot, preluat din literatura sovietică, adică ХОЗРАСЧЕТ, deși exista termenul de autofinanțare, în condițiile în care partidul era cel care dădea la întreprinderi bani, dădea cetățenilor case, dar ideea de autofinanțare era prevăzută prin plan ca modalitate de a asigura reluarea ciclurilor de producție, prin utilizarea eficiență a fondurilor și prin stoparea risipei. Pe mine m-a siderat să văd că în cărțile de contabilitate după care învățam în studenție se vorbea despre Luca PACIOLO ca părinte al contabilității și despre ХОЗРАСЧЕТ, chestii care în mintea mea se băteau cap în cap, căci dacă Luca PACIOLO era tăticul contabilității, ХОЗРАСЧЕТ avea deja împământenită autofinanțarea și nu se mai justifica decât ca act de slugărnicie, pentru a evidenția supunerea față de contabilitatea comunistă, cu rădăcini în planificarea bolșevică rigidă, dogmatică și bizară.


(05 aprilie, 2025)

Preluarea emisiunilor tv prin INTERVIZIUNE

Dacă țările Europei de Vest aveau EUROVISION pentru preluarea emisiunilor de televiziune de la o țară la alta, țările lagărului comunist aveau INTERVIZIUNE sau  ИНТЕРВИДЕНИЕ cum apărea pe micile ecrane. Prin intermediul rețelei de televiziune dintre țările comuniste am reușit să văd la televizor:
- spectacolul de balet Lacul lebedelor cu Maia PLISEȚKAIA,
- spectacolul de le Circul Mare din Moscova,
- opera Cneazul IGOR a lui Alexander BORODIN,
- înmormântarea lui Leonid BREJNEV din noiembrie 1982,
- demonstrațiile militate de la Moscova de 7 noiembrie,
- Olimpiada de la Moscova din 1980.
Transmisiunile erau alb-negru și nu de puține ori aveau loc întreruperi, iar calitatea imaginii și a sunetului era în suferință. Totuși, pentru vremurile acelea și mă refer la anii '60, '70, '80, era ceva cu totul special, mai ales pentru faptul că la noi înmugurise un soi de revoluție culturală după tezele din 6 iulie 1971, iar singura cale de a mai evada era televiziunea bulgară ale cărei programe se prindeau cu antene improvizate și cu ligheane din aluminiu orientate cu mare grijă.

(05 aprilie 2025)

19 martie 1965 a fost într-o vineri

Eram elev în ultima clasă de liceu în 19 martie 1965, ziua în care a murit Gheorghe GHEORGHIU-DEJ. Aveam ore dimineața când a venit un profesor și ne-a zis să mergem în curtea liceului la careu. Când am ajuns acolo, ca un făcut, am văzut cum profesoarele și colegele mele și-au pus pe cap baticuri negre. Era semn că cineva murise. A luat cuvântul directorul liceului, care ne-a zis că în acea dimineață a murit tovarășul Gheorghe GHEORGHIU-DEJ, primul secretar al partidului Muncitoresc Român și președinte al Consiliului de Stat. Am văzut cum au mai luat cuvântul profesoare care cu lacrimi în ochi și cu vocea tremurândă vorbeau despre marele dispărut. N-am înțeles cum profesoare pe care regimul comunist le desființase pur și simplu, aveau puterea să vorbească despre Gheorghe GHEORGHIU-DEJ și să-l mai și plângă. Atunci mi-am dat seama că victimele își plâng călăii, trăsătură prea des întâlnită la noi și la câini, care se gudură pe lângă stăpânul care-l ia la șuturi.
A doua zi, toate ziarele îl arătau pe Gheorghe GHEORGHIU-DEJ pe catafalc, stând cu mâinile pe lângă corp, cum se obișnuia la comuniști, nu cu ele pe piept așa cum sunt așezate mâinile la creștini ortodocși. La televizor vedeam imagini cu oamenii veniți de peste tot să-i aducă un ultim omagiu lui Gheorghe GHEORGHIU-DEJ. Unii erau triști, dar erau și bărbați, dar și femei care plângeau în hohote. Am văzut la televizor înmormântarea lui Gheorghe GHEORGHIU-DEJ și cripta lui de la Monumentul Eroilor Socialismului, din Parcul Libertății, ca peste ani să văd cum rămășitele pământești ale liderilor comuniști au fost scoase din acel monument și duse spre a fi înhumate în pământ, așa cum s-a întâmplat cu trupul lui STALIN care a fost scos din mauzoleu și îngropat la zidul Kremlinului.
Apropiații din anturajul marelui dispărut au cinstit memoria acestuia numind orașul Onești pentru câțiva ani cu Gheorghe GHEORGHIU-DEJ, oferint numele de Gheorghe GHEORGHIU-DEJ Institutului Politehnic București, actuala Universitate Politehnică București și s-au angajat să publice operele complete ale lui Gheorghe GHEORGHIU-DEJ, lucru care nu s-a întâmplat, drept care următorii conducători ai partidului sau ai țării, au publicat operele din timpul vieții, știind că după plecarea dintre cei vii, nimeni nu se va mai gândi la ei și la operele lor, care sunt doar scrieri de ocazie și cuvântări oarecare.


(05 aprilie 2025)

IAROVIZAREA lui DOKUCEAEV

Îmi aduc aminte că la școală am aflat că în URSS se proceda la IAROVIZAREA cartofilor. Învățătoarea ne-a zis că un savant sovietic pe nume DOKUCEAEV a inventat procedeul numit IAROVIZARE. Cartofii erau ținuți peste iarnă la o temperatură scăzută, dar constantă, fără să înghețe, după care erau plantați primăvara în pământ, chiar după ce erau tăiați în patru părți. Am venit plin de știință acasă și pe un ton nepotrivit i-am zis mamei cum să procedeze cu cartofii, ca să învețe și dânsa după  metodele științifice ale lui DOKUCEAEV. mama m-a ascultat în tăcere. Eu aveam frați mai mari decât mine și după ce eu mi-am terminat expozeul, o soră mai mare, s-a uitat la mine și mi-a zis:
- Dar mama face treaba asta dintotdeauna...
Mama a completat-o:
- Și mama și mama mare Orcegioaia făcea tot așa. Ea îngropa cartofii după ce-i acoperea cu paie. Noi n-o facem, că avem magazia, unde nu e nici frig, nu e nici cald...
Când a venit tata, mi-a zis că apa caldă n-au inventat-o nici americanii, nici rușii și nici alții în ultima sută de ani. Au trecut mulți ani până să-mi dau seama că era o luptă între comunism și imperialism, pentru a-și demonstra unul altuia superioritatea și de aceea apăreau tot felul de teorii, care mai de care mai stranii.


(05 aprilie 2025)

Poșta redacției cu Tic Pitic. '

În anii  '50 și la începuturile anilor  '60, dimineața la ora 06:45 pe postul de radio București 1 era difuzată emisiunea Bună dimineața copii!, emisiune dedicață elevilor și pionierilor din republica Populară Română, în care erau prezentate realizările detașamentelor de pionieri, ale elevilor din școlile patriei și activitățile pionierilor de la palatul pionierilor din București, dar și de la Casele pionierilor din principalele orașe din țară. Erau prezentate numai fapte frumoase, numai realizări, nu așa cum acum se prezintă cum elevii se bat, elevii își bat și își înjură profesorii sau emisiuni care prezintă elevi care se laudă că nu au  învățat nimic pentru examene.
Emisiunile erau prezentate de actrița Silvia CHICOȘ, care avea o voce perfectă de copil, de nu-ți dădeai seama că vorbește un matur, ci chiar era o voce de copil.
La acea emisiune se prezentau și cântece vesele pentru copii precum Chimistul amator, Fotograful amator, dar exista și o rubrică de poștă a redacției. Elevii și pionierii scriau la redacție pentru a arăta că ei învață bine, colectează fier vechi, fac curățenie în școală, participă la concursuri de cultură generală, cântă în cor sau joacă în piese de teatru pentru copii. Poștașul Tic Pitic lua scrisorile trimise, le citea și făcea aprecieri legate de rezultatele elevilor și promitea că reporterii vor merge la acele școli și vor prelua pentru emisiunile viitoare, ceea ce prezentau ei în scrisori.
Emisiunile erau interesante, pentru că vedeai ce fac și alți elevi, că climatul era unul serios și că elevii știu ce au de făcut. Emisiunile erau educative.



(05 aprilie 2025)

Vorbește Moscova!

Aproape în fiecare zi, după amiaza, la radio aveam posibilitatea să ascult emisiunea Vorbește Moscova, emisiune a radiodifuziunii sovietice, pentru ascultătorii din Republica Populară Română, așa cu o prezenta crainicul. Emisiunea conținea prezentarea realizărilor marelui popor sovietic în lupta lui pentru edificarea societății comuniste. Emisiunea dura cam 30 de minute și prezenta aspecte din:
- industria sovietică,
- din munca țăranilor din colhozuri,
- viața tineretului comsomolist,
- activitatea studenților români veniți la studii în URSS,
- relațiile tinerilor români care se căsătoreau cu tinere din URSS,
- realizările oamenilor de știință în cucerirea cosmosului.
Dacă în ziua de azi emisiunile de știri din televiziunile de pe Dâmbovița prezintă 99% fapte negative, accidente, violență, crime, arestări, emisiunea Vorbește Moscova prezenta numai aspecte pozitive din viața oamenilor muncii sovietici. Exista și o rubrică dedicată răspunsurilor la corespondența primită de la cetățenii din R.P.R. care ascultau emisiunea și care doreau să cunoască mai multe.
În acele vremuri, emisiunea Vorbește Moscova era singura sursă de a afla altceva decât ceea ce spunea la radio București 1 sau București 2 despre munca oamenilor de la noi pentru construirea societății de democrație populară, desigur, numai cu fapte pozitive din uzine, de pe ogoare sau din școli. Posturile de radio Europa liberă și Vocea Americii erau interzise sau cei ce încercau să le asculte întâmpinau mari dificultăți căci erau bruiate îngrozitor.
După război, până în 1958 armata sovietică a avut trupe care au staționat în RPR și soldații sovietici staționați în unități militare la marginea orașelor, aveau posibilitatea de a se plimba în permisie și lumea vedea uniformele lor și știa că sunt soldați sau ofițeri sovietici. prietenia de nezdruncinat dintre poporul sovietic eliberator și poporul român se simțea în toate domeniile vieții economico-sociale de la noi, căci exista Orașul STALIN, fostul Brașov, existau sectoarele din București cu numele LENIN și STALIN, A=cademia de Studii Economice se numea ISEP V. I. LENIN, exista Institutul Maxim GORKI pentru învățarea limbii ruse, exista ARLUS și multe, multe alte chestiuni, care arătau că prezența sovietică este peste tot în țara noastră, căci și noi eram o componentă a ceea ce se numea lagărul socialist.


(05 aprilie 2025)

Interesul pentru alegerile prezidențiale a tot scăzut.... 55,2%

Interesul pentru o anumită activitate se vede prin numărul celor care participă la respectiva activitate. Scăderea interesului se vede prin faptul că numărul de participanți scade, scade și tot scade. Dacă facem o analiză a participării la vot a românilor la turul al II-lea al alegerilor prezidențiale, vom avea suficiente elemente pentru a trage o concluzie, pentru că din 1990 până azi s-au derulat nouă rânduri de finale pentru  alegerile prezidențiale.

Anul.         Participanți la vot
1990                86,19%
1992                73,23%
1996                75,90%
2000                57,50%
2004                55,20% 
2009                58,02%
2014                64,11%   
2019                54,86%
2024                52,56% 

A scăzut interesul pentru alegerile prezidențiale, dar lucrurile se vor schimba și anul 2025 va aduce o revigorare a atitudinii alegătorilor pentru că există acum o mai interesantă structurare a grupurilor de candidați la alegeri, diferențele dintre ei fiind mai bine conturate acum.  


(05 aprilie 2025)

Finalele prezidențiale la români de-a lungul timpului

După 1989 în România s-au organizat alegeri libere pentru parlament și pentru președinție. Alegerile prezidențiale s-au derulat la noi la intervale de patru, respectiv, de cinci ani. Primele alegeri prezidențiale s-au desfășurat în 20 mai 1990, în Duminica Orbului și rezultatele au fost următoarele:
Ion ILIESCU a obținut 85,07% voturi și a fost ales președinte al României.
Radu CÂMPEANU a obținut 10,64%.
Ion RAȚIU a obținut 4,29%.
Prezența la urne a fost de 86,19%.
Turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din 1992 a avut loc în data de 27 septembrie 19922:
Ion ILIESCU a obținut 61,43% voturi și a fost ales președinte al României.
Emil CONSTANTINESCU a obținut  38,56%.
Prezența la urne a fost de 73,23%.
Al treilea rând de alegeri prezidențiale desfășurate în 1996 au au avut ca rezultat în turul al doilea desfășurat în data de 17 noiembrie 1996:
Emil CONSTANTINESCU  a obținut 54,41% voturi și a fost ales președinte al României.
Ion ILIESCU a obținut 45,59%.
Prezența la urne a fost de  75,9%.
Al patrulea rând de alegeri prezidențiale s-a desfășurat în anul 2000 și au avut ca rezultat în turul al II-lea desfășurat în 10 decembrie 2000:
Ion ILIESCU a obținut 66,83% voturi și a devenit președinte al României.
Corneliu Vadim TUDOR a obținut 33,17% voturi.
Prezența la urne a fost de  57,50%.
Al cincilea rând de alegeri s-au desfășurat în anul 2004 și au avut următorul rezultat în turul al II-lea desfășurat la data de 12 decembrie 2004:
Traian BĂSESCU a obținut 51,23% și a devenit președintele României.
Adrian NĂSTASE a obținut 48,77% voturi.
Prezența la urne a fost de  55,2%.
Al VI-lea rând de alegeri s-au desfășurat în anul 2009 și au avut următorul rezultat în turul al II-lea desfășurat la data de 12 decembrie 2009:
Traian BĂSESCU a obținut 50,34% voturi și a devenit președinte al României.
Mircea GEOANĂ a obținut 49,66% voturi.
Prezența la urne a fost de 58,02%.
Al VII-lea rând de alegeri s-au desfășurat în anul 2014 și au avut următorul rezultat în turul al II-lea desfășurat la data de 16 noiembrie 2014:
Klaus IOHANNIS  a obținut 54,43% voturi și a devenit președinte al României.
Victor PONTA  a obținut  45,56% voturi.
Prezența la urne a fost de  64,11%.
Al VIII-lea rând de alegeri s-au desfășurat în anul 2019 și au avut următorul rezultat în turul al II-lea desfășurat la data de 12 decembrie 2019:
Klaus IOHANNIS  a obținut 66,09% voturi și a devenit președinte al României.
Viorica DĂNCILĂ  a obținut 33,91% voturi.
Prezența la urne a fost de  54,86%
Al IX-lea rând de alegeri s-au desfășurat în anul 2024 și au avut următorul rezultat în turul întâi desfășurat la data de 24 noiembrie 2024:
Călin GEORGESCU  a obținut 22.94% voturi.  
Elena LASCONI  a obținut 19.18% voturi.
Prezența la urne a fost de  52,56%
Alegerile au fost anulate prin Hotărârea nr. 32 a  CCR din 6 decembrie 2024.
Al X-lea rând de alegeri se vor desfășura în anul 2025 și  turul al II-lea va avea loc  la data de 18 mai 2025, iar rezultatele sunt extrem de greu de estimat, pentru că patru dintre cei 11 candidați sunt sensibil egali ca valoare în ochii electoratului.






(05 aprilie 2025)

Friday, April 4, 2025

Cele cu numele de ANGELA

În muzica românească sunt cântărețe celebre care poartă numele de ANGELA și le enumer aici.
Angela BUCIU
Angela GHEORGHIU
Angela MOLDOVAN
Angela RUSU
Angela SIMILEA 
Pe internet se află multe înregistrări cu cântece și arii de operă interpretate de aceste cântărețe și de departe se vede că ele au adus ceva remarcabil prin vocile lor și ascultătorii le fredonează melodiile chiar dacă timpul a trecut nemilos.

(05 aprilie 2025)

Dacă Mircea GEOANĂ ar fi devenit președinte pe 8 decembrie 2024....

Dacă Mircea GEOANĂ ar fi intrat în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din România și pe data de 8 decembrie ar fi câștigat alegerile,  de pe poziția de fost secretar general adjunct al NATO:
-  ar fi fost invitat la prima reuniune de la Paris de către Emmanuel MACRON,
- ar fi avut deja o întâlnire tête-à-tête în biroul oval cu Donald TRUMP,
- ar fi discutat în cu totul alți termeni cu secretarul general NATO, Mark RUTTE,
- ar fi avut ușa deschisă în 10 Downing Street.
Acum nici măcar proverbul dă-i românului mintea de pe urmă nu ni se mai potrivește și ne uităm unii la alții și ne minunăm a pagubă, căi nu-l avem pe Mircea GEOANĂ în deal la Cotroceni, iar campania electorală ce abia a început ne-a adus spre a fi aleși două tanti și nouă nene, care mai de care mai necunoscuți în lumea bună a politicii mari, de este nevoie să plece emisari speciali ai guvernului, pentru a încerca marea cu degetul. Așa e în democrație, poporul a dat cu piciorul șansei sale de a fi măreț.

(04 aprilie 2025)

Thursday, April 3, 2025

CRISTIAN și MARIA, cuplul artificial

CRISTIAN și MARIA sunt de câteva săptămâni mirele și mireasa săptămânii, dar așa cum stau lucrurile, CRISTIAN și MARIA sunt un cuplu de fațadă, dacă ne reamintim cum MARIA îl privea pe ADRIAN când acesta a invitat-o la dans.
CRITIAN e un tânăr de 30 de ani, obișnuit cu prezența prin platourile de televiziune, tânăr care a impus prezența unei alcoolice în show, căci persoana care colectează resturi de băuturi din pahare într-un pet, pe care și-l așează la capul patului nu se numește altfel, orice s-ar zice.
CRISTIAN și MARIA formează un. cuplu de săptămâni bune, dar așa cum îi văd eu, nu este vorba de un cuplu bazat pe sentimentele care dă soliditatea unor viitori soți, ci este o chestie de conjunctură și este legat de mirajul celor 40.000 de euro.
CRISTIAN și MARIA nu au caractere frumoase. CRISTIAN este un pic neliniștit că a ajuns la 30 de ani și n-are și el nevastă. MARIA este o persoană care știe ce vrea de la ea și a văzut în CRISTIAN persoana care o va ajuta să traverseze cu fruntea sus și fără probleme, cele câteva luni care au mai rămas din show. Nici CRISTIAN și nici MARIA nu au acele trăsături care să-i definească pe poziția de îndrăgostiți. La ei, totul este forțat și gelozia lui CRISTIAN este gestionată sub imperiul on=biectivului esențial: 40.000 euro. Chiar dacă ei vor fi mirii săptămânii, CRISTIAN și MARIA sunt doar două personaje, nimic mai mult, căci este vorba de o construcție artificială, subordonată unui scop mercantil.



(04 aprilie 2025)

ADRIAN - gură bogată

ADRIAN, concurentul de la showl te depe ANTENA 1, sezonul al XI-lea intitulat iubesște românește, a avut o intrare spectaculoasă, dar masca de cuceritor i-a căzut repede când au început să circule clipuri cu el în posturi specifice conținutului pentru adulți, ceea ce arăta că nu era doar un striper profesionist, ci cu mult mai mult decât atât.
Am văzut cum concurente precum EDERA, MARIA, LILIANA, AMALIA, s-au lichefiat instantaneu în prejma acestui tânăr, înalt, musculos și jovial. În finalul apoteotic ADRIAN a rămas singur și de zile bune, tot singur este. ADRIAN este o prezență agreabilă, dar ușor conflictuală, mai ales dacă se analizează relația lui cu CRISTIAN, cel de 30 de ani, care este mirele săptămânii, în virtutea unei inerții păguboase, care face ca showul să stagneze.
Așa cum se văd lucrurile, ADRIAN este concurentul căruia i se potrivește proverbul câinele care latră, nu mușcă, din moment ce a făcut exact acele alegeri care l-au dezavantajat profund, din moment ce nu și-a dat seama că nici EDERA și nici AMALIA nu sunt concurentele care să se uite către un bărbat, oricât de arătos ar fi el, dacă are portofelul gol. După descrierile pe care le fac concurentele viitorilor lor partener, arată cu claritate că ADRIAN nu se înscrie în tiparul lor, căci EDERA, AMALIA și EMA vor stabilitate și stabilitatea înseamnă meserie bănoasă, statut social solid și abia după aceea restul. Prevăd că ADRIAN va rămâne în continuare singur, bun pentru show din moment ce se bagă în toate chestiunile Casei Mireasa ca musca-n lapte, cum bine zice o vorbă românească.




(04 aprilie 2025)

Analiștii lu ' pește se dau cu c-r-l de pământ

Analiștii lu ' pește prăjit mi-au arătat de 24 de ore încoace că habar nu au să facă o analiză legată de creșterea taxelor vamale de către Donald TRUMP. Ei sunt de un primitivism înspăimântător din moment ce văd numai chestiunile imediate de suprafață, fără a pătrunde în adâncimea problematicii.
Ei văd creșterea inflației.
Ei văd scăderea numărului de locuri de muncă.
Ei văd dezastrul de la bursele de valori.
Ei văd repetarea scenariului din anii ' 30 al declanșării crizei economice.
Ei văd represaliile economice a partenerilor comerciali ai USA.
Ei văd declanșarea unui război comercial.
Totuși Donald TRUMP este unul dintre miliardarii USA și refuz să cred că nu are cunoștințe elementare de business, că nu a luat în considerare sfaturile unor economiști luminați ai Americii, care oricum sunt mai buni decât mulți dintre lătrăii dâmbovițeni care habar nu au pe ce lume se află.
Eu pornesc de la gândul că și după creșterea taxelor vamale:
- omenirea va exista,
- oamenii vor produce,
- oamenii vor mânca,
- oamenii se vor distra,
- oamenii se vor îngriji de ei,
- oamenii vor construi.
Condițiile vor fi un pic altele, dar viața își va curge drumul ca și până acum, cu mici ajustări, dar timpul nu se va opri în loc, plantele nu se vor opri din creștere și vietățile pământului vor respira nestingherite, ca și până acum.
Îmi aduc aminte că o văduvă care-și critica bărbatul pe când trăia, mi-a zis:
- Ioane, rău e cu rău, dar mai rău e fără rău!
În acest context, ne vom da seama ce a însemnat pentru restul lumii taxele ridicate puse de toate statele și taxele mici puse de americani, doar în momentul când noile taxe ne vor copleși. Analiștii economici moderni vor trebui să se gândească la strategiile prin care nu importul făcut fără rost este soluția dezvoltării  pentru un popor, ci producția autohtonă merită interes, mai ales atunci când există resurse.



(03 aprilie 2025)

ROXANA zice.


ROXANA a zis că este consultant finaniciar, meserie care nu există în Catalogul Ocupațiilor din România.

1017) 213238 consultant afaceri în agricultură 1018) 265401 consultant artistic 1019) 241234 consultant bancar 1020) 241208 consultant bugetar 1021) 243205 consultant cameral 1022) 242312 consultant condiții de muncă 1023) 241269 consultant de investiții 1024) 242113 consultant de securitate 1025) 252907 consultant de securitate cibernetică 1026) 241222 consultant fiscal Lista ocupațiilor din COR în ordine alfabetică 24 1027) 242318 consultant intern în resurse umane 1028) 242205 consultant în administrația publică 1029) 242307 consultant în domeniul forței de muncă 1030) 251901 consultant în informatică 1031) 263107 consultant în management 1032) 242317 consultant în resurse umane 1033) 242316 consultant în standardizare 1034) 265256 consultant muzical 1035) 226504 consultant nutriționist 1036) 241213 consultant plasamente valori mobiliare 1037) 111236 consultant prezidențial și guvernamental 1038) 242311 consultant reconversie-mobilitate personal 1039) 214134 consultant sistem de calitate 1040) 213227 consultant tehnic în producția de cereale, plante tehnice și furaje.

Variante de consultant se află ladresa: https://mmuncii.ro/j33/images/Documente/Munca/COR/ISCO_08_lista_alfabetica_ocupatii_24032025.pdf



(03 aprilie 2025)

TEO, fugi fără să te mai uiți în urmă!

În showul tv MIREASA sezonul al XI-lea intitulat Iubește românește, sunt formate mai multe cupluri, dar unul mi s-a părut nefiresc, fiind vorba de cuplul ROXANA - TEO. Dacă TEO este un bărbat de 24 de ani, absolvent de liceu, cu o afacere de familie, iar ROXANA este o femeie de 28 de ani, absolventă de drept, care nu este nici avocat, nu este nici procuroare, nici judecătoare, ci consultant financiar.
Despre TEO am o părere excelentă. Este un tip calm, echilibrat, gândește frumos, este prezentabil, are concepții frumoase despre viață, știe să vorbească. Se vede că este un bărbat la locul lui. În schimb, femeia cu care formează un cuplu, mă refer la ROXANA, are cele mai urâte trăsături de caracter și familia lui TEO a intuit corect carențele pe care le are ROXANA, care caută să fie dominatoare, mai ales că se consideră că absolventă de facultate fiind, are toate drepturile din lume să-i bage pumnul în gură bărbatului de lângă ea și să-l amenințe cu represalii tot timpul. Este și motivul că a ajuns la 28 de ani nemăritată, căci nu există un bărbat atât de fraier care să suporte lângă el o astfel de femeie manipulatoare 100% și care să vină cu tot felul de condiții, care mai de care mai imposibile.
În concluzie: TEO, fugi, băiatule, că mai sunt multe alte femei care să te merite!

(03 aprilie 2025)

Donald TRUMP a crescut taxele vamale

 
În miez de noapte, Donald TRUMP a vorbit despre creșterea taxelor vamale. El avea un panou cu taxele vamale percepute de alte state pentru mărfurile americane și pe o altă coloană erau taxele vamale percepute de USA acelor state.
Noile tarife sunt:

Table with 3 columns and 185 rows. Sorted ascending by column "Country"
Afghanistan1049
Albania1010
Algeria3059
Andorra1010
Angola3263
Anguilla1010
Antigua and Barbuda1010
Argentina1010
Armenia1010
Aruba1010
Australia1010
Azerbaijan1010
Bahamas1010
Bahrain1010
Bangladesh3774
Barbados1010
Belize1010
Benin1010
Bermuda1010
Bhutan1010
Bolivia1020
Bosnia and Herzegovina3570
Botswana3774
Brazil1010
British Indian Ocean Territory1010
British Virgin Islands1010
Brunei2447
Burundi1010
Cabo Verde1010
Cambodia4997
Cameroon1122
Cayman Islands1010
Central African Republic1010
Chad1326
Chile1010
China3467
Christmas Island1010
Cocos (Keeling) Islands1010
Colombia1010
Comoros1010
Cook Islands1010
Costa Rica1017
Côte d’Ivoire2141
Curaçao1010
Democratic Republic of the Congo1122
Djibouti1010
Dominica1010
Dominican Republic1010
Ecuador1012
Egypt1010
El Salvador1010
Equatorial Guinea1325
Eritrea1010
Eswatini1010
Ethiopia1010
European Union2039
Falkland Islands4182
Fiji3263
French Guiana1010
French Polynesia1010
Gabon1010
Gambia1010
Georgia1010
Ghana1017
Gibraltar1010
Grenada1010
Guadeloupe1010
Guatemala1010
Guinea1010
Guinea-Bissau1010
Guyana3876
Haiti1010
Heard and McDonald Islands1010
Honduras1010
Iceland1010
India2652
Indonesia3264
Iran1010
Iraq3978
Israel1733
Jamaica1010
Japan2446
Jordan2040
Kazakhstan2754
Kenya1010
Kiribati1010
Kosovo1010
Kuwait1010
Kyrgyzstan1010
Laos4895
Lebanon1010
Lesotho5099
Liberia1010
Libya3161
Liechtenstein3773
Madagascar4793
Malawi1734
Malaysia2447
Maldives1010
Mali1010
Marshall Islands1010
Martinique1010
Mauritania1010
Mauritius4080
Mayotte1010
Micronesia1010
Moldova3161
Monaco1010
Mongolia1010
Montenegro1010
Montserrat1010
Morocco1010
Mozambique1631
Myanmar4488
Namibia2142
Nauru3059
Nepal1010
New Zealand1020
Nicaragua1836
Niger1010
Nigeria1427
Norfolk Island2958
North Macedonia3365
Norway1530
Oman1010
Pakistan2958
Panama1010
Papua New Guinea1015
Paraguay1010
Peru1010
Philippines1734
Qatar1010
Republic of the Congo1010
Reunion7337
Rwanda1010
Saint Helena1015
Saint Kitts and Nevis1010
Saint Lucia1010
Saint Pierre and Miquelon5099
Saint Vincent and the Grenadines1010
Samoa1010
San Marino1010
São Tomé and Príncipe1010
Saudi Arabia1010
Senegal1010
Serbia3774
Sierra Leone1010
Singapore1010
Sint Maarten1010
Solomon Islands1010
South Africa3060
South Korea2550
South Sudan1010
Sri Lanka4488
Sudan1010
Suriname1010
Svalbard and Jan Mayen1010
Switzerland3161
Syria4181
Taiwan3264
Tajikistan1010
Tanzania1010
Thailand3672
Timor-Leste1010
Togo1010
Tokelau1010
Tonga1010
Trinidad and Tobago1012
Tunisia2855
Turkey1010
Turkmenistan1010
Turks and Caicos Islands1010
Tuvalu1010
Uganda1020
Ukraine1010
United Arab Emirates1010
United Kingdom1010
Uruguay1010
Uzbekistan1010
Vanuatu2244
Venezuela1529
Vietnam4690
Yemen1010
Zambia1733
Zimbabwe1835

Presa a reflectat decizia lui Donald TRUMP în multe feluri, dar puțini recunosc că ceea ce s-a întâmplat în comerțul mondial nu a fost chiar OK, dacă se analizează coloana cu Tariffs charged to the USA.  Cineva trebuia să ia taurul de coarne și acesta a fost Donald TRUMP, căci USA nu este exclusiv piață de desfacere, ci este și producător, iar migrația capitalului spre zone unde forța de muncă este ieftină este o soluție temporară și acum a venit momentul adevărului, când piața nu mai are capacitatea să se susțină dacă economia a atins acel prag critic la non-producției în favoarea serviciilor și consumului.
  



(03 aprilie 2025)