Saturday, April 5, 2025

Vorbește Moscova!

Aproape în fiecare zi, după amiaza, la radio aveam posibilitatea să ascult emisiunea Vorbește Moscova, emisiune a radiodifuziunii sovietice, pentru ascultătorii din Republica Populară Română, așa cu o prezenta crainicul. Emisiunea conținea prezentarea realizărilor marelui popor sovietic în lupta lui pentru edificarea societății comuniste. Emisiunea dura cam 30 de minute și prezenta aspecte din:
- industria sovietică,
- din munca țăranilor din colhozuri,
- viața tineretului comsomolist,
- activitatea studenților români veniți la studii în URSS,
- relațiile tinerilor români care se căsătoreau cu tinere din URSS,
- realizările oamenilor de știință în cucerirea cosmosului.
Dacă în ziua de azi emisiunile de știri din televiziunile de pe Dâmbovița prezintă 99% fapte negative, accidente, violență, crime, arestări, emisiunea Vorbește Moscova prezenta numai aspecte pozitive din viața oamenilor muncii sovietici. Exista și o rubrică dedicată răspunsurilor la corespondența primită de la cetățenii din R.P.R. care ascultau emisiunea și care doreau să cunoască mai multe.
În acele vremuri, emisiunea Vorbește Moscova era singura sursă de a afla altceva decât ceea ce spunea la radio București 1 sau București 2 despre munca oamenilor de la noi pentru construirea societății de democrație populară, desigur, numai cu fapte pozitive din uzine, de pe ogoare sau din școli. Posturile de radio Europa liberă și Vocea Americii erau interzise sau cei ce încercau să le asculte întâmpinau mari dificultăți căci erau bruiate îngrozitor.
După război, până în 1958 armata sovietică a avut trupe care au staționat în RPR și soldații sovietici staționați în unități militare la marginea orașelor, aveau posibilitatea de a se plimba în permisie și lumea vedea uniformele lor și știa că sunt soldați sau ofițeri sovietici. prietenia de nezdruncinat dintre poporul sovietic eliberator și poporul român se simțea în toate domeniile vieții economico-sociale de la noi, căci exista Orașul STALIN, fostul Brașov, existau sectoarele din București cu numele LENIN și STALIN, A=cademia de Studii Economice se numea ISEP V. I. LENIN, exista Institutul Maxim GORKI pentru învățarea limbii ruse, exista ARLUS și multe, multe alte chestiuni, care arătau că prezența sovietică este peste tot în țara noastră, căci și noi eram o componentă a ceea ce se numea lagărul socialist.


(05 aprilie 2025)

No comments:

Post a Comment