Tuesday, November 3, 2020

Istoria se repetă

Îna anii '50 și în 2020 istoria parcă este trasă la indigo. Atunci ca și acum lupta de clasă era atât de ascuțită încât toată lumea vede că apele se separă. În anii '50 exista burghezo-moșierimea clasa celor exploatatori, asupra cărora muncitorii și țăranii ridicau pumnii a ură, dispreț și a luptă încordată pentru victoria clasei muncitoare asupra capitalismului exploatator. Îmi aduc aminte cu claritate cum erau acele vremuri pentru că le-am trăit. Muncitorimea ieșea pe străzi, intra în proprietățile moșierilor, în fabrici și distrugeau sau profitau luând de acolo lucruri de valoare, sub o presiune inimaginabilă.
Acum în anul 2020, prin repetarea istoriei, se reproduc anumite elemente ale unei lupte de clasă, cu o clasă imaginară, neomogenă, fluidă, fără o ideologie clară pe de o parte și pe de altă parte, un PeSeDe diabolozat ca fiind sursa tuturor relelor. Înainte, în anii '50 răul era identificat prin burghezo-moșierime care:
- a ținut țara în urmă,
- e vinovată de analfabetism,
- a generat sărăcie,
- a dus spre o agricultură primitivă,
- a sabotat evoluția istorică.
Și acum, lupta de clasă, ascuțită prin mesaje venind inclusiv prin lozinci literar-artistice de tipul PUE PSD, se duce într-un mod cu totul diferit, căci cristalizarea celor două clase este absentă, din moment ce referirile se fac la PeSeDe care include muncitori, țărani, intelectuali, mici busnissmeni și restul, iar de partea cealaltă a baricadei se află tot busnissmeni, intelectuali și un pic mai puțini muncitori și țărani.
Comunismul în cei 70 de ani ai săi a avut grijă să omogenizeze polulația astfel încât clasa mijlocie nu s-a definit bine în acești 30 de ani de la Revoluție. Acum, lupta de clasă ar însemna de fapt o confruntare între o entitate difuză în care clasa mijlocie provine din rândul bugetarilor care și-au creat un statut de oameni bogați din afaceri cu statul sau profitând din pozițiile din stat dezvoltând corupția endemică din țară.
Vinovățiile PeSeDe-ului sunt nenumărate, iar enumerarea lor ascute lupta de clasă:
- lipsa autostrăzilor,
- corupția dezvoltată,
- lipsa de progrese în învățământ,
- subdezvoltarea agriculturii,
- atmosfera de nefericire a cetățenilor,
- marginalizarea deversarilor,
- regresia socială,
- inversarea scării valorilor.
Trebuie luat în considerare sistemul de vot și faptul că populația este în proporție de peste 85% săracă, deci înrolarea acesteia în lupta de clasă va genera nuanțe dintre cele mai stranii, care vor face din alegerile programate în 6 decembrie 2020 orice, dar nu ceea ce așteaptă organizatorii. Vom vedea o regrupare dramatică și lupta de clasă nu se va încheia așa cum s-a întâmplat în 1961 când s-a încheiat colectivizarea și au dispărut moșierii și burghezii, ba din contră, se va ascuți căci perdanții nu se vor obișnui cu gândul că au pierdut, exact așa cum au făcut la alte alegeri fie în iarna lui 2016, fie în primăvara lui 2019.








(04 noiembrie 2020)

No comments:

Post a Comment