Saturday, November 14, 2020

Împroșcați-o cu noroi pe Dănuța


    Dana BUDEANU a făcut marea eroare de a apărea la Sinteza zilei, emisiune de la Antena 3, moderată de inamicul numărul 1, Mihai GÂDEA, cel care face ca audiențele să sfârâie ca micii pe grătar, spre invidia concurenței. Eu am o anumită părere despre critici, oricare ar fi ei, căci versurile eminesciene:
Critici voi, cu flori deșerte,
Care roade n-ați adus -
E ușor a scrie versuri,
Când nimic nu ai de spus. 
spun infinit mai multe despre criticii care se consideră de meserie și care cred că doar pentru că sunt critici au dreptul de a demola orice. Nici Dana BUDEANU nu face excepție, deși atunci când se ocupa de critica de modă, făcea și ea oarece țoale și chiar poza în ele. Nu fac aprecieri și nici critici de modă pentru că nu mă pricep. Mie cravata, cămașa și costumul mi le asortează soția și nu a dat greș niciodată.  După ce a apărut la Tv și mai grav, după ce s-a declarat susținătoare a gabrielei FIREA, Dana BUDEANU a devenit un fel de paria al societății, al unei părți a presei, pe care eu o consider mediocră, fără audiență și mai ales fără argumente. 
    Nu țin partea nici lui Dana BUDEANU și nici lui Mihai GÂDEA, care m-au enervat de multe ori când unul când altul, dar asta e treaba mea cu ei. Îmi plăceau abordările unr critici de artă care aveau în spate lecturi solide, studii de arhivă și care elaboraseră lucrări din care se vedea erudiția lor și mai ales dorința de a fi obiectivi, selectivi, profunzi, expliciți, clari și mai ales cu abordări originale. Înainte ne văitam că nu suntem publicați de edituri și ne lăudam cu literatura de sertar. Acum cu 50 de euro avem posibilitatea de a cumpăra un domeniu și cu alți 40 de euro găsim o găzduire a conținutului nostru digital pe 2 sau 3 Gb, ceea ce înseamnă câteva zeci de milioane de pagini A4 pe care dacă le-am emana, nu ar fi nicio problemă să fie postate acolo. Deci cu 100 de euro pe an avem posibilitatea de a ne manifesta întru originalitatea noastră fără nicio îngrădire. Singurele îngrădiri sunt date de limitele noastre ca indivizi de a crea orice, texte, muzică, desene, filme, fotografii, declamări sub formă de fișiere sonore, adică orice.
    Toate acestea fiind zise, eu vreu să fie criticată Dana BUDEANU, chiar împroșcată cu noroi, ridiculizată, dar mai întâi, cei ce o face sau cei ce o fac, să-mi arate și mie opera sau operele lor, din care să văd un ceva original, o construcție solidă, nu spun de referință, dar originală, cu argumente muncite, cu o bibliografie de calitate, care să mă facă să-mi scot pălăria. Atât timp cât eu văd numai că Dana BUDEANU sau oricare altcineva este luat în bășcălie, iar cei ce fac așa ceva nu au ei înșiși operă, nici nu le dau atenție și merg mai departe, căci nu stau să-mi pierd timpul cu toți Terchea-Berchea de pe pământ.
    Nimeni nu mai are dreptul să spună că nu are operă. ca să aibă cineva operă, trebuie să definească construcții modulare, care prin asamblare duc la un întreg consistent, necontradictoriu, cu același nivel de calitate, ce definește pe autor ca fiind o personalitate. Cred că Ion CRISTOIU dacă scria cartea aceea dedicată poeziei obsedantului deceniu, ar fi avut opera. Ceea ce a publicat el nu mi-a rămas în memorie, ci acesta în mintea mea este perdantul în procesul cu Gabriela ADAMEȘTEANU, cel care a publicat în ziarul pe care-l conducea că o găină a născut pui vii și a mai publicat poza unui tip cu un falus până la genunchi, altceva nu mai știu despre acesta, nici măcar nu-mi mai amintesc dacă l-a lăudat sau nu pe Traian BĂSESCU în vremurile când acesta era președinte.


(14 noiembrie 2020)

No comments:

Post a Comment