Saturday, November 28, 2020

Unde ne sunt ciberneticienii?

Acum în vremuri de pandemie apar tot felul de date brute, dar și de indicatori agregați. Mai mult, se fac și prognoze. Eu nu am nimic cu nimeni, dar prognozele au și ele schepsisul lor, adică nu le face oricine și nu se fac oricum.
În ASE există o facultate numită Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, iar la Secția de Cibernetică Economică se fac cursuri nenumărate de modelare cibernetică, unde se utilizează matematică la greu și nu oricum, ci pentru a se ajunge în final la construcții realiste, credibile și utile. 
Cei care fac acum prognoze nu am avut senzația că sunt ciberneticieni, pentru că dacă erau ciberneticieni, ar fi vorbit despre:
- ipotezele de lucru,
- calitatea rezultatelor,
- riscurile de eroare,
- limitele modelelor,
- variante de modele.
Televiziunilor le plac prognozele meteorologice mincinoase care au rolul de a prevesti vremuri rele, cataclisme, fenomene meteo extreme, care nu se adeveresc, dar pe care nimeni nu le mai verifică să demonstreze caracterul lor mincinos. Tot așa stă situația și cu prognozele făcute de unii și de alții care prevesteau situații groaznice pentru evoluția pandemiei și pe care viața nu le-a confirmat, dar la vremea când au fost prezentate au generat panică, neliniște și o stare de disconfort accentuat.
Se știe că pentru a construi un model de prognoză trebuie serii de date de o anumită lungime, trebuie definite ipoteze de lucru și trebuie luate în calcul mai multe structuri de modele. Nu construirea de modele este problema, nu estimarea coeficienților ridică gradul de dificultate al abordării, ci ceea ce urmează, adică validarea modelului, care necesită la rândul său alte seturi de date, interpretări și estimări de riscuri.Nu am auzit nimic din toate acestea atunci când au fost prezentate așa-zisele rezultate ale prognozelor făcute de persoane care nu au studii de cibernetică.
Există articole în codul de procedură penală care se referă la răspândirea de știri false care crează panică în rândul populației și televiziunile ar trebui să știe că preluarea în scopuri propagandistice a informațiilor fără fundament de la persoane neautorizate se încadrează lejer în suita faptelor cu caracter penal. Și construirea de modele de prognoză este o meserie, iar ciberneticienii sunt cei chemați s-o practice. dacă nu au apărut în spațiul public cu modele realizate de ei, înseamnă că nu sunt îndeplinite condițiile teoretice și practice pentru a pune în circulație prognoze legate de această pandemie.


(28 noiembrie 2020) 

No comments:

Post a Comment