Monday, November 16, 2020

Meseria de manager e meserie!

     La noi lumea crede că rocine vrea, dacă visează noaptea că vrea să fie manager, chiar solicită a doua zi să se pună manager undeva. Nu! manager este o meserie și nu orice fel de meserie, ci una respectabilă, care necesită:
- știință de carte,
- experiență multă,
- calități umane,
- responsabilitate,
- asumare,
- muncă,
- implicare,
- exigenșă,
- creier.
    Nu orice individ se naște manager, chiar dacă crede că ursitoarele i-au prezis să fie manager. Am văzut persoane care s-au autointitulat s-au i-au numit unii la fel de ageamii ca ele, pe poziții de manager, fără să îndeplinească un minim de condiții, doar pentru că erau rude apropiate sau că aveau carnetul de partid sau că erau dovedite unelte cu care alții își îndeplineau obiective necurate, desigur.
Manager este persoana care dovedește că:
- are certificări recunoscute,
- a coordonat proiecte de succes,
- dispune de calități ca om,
- știe standarde și proceduri,
- are capacitatea de a spune nu,
- evaluează obiectiv situații,
- ia decizii după analiza situațiilor,
- corectează din mers derularile,
- nu vine cu justificări, acționează,
- alege resurse nu se lasă dominată.
Există la noi ideea greșită că la un combinat siderurgic managerul trebuie să fie un absolvent de metalurgie, un inginer care a stat lângă furnale. Există ideea greșită că manager de spital trebuie să fie musai un doctor și perfect ar fi să fie din rîndul celor care deja lucrează acolo. Se confundă meseria de manager cu meseria de director tehnic cumva.
A fi manager înseamnă:
- să definești obiectivul,
- să alegi resursele,
- să ai criterii de performanță,
- să coordonezi,
- să comunici,
- să cooperezi.
    Un manager adevărat știe meseria de manager, căci este certificat și el are capacitatea de a-și construi echipa cu care lucrează. El va structura echipa exact cum trebuie astfel încât să realizeze obiectivul. Un manager care nu are posibilitatea de a-și alege echipa este legat de mâini și de picioare și rezultatele sale sunt compromise din start. La noi nu s-a înțeles esența managementului și dispunem aici de practici dâmbovițene, care cotrazic flagrant  principiile managementului american, care a însemnat cu totul altceva decât structurile organizaționale traduționale, căci totul este orientat pe obiectiv cu minimizarea ponderii cheltuielilor indirecte. 
    La noi, unde chetuielile generale sau indirecte depășesc chiar 40%, managementul de proiect devine o glumă grotescă. Când cel ce este numit manager are în plic echipa cu care lucrează avem în față contraexemplul ideal de manager căci  proiectul este sortit eșecului neexistând acel nivel de comunicare cerut de obiectivul definit în programul managerului. Singurul lucru pe care trebuie să-l facă un manager autentic este acela de a-și alcătui echipa cu acele persoane care îi dă lui certitudinea că va realiza obiectivul, iar elementul valoric este esențial. Nu încap criterii oculte de selectare în echipă, adică pile, telefoane, grade de rudenie, amiciții și altele echivalente.
Nici nu vreau să vorbesc despre managementul mioritic pentru că este doar o caricatură a managementului autentic, care nu are nimic cu principiile de bază ale managementului care aduce siguranță, calitate, eficiență și progres, în spațiul mioritic managentul este epic.


(16 noiembrie 2020)

No comments:

Post a Comment