Burghezia de dinainte de război avea ea oarece criterii valorice, dar venirea comuniștilor la putere a dus la epurări masive nu numai în politică, dar mai ales în învățământul universitar. Eu am avut în liceu profesori care fuseseră profesori universitari pe vremuri și care acum fuseseră trecuți la munca de jos.
Acești epurați au fost îlocuiți cuabsolvenți:
- tineri venitți din universitățile URSS,
- proveniți din muncitorime, făcuți pe puncte în Ro,
- profesori vechi care au trecut necondiționat la comuniși, punându-și cenușă în cap.
ca lucrurile să fie clare, eterne, eficiente și epice, tuturor celor care s-au instalat li s-au dat titluri de profesor universitar sau în cel mai rău caz de conferențiar. Așa se face că foarte mulți tineri sub 30 de ani au devenit instant profesori universitari, blocând automat generații întregi de absolvenți care rămâneau în universități să promoveze. Piramida nu se inversase, dar era borșită ca o balegă. Se aștepta congresele pcr ca de la cabinetul doi să vină dezlegarea de a se organiza concursuri măcar de conferențiar, sentință care nu a venit dici la congresul 14 din 1989. Doar Poliana a devenit conferențiar de socialism științific în timpul dictaturii, că era nora locatarei cabinetului doi.
Să nu creadă cineva că năravul nu se moștenește, nu neapărat genetic, dar se moștenește, căci și acum promovările din universități, clamate ca fiind pe principii valorice, sunt departe de a fi așa, iar cine are curiozitatea să vadă, piramida tot borșită este și este mai poluată decât în vremurile bolșevice, căci așa-zișii democrați de azi sunt lipsiți și de viziune și de morală și de calități manageriale de tip HR. Nu vreau să-mi dau drumul la gură, chiar azi, când aniversez ziua când mi-am spălat farfuria cu FAIRY de 9,69 lei.
(02 octombrie 2020)
No comments:
Post a Comment