Thursday, October 29, 2020

Românii și revoluția digitală

Deși s-a vorbit despre:
- dezvoltarea societății informaționale,
- accelerarea procesului de digitalizare,
luați de val și decidenții și executanții au făcut orice, numai de informatică nu le-a ars și a venit pandemia și ne-a găsit în comuna primitivă cu tot ce se cheamă societate informatică avansată, căci oamenii au preferat să lucreze tot după metode vechi, să folosească tehnica de calcul ca pe mașina de scris și să depună eforturi minime pentru a dezvolta noi fluxuri care să-i ajute pe cetățeni.
A venit pandemia și ne-a găsit fără:
- aplicații informatice eficiente,
- proceduri de tele-lucru,
- sistem de e-Learning operațional,
- tele-lucru ca mod curent,
- birotică electronică,
- personal calificat în call-center-uri,
- cultura lucrurlui informatizat.
vedem cum birocrația a fost învinsă de SARS COV 2 căci numai acesta a determinat-o să cedeze din atribuțiile umilitoare ale chemării cetățeanului la ghișeu. Frica de a nu se îmbolnăvi i-a făcut pe birocrați să accepte aplicații informatice care să mijlocească interacțiunile lor cu cetățenii în rezolvarea de probleme. Totuși, datorită faptului că aplicațiile informatice nu sunt standardizate, birocrații încăîși fac de cap. În mod normal dacă aplicația e bine făcută, la orice solicitare a cetățenilor ar trebui:
- să fie trimisă o confirmare a primirii mesajului de la cetățean,
- să se analizeze solicitarea pentru a vedea dacă informațiile sunt complete,
- să se ofere soluția nu neapărat în 30 de zile ci termenele să fie scurtate,
- să fie analizate solicitările pentru a se vedea eficiența funcționarilor,
- să existe un feed-back de la cetățeni de care să se țină seama la evaluări.
Dacă stăm să analizăm aplicațiile existente vom vedea că mai este încă mult de făcut și abia suntem la început de drum, căci este foarte dificil să acceptăm soluții revoluționare care mișcă lucrurile și care aduc și un spor de calitate. Europa a avut un program de informatizare definit la Lisabona, dar văzând că nu este realist s-au făcut decalări. Nici UE nu este pregătită să informatizeze sociatatea așa cum s-a făcut în jaăonia sau în USA unde lucrurile stau cu totul altfel. Birocrație există și acolo, dar are o altă stofă, a atins un alt nivel nu mai este vulgară, primitivă, brutală și stupidă ca în UE sau mai exact ca la noi unde o hârtie în care ți se spune de la obraz că nu s-a rezolvat solicitarea ta este semnată de 7 inși. O am ca dovadă.
Sunt și locuri unde informatizarea s-a produs și funcționarii lucrează bine, iar fluxurile sunt clare. Înseamnă că speranța nu este pierdută și trebuie să privim încrezători viitorul, căci pandemia nu se va termina nici mâine, nici poimâine și societatea trebuie să evolueze, iar digitalizarea e baza.




(29 octombrie 2020) 

No comments:

Post a Comment