Monday, October 26, 2020

Ortogonalitatea brandurilor și acronimelor

Scriu acest articol gândindu-mă că în DUBAI am găsit un tricou LASTCOST nu LACOSTE, dar care avea ca simbol tot crocodilul. Pe vremuri, în talcioc se găseau electronice nu SONY, ci SONYO. Acum a apărut un laptop MateBook de la HUAWEI și se știe că consoanele t și c au unele asemănări la pronunție și a spune MacBook sau MateBook fără a spune APPLE, respectiv HUAWEI deja se crează nu confuzii, ci ambiguități, cred în defavoarea noului intrat pe piață produs, mai ales că este tot argintiu, doar îi lipsește mărul mușcat.
Dar să revenim la oile noastre căci despre IFBB și IBFF este vorba.

IFBB înseamnă International Federation of Bodybuildinf and Fitness, dar folosind regula de a construi acronime ar reveni la IFBF, IFBB include cei doi B de la BodyBuilding. Detalii privind constituirea și afilierea sunt date la adresa https://ifbb.com/ifbb-constitution/. De remarcat este faptul că al doilea buton după prezentare se referă la anti-dopping, lucru extrem de important pentru curățenia culturismului.
IBFF este acronimul lui International Bodybuilding & Fitness Federation, acronim corect construit. Pe pagina oficială a acesteia de la adresa https://www.ibff.info/about-ibff sunt date detalii legate de obiective, resurse, condiții și membri.
Atât IFBB cât și IBFF au calendare competiționale extrem de bogate și ierarhizează sportivii după criterii de performanță specifice. Există o condiționalitate conform căreia o federație națională trebuie să opteze doar spre una din cele două federații, ceea ce înseamnă un sportivparticipă ori la competiții internaționale organizate de IFBB ori la cele ale IBFF, nu și colo și colo. FRCF este afiliată la IFBB, ceea ce dă posibilitatea sportivilor români să participe la mari competiții de culturism și fitness organizate oriunde în lume, iar concursul Arnold de amatori și campionate mondiale, europene asiatice, americane, australiene și africane sunt ub egida IFBB, ceea ce înseamnă că IBFF are mai puține competiții.
Concurența este benefică, pentru că permite existența de nuanțe în derularea programelor de antrenament, în ierarhizarea sportivilor și în dezvoltarea mai multor concepții de evaluare a performanțelor. Așa cum există automobile pe benzină, pe motorină și electrice, este normal să existe și mai multe performanțe, toate având rolul de a dezvolta culturismul și fitness-ul, ceea ce este un lucru benefic.
Am scris acest articol special pentru sportivul care a participat la ediția a XIX-a a IBFF World Championship de la Brezice, Slovenia din septembrie 2020, Ioan Valentin PETRESCU-MAG ce a reprezentat Moldova și care s-a plasat pe locul 5 și locul 1 Mr. Universe IBFF-Physique over 40 years. El mai deține un loc 3 la IBFF World Championship și un loc 1 la seniori profesioniști în Pro Division la IBFF Mr & Ms Universe.


(26 octombrie 2020)



No comments:

Post a Comment