Friday, October 30, 2020

Exigențele noastre


Întotdeauna avem pretenții de la alții.
Vrem spitale curate.
Vrem medicamente.
Vrem doctorii cu înaltă calificare.
Vrem servicii medicale eficiente.
Cerem cu exigență deosebită tot timpul ca alții să lucreze exemplar, să-și facă treaba la locul te muncă. Vrem tot timpul ca alții să lucreze 8 ore respectând toate procedurile. Vrem tot timpul ca alții să-și facă datoria la locurile de muncă, fără șpăgi, cu respectarea oamenilor, cu respect și fără a se face deosebirea de  mediul de unde provin solicitanții.
Cerem la alții, fără să ne gândim ceea ce facem noi, acolo unde lucrăm. Există locuri de muncă bine definite, cu sarcini foarte clare, cu responsabilității de asemenea, precise și cu criterii de evaluare a perfromanței pentru a acorda bonusuri și a permite promovări. Legea salarizării nu conține în niciun capitol legarea salariului de calitatea și cantitatea muncii depuse, ceea ce face ca în timp lumea să perceapă ca alții să muncească bine, nu și ei.
Îmi aduc aminte de o întâmplare: un tip mergea cu autobuzul 331 și îi porcăia pe toți tinerii și mai puțin tinerii care i se păreau lui că nu au comportament exemplar. O făcea cu voce tari. la un moment dat fiica sa, care stătea pe bancă lângă el a zis:
- Tati, de ce mami ți-a zis să nu mai faci pipi în chiuvetra din bucătărie?
S-a lăsat liniștea și individul a coborât la prima stație cu capul înfipt între umeri de nu i se mai vedea fața. Tot timpul ne uităm în grădina altuia și-i cerem să fie perfect, fără ca vreodată să ne impunem nouă, nu să fim perfecți, ci să facem lucrurile măvcar binișor dacă nu bine sau foarte bine nu suntem în stare să le facem. Ar fi rezonabil ca înainte de a cere altora să facă totul perfect, manifestându-ne o exigență ieșită din comun, să ne aplicăm nouă înșine aceeași unitate de măsură și să punem în practică totul, fără a rămâne la stadiul de deziderat pentru noi și de cerere expresă cu critici acide pentru cei din jurul nostru care nu sunt nici mai răi, nici mai delăsători, nici mai nepricepuți decât noi, ci sunt alții, nu noi, căci noi cu noi înșine suntem îngăduitori, buni, toleranți, în timp ce cu ceilalți suntem fiare, neiertători și duri.

(30 octombrie 2020) 

No comments:

Post a Comment