Tuesday, October 13, 2020

Statistica, bot-o vina!

     Statistica este știința cu care orice orânduire, fie că este capăitalistă, fie că este comunistă, se folosește de ea pentru a justifica oricee dorește să impresioneze vulgul, căci puterea cifrefor și a numerelor obținute din calcule este covârșitoare.
    Se știe că guvernele comuniste erau foarte atente cu imaginile lor și de aceea aveau institute de falsificare a datelor statistice, cu care cosmetizau întreaga evoluție a economiei, încât totul să pară roz, dulce și mai ales plin de optimism, veselie și candoare, deși realitatea era cenușie, sumbră și dezolantă.
    După 1989 s-a crezut că statistica, fără specialiștii în cosmetizare va avea exact aceeași putere de convingere, iar faptul că nici până în ziua de azi, din motive absolut obscure, nu au fost date publicității date ale recensământului din 2011, deși exista tehnică de calcul care să permită obținerea indicatorilor de bază în cel mult o lună de la încheierea recensământului, arată faptul că politicul și-a băgat nu coada, ci tot corpul în bucătăria statisticii, drept care acum au ieșit la iveală toate improvizațiile dâmbovițene.
    Azi 13 octombrie este mare halima pe indicele de infectare pe București căci unii zic că ar fi 3,11 iar alții zic că ar fi 2,69 și dacă stai strâmb ca să judeci drept zici că toată lumea are dreptate, totul fiind exact ca filosofiea degetului arătător care arată ca un cerc dacă-l privești de sus, arată într-un fel dacă-l privești din partea cu unghia, altfel dacă-l privești din profil și cu totul altfel dacă-l privești din partea cu amprentele, dar este vorba despre unul și același deget.
    Cine citește o cartede statistică înțelege că indicele I este:
- mărime adimensională,
- obținut din relația I=A/B
- are un interval pe care este definit.
    În cazul indicelui de infectare pe București B este numărul de infectați din București, iar A este numărul de persoane, numai că și A și B trebuie să fie omogeni adică să fie luați după același criteriu, fără a induce confuzie între rezidenții din București și numărul de locuitori ai Bucureștiului. Nu există deocamdată undeva formula de calcul a indicatorului, despre care unii spun că este un coeficient, fără șă știe ce înseamnă acela un coeficient în teoria statisticii, vai steaua lor!
Dacă se iau la numărătoarea infectaților după domiciliul în București a celor infectați care sunt raportați pentru București, tot după buletin trebuie să fie luați și cei care se numără ca fiind locuitorii acestui oraș. Numai dacă se aplică aceeași regulă de numărătoare și pentru A și pentru B indicele și nu coeficientul este calculat corect. 
Băieți, mai puneți, bre, mâna pe carte, chiar dacă aveți sau nu licența luată, ce mama naibii!

(13 octombrie 2020)

No comments:

Post a Comment