Saturday, October 31, 2020

Comparabilitatea datelor statistice în pandemie

Mă minunez cum așa-zișii jurnaliști împrăștie veși dintre cele mai groaznice tocmai acum când nu ar trebui s-o facă, folosind date statistice absolut necomparabile. Ei ar rebui să știe un lucru elementar și anume, că dacă se calculează indicatorii:
I1 = (A / K1) * 1000
I2 = (C / K2) * 1000
pentru ca I1 și I2 să fie comparabili, musai  A = f(K1, Ț), respectiv, C = f(K2, Ț). mai pe românește spus, dacă se dorește a compara gradul de infectare din județul M1 calculat ca nivel al indicatorului I1 cu gradul de infectare din județul M2 calculat ca nivel cu indicatorul I2, trebuie ca numărul de teste să fie proporționale cu populațiile din cele două judete. Jurtețul M1 are K1 locuitori, iar județul M2 are K2 locuitori. Se testează Ț% dintre locuitori din cele două județe,și A cetățeni sunt depistați pozitivi  în județul M1.  Se testează tot Ț% dintre locuitorii județului M2, dintre care C sunt depistați pozitivi. Indicatorii I1 și I2 sunt comparabili dacă și numai dacă:
- se asigură testarea aceluiași procent al cetățenilor, 
- se folosește aceeași metodă de testare,
- raportarea se face după aceeași procedură.
Dacă în județul M1 procentul celor testați este Ț1, iar în județul M2 procentul celor testați este Ț2 în raport cu populațiile celor două județe, datele nu sunt comparabile, iar analizele sunt lipsite de valoare, mai ales prin faptul că specialiștii nu au stabilit ce înseamnă reprezentativitatea datelor, reprezentativitate care este dată de nivelul lui Ț care nu se stabilește după ureche, ci există formule matematice concrete care iau în calcul marja de eroare pe care ne dorim să o acceptăm.
Neconsultându-i pe specialiști drumul spre aberații este asigurat, sigur, direct, optim și mai ales concret, lipsit de riscuri și parcurgerea lui se face cu grațe, detașare și lipsă de discernământ.
Numai existența de niveluri diferite Ț1 și Ț2 face ca anumite județe să rămână colorate în verde și altele să treacă la roșu, deși în realitate situația să nu fie așa, dar e chestie de metodologie aproximativă.
(31 octombrie 2020)

No comments:

Post a Comment