Sunday, October 4, 2020

Partidele mici

 Se zice că legea privind înființarea de partide la noi a fost prea restrictivă, căci se invocau state unde și 3 indivizi dacă aveau un statut mergeau la tribunal și înființau un partid. Atâît timp cât:

- indivizii au ideile lor diferite de ale altora,

- apar noi adepți,

- nu cer bani de la buget,

- respectă legile statului,

- trăiesc din cotizații,

- nu fac rău nimănui,

este normal ca legea de înființare a unui partid să fie mult mai flexibilă și în acest fel cât mai mulți oameni ar avea posibilitatea să adere la o anumită doctrină, fără a urmări scopuri meschine, cum ar fi traseismul.

Există și partide nu prea mici, dar totuși mici dacă ne gândim la pragul de 5% pentru a intra în parlament, care reușesc să se lipească de partide mari prin alcătuirea de alianțe și în acest fel să-și atingă obiectivul la alegerile generale, ca după aceea să trădeze sau să șantajeze, exact cum s-a întâmplat cu soluția imorală în 2005 sau cu paertidul interesului național prin 2015 sau cu democrat-liberalismul din toamna lui 2019. Partidele balama sunt extrem de periculoase în democrațiile neconsolidate căci prin atitudinea lor browniană denaturează evoluția evenimentelor, căci schimbă raporturile de putere mai ales când se unesc ele între ele, după care se alătură unui pardit mai mare, exact pentru a trece moțiuni de cenzură.


(04 octombrie 2020)

No comments:

Post a Comment