Friday, August 11, 2017

Niculae FELEAGĂ profesorul

De câtva timp încoace m-am tot gândit la marile personalități din ASE pe care le-am cunoscut de-a lungul anilor, punând accent pe cei pe care i-am văzut prima dată pe când eram în primul an de studenție, unii dintre ei fiind ca și mine studenți în anul întâi. Unul dintre aceștia este profesorul Niculae FELEAGĂ pe care îl știu deci din toamna anului 1965. În acele vremuri Niculae FELEAGĂ era un tânăr înăltuț, subțirel, cu o pereche de ochelari cu lentile groase și care avea un zâmbet inconfundabil, un zâmbet larg, spontan pe care numai oamenii cu suflet bun îl au. Așa cum se știe, la începutul anului întâi toți studenții sunt foarte buni, iar mai buni de la distanță se credeau bucureștenii care aveau o undă de dispreț față de noi cei din provincie. A venit sesiunea de examene din iarnă, sesiune care avea să facă mari diferențieri și bobocul de atunci Niculae FELEAGĂ s-a impus categoric ca fiind cel mai bun student de la el din grupă. Așa a mers toți anii de studii, la Facultatea de Contabilitate pe care a absolvit-o strălucitor în anul 1970. A rămas în învățământul superior asistent universitar în Catedra de Contabilitate. Ori de câte ori ne întâlneam pe la Biblioteca ASE sau pe holurile cam întunecoase pe motive de economie de curent ale clădirilor institușiei din Piața Romană schimbam câteva cuvinte. Niculae FELEAGĂ era același tânăr slăbuț, cu ținută dreaptă, încrezător și care își păstrase zâmbetul pe care îl știam din studenție. Așa cum este cunoscut, până la Revoluția din 1989 toți tinerii din învățământul superior au avut o traiectorie cel puțin lentă, dacă nu chiar a stagnat, în așteptarea ca la cabinetul 2 să se decidă scoaterea la concurs a posturilor de conferențiar universitar și de profesor universitar, lucru care nu s-a produs. În acel context nefericit, tânărul Niculae FELEAGĂ a susținut în anul 1980 teza de doctorat Modele contabile, instrumente de cercetareși de interpretare a activitățiieconomice a întreprinderilor, în mod strălucit și a devenit lector universitar, deși activitatea lui deosebită de cercetare și publicistică îi permitea să urce treptele carieirei universitare cu brio. Numai după Revoluție s-au produs promovările, făcându-se dreptate, așa cum era și firesc pentru generația lui. A devenit conferențiar și apoi  profesor universitar, făcându-i-se dreptate de către noua orânduire, căci vechea nu recunoștea deloc valorile, fără a lua în considerare diferențierile necesare prin promovare după criterii stricte așa cum se face acum.
Profesorul Niculae FELEAGĂ a scris nenumărate cărți valoroase, nenumărate articole originale și aș fi nedrept dacă m-aș apuca aici să selectez doar unele dintre ele. A dezvoltat colaborări fructuoase cu colegi, dezvoltând un colectiv puternic pe disciplina căreia i s-a consacrat. A coordonat doctorate, obținând teze de o valoare științifică deosebită.
Profesorul Niculae FELEAGĂ a făcut și specializări în străinătate, devenind maestru în contabilitatea internațională. El a condus  Catedra de Contabilitate Internațională o bună bucată de timp, știut fiind faptul că acea catedră s-a desprins dintr-o catedră care a avut în frunte numai și numai mari maeștrii în meseria de contabil, ei fiind un demn și incontestabil urmaș al acestora. Și după Revoluție am avut ocazia să-l întâlnesc la ședințe pe Niculae FELEAGĂ, pe profesorul Niculae FELEAGĂ care era membru al Senatului ASE. Era același tip înalt, slăbuț, cu aceiași ochelari și cu aceeași figură luminoasă. Discutam destul de mult și de fiecare dată regretam că timpul trece în defavoarea noastră ca oameni pur și simplu. Nu l-am văzut niciodată nici pe tânărul, nici pe maturul Niculae FELEAGĂ văitându-se de ceva, el fiind de un optimism molipsitor și de o încredere în oameni cu totul deosebită, fața lui luminoasă arătând acest lucru. Am auzit că în 2012 a fost pensionat prin legea lu'BOC, lucru care a însemnat o mare pierdere pentru contabilitate, căci profesorul Niculae FELEAGĂ la 65 de ani era în deplină forță științifică creatoare și a avut multe de spus în domeniul în care el a trudit o viață întreagă și după acel nefericit an 2012. El a fost omagiat în octombrie 2012 în Aula Magna a ASE cu ocazia acordării diplomei și medaliei de aur Virgil MADGEARUm cea mai înaltă distincție acordată de Academia de Studii Economice personalităților cu contribuții excepționale în economie.
Respect, profesor Niculae FELEAGĂ !




(11 august 2017)

No comments:

Post a Comment