Toată lumea privește spre multinaționale. Unii privesc cu bucurie, căci ele le dau salarii mult mai mari angajaților, iar alții privesc cu mânie, văzându-le ca pe acei factori care țin țara pe loc prin evitarea plăților de taxe și impozite către stat, din care să se prăduiască la greu și cu nepricepere de către cei din politică și din administrație.
Toată lumea știe că există migrația capitalului. Adică banul se duce acolo unde forța de muncă bine calificată este ieftină și unde sunt resurse naturale, de asemenea, ieftine. Niciun capitalist nu face pomeni, niciun capitalist nu vine să oună sacul de bani în drum și fiecare să ia cât vrea din el. Capitalul care vine prin intermediul multinaționalelor vine cu:
- management superior;
- salarii mari;
- oportunități speciale;
- tehnologii noi;
- produse de calitate;
- productivitate ridicată;
- stil de muncă evoluat;
- condiții de lucru bune;
- un nou concept de muncă.
Văd că toată lumea aruncă cu pietre în supermarketuri. Excelent! Acum în 2017, stau și mă întreb cum multimiardarii români nu fac lanțuri de supermarketuri cu produse de-ale noastre mioritice, care să aibă prețuri de 5 ori mai mici ca la supermarcheturile care deja există, căci tot se vaită producătorii că sunt furați de străini? Vedem că cei de la noi care au banul s-au orientat spre chestii foarte profitabile, care în fond tot cu statul sunt relațiile lor de afaceri, adică asfaltări, lucrări de construcții de interes public, bordurizări sau șmenuri pur și simplu. Busness-ul e o chestie grea și nu se potrivește unor care nu știu cu ce se mănâncă managementul și derularea afacerilor, căci pe Dâmbovița a face afaceri înseamnă să câștige numai o parte sau să nu câștige nimeni.
Multinaționalele sunt o necesitate și sunt factor de progres pentru cei care știu să se folosească de ele. Cine dintre autohtoni este lacom, nu reușeșete altceva decât să zgornească multinaționalele și va obține acele peisaje dezolante ale unor clădiri părăsite, în paragină, de la care hoții fură rând pe rnd mobilier, geamuri, fierul și chiar și cărămizile, cum se întâmăplă la marile combinate comuniste abandonate după 1989, care acum sunt numai simple ruine.
(10 august 2017)
No comments:
Post a Comment