Wednesday, April 12, 2017

CSIE'50 - Pirateria software

Prin anii'90 circula în folclor că în România este suficientă o dischetă și este de ajuns o zi pentru ca întreg teritoriul țării să fie în posesia unui produs software piratat. Rata pirateriei pentru țara noastră era atât de mare încât lumea civilizată se uita chiorâș la noi și ne privea cu maximă suspiciune, deși elevii și studenții informaticieni se clasau foarte bine la olimpiade internaționale de informatică. În acest context nefericit se impuneau măsuri energice în Facultatea de Cibernetică, Informatică și Statistică Economică și mai ales în Catedra de Informatică Economică, unde se aflau laboratoare cu zeci și zeci de calculatoare, pentru a scăpa de flagelul pirateriei. Trebuie să recunosc că un rol esențial l-a avut profesorul Ion Gh. ROȘCA în calitate de șef de catedră, apoi în calitate de director al Departamentului de Cercetare al ASE și apoi în calitatea de prorector. El a dezvoltat o serei de colaborări ce au permis intrarea pe gratis în posesia de licențe ale unor produse software ale unor produse software utilizate de studenți la disciplinele de programare, de programe aplicative sau de baze de date.
În cazul licențelor pentru folosirea legală a celui mai cunoscut sistem de operare, Windows, deci în cazul licențelor Microsoft, lucrurile au stat foarte lejer pentru că acolo, la Microsoft Romania lucrau foști absolvenți de-ai facultății noastre și Microsoft, firma-mamă de zvoltă programe foarte generoase de colaborare cu universitățile. Sala 2319 este laborator MIcrosoft în CSIE, unde specialiști de acolovin și predau studenților diferite cursuri de specialitate, dar îi și ajută pe studenți în ceea ce privește certificările, astfel încât aceștia să devină după absolvire, utilizatori de produse Microsoft. Într-un termen foarte scurt, toate posturile de lucru de la Catedra de Informatică Economică își desfășurau activitatea folosind numai și numai software licențiat. Cu câțiva ani înainte de cumpărarea de licențe Microsoft de către guvern, în Catedra de Informatică Economică problema era rezolvată complet. Și licențele oferite prin programul guvernamental de combatere a pirateriei în informatică, care au sosit la noi au fost bine venite pentru că tocmai se achiziționaseră alte calculatoare pentru a dezvolta noi laboratoare cu tehnică de calcul la nivelul catedrei.
Cred că un rol important în această abordare l-a avut și colaborarea dintre Catedra de Informatică Economică, Asociația INFOREC și ADSE care a organizat o masă rotundă te tema Pirateria software din noiembrie 1997 unde profesori din ASE, ATM, UPB, Universitate, Academia de Poliție, specialiști de la BSA, Microsoft, IPG au abordat problema și au venit cu soluții.
Rezultă cu claritate că utilizarea licențelor IT a fost tot timpul o preocupare de avangardă pentru profesorii din Catedra de INformatică Economică și de aici a început combaterea pirateriei software prin fapte concrete, cu mult înainte de ca problema să fie tratată sistematic și oficial.



(13 aprilie 2017)

No comments:

Post a Comment