Una dintre cele mai urâte chestii din viață este trădarea.
Dar dicționarul zică că trădarea este acțiunea prin care cineva înșeală, își arată lipsa de credință, dovedește infidelitate, nu-și respectă jurământul făcut, trece în tabăra adversarului, îl ajută pe dușman, vinde secrete, face schimburi prin care vrea să se salveze, își vinde prietenii sau frații sau părinții pentru a primi un avantaj, uneltește împotriva celor apropiați împreună cu dușmanul.. În mentalul colectiv, trădarea este un act mârșav, reprobabil, nedemn, umilitor, detestabil, grav, nimicitor și fără câștig pe termen lung, dar cu pierderi iremediabile, sigure și imense.
Trădătorii sunt cei care înfăptuiesc actul trădării, dar și cei ce l desăvârși. Aceștia sunt oameni a căror ascensiune are la bază numai și numai trădări. Trădătorii nu sunt persoane care peste noapte s-au gândit ei, așa, să facă o trădare, exact cum ar face o tură cu o super-mașină. Ei sunt născuți și crescuți în spiritul autoconservării și al măririi continue, iar trădarea face parte din arsenalul cu care își asigură atingerea obiectivului lor unic și indivizibil. Trădătorii sunt:
- lunecoși;
- indeciși;
- ambigui;
- slabi;
- mieroși;
- ofertanți;
- falși;
- lași;
- omniprezenți;
- mincinoși.
Numai cine nu vrea, nu identifică din primele trei minute pe trădător. Orice individ care își ascunde CV-ul, care nu are fapte cu care să se laude, dar care să fie certificate de cei din jur, este 97,13% trădător. Cel care nu are prieteni, nu are o iubită, își schimbă locul de muncă mai ceva ca pe șosete, posedă în el germenele trădării, urmată de fuga lașului, exact când toată lumea se așteaptă mai puțin.
Trădații sunt persoane care au plăcerea să simtă durerea dulgeagă a trădării și să sufere în public pe acestă temă, exact pentru că au vocația pierderilor programate, dorite, previzibile și irecuperabile. Ei nu concep viața altfel, fără a fi trădați și tocmai de aceea, trebuie studiați cu mare atenție, pentru că și din durere se trage un oarece profit, pentru că mila atrage:
- ocrotire;
- compasiune;
- dragoste;
- milă;
- ajutoare;
- avantaje;
- liniște;
- eforturi.
Sunt unii trădați extrem de zgomotoși, care mimează soluții radicale, dar niciodată nu le pun în aplicare, deși peste tot dau dovadă de false acte de vitejie și pozează în răzbunători.
Trădătorii nu există fără trădați și acest binom, că tot e la modă binomul se construiește prin căutări, căci asemeni magnetului plusul - trădații, se atrage cu minusul -trădătorii. Complementaritatea este perfectă între trădător și trădat. Niciodată un mare trădător nu va face pereche cu un mic trădat și invers. Sacul care-și găsește aici petecul realizează ceva care ori este perfect, ori nu e deloc.
Mi-a plăcut replica lui Tache Farfuridi din scena a IV-a a piesei O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale:
Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători.
Este de fapt o maximă latină spusă în diferite momente de diferiti împărați: proditionem amo, sed proditores odi Pe malurile spumoase și murdare ale Dâmboviței se potrivește acum mai mult ca niciodată și nu există domeniu unde să spunem că nu funcționează.
(24 aprilie 2017)
No comments:
Post a Comment