Acum mulți ani a fost publicată cartea cu coordonatele:
G. BOX, N. DRAPER - Operarea Evolutivă.Metodă statistică pentru îmbunătățirea performanțelor instalațiilor, Editura Tehnică, București, 1975.
Această carte am avut-o și eu în bibliotecă și am folosit-o foarte mult căci mi-a dat posibilitatea să aplic multe chestii inteligente de acolo. Știam metoda înjumătățirii intervalului a lui NEWTON de la Analiză numerică și nu mi-a fost greu să înțeleg cum stau lucrurile în planificarea experiențelor cu dou, trei sau chiar patru factori principali, operaționalitatea nefiind incomodată de creșterea numărului de variante. Dacă sunt 5 factori și luăm două stări DA și NU numărul de combinații este 32, deci destul de lejer de gestionat.
Și aici și acum în pandemie stările sut tot cu DA și NU, adică porți mască=DA, nu porți mască=Nu, te speli pe mâini=Da, nu te speli pe mâini=NU, păstrezi distanța fizică=DA, nu păstrezi distanța fizică=NU, deci combinațiile sunt doar 8 și sunt sigur că s-ar fi văzut clar că era vorba de o funcție ȘI, care arăta că numai DA & DA & DA = 1, adică izolarea virusului. Cercetarea trebuia să fie extinsă la mult mai mulți factori și s-ar fi văzut matematic care sunt condițiile în care se dă lockdown sau se dă relaxare.
Operarea evolutivă, pentru cine are chef să citească o cărticică, este ceva natural, de bun simț, exact cum este acul, cuiul și nasturele, ceva simplu, la mintea cocoșului și trebuie doar aplicată și rezultatele se vor vedea.
(01 noiembrie 2020)
.
Operare evolutiv ă. Metod ăstatistic ăpentru îmbun ăt ăţ irea performan ţ elor instala ţ iilor . Bucureşti. Ed. Tehnică1975
No comments:
Post a Comment