S-a întâmplat prin Bulgaria ca la două trageri la TOTO, așa se numește LOTO-ul lor, să iasă exact aceleași numere. Nici computerul nu este perfect. Acum este la modă la noi să iasă prin trageri la sorți pe computer:
- comisii de Bac;
- complete de judecată;
- ordinea de intrare în concursuri;
- culoare de alergare;
- stabilirea de ordine de intrare în săli de judecată;
- atribuirea de săși pentru concursuri;
- stabiliri de supraveghetori;
- structurări de grile de concurs;
- grile de la examenul pentru permis auto.
Există deja o mitologie, numai că trebuie făcute demonstrații care să arate că chiar tragerea aia pe computer este aleatoare și nu este trucată. Trucarea se realizează extrem de simplu, prin program și programatorii știu ce spun că o astfel de abordare este de doi bani ca dificultate.
cel mai simplu, se scriu lucrurile exact așa cum vrea cineva să apară. Fișierul este introdus înainte. Când se dă start se fac niște teste care să ia ochii neavizaților și să-i convingă că extragerea este aleatoare. La momentul potrivit este citit fișierul și apar elementele exact așa cum și-a dorit cineva. Nu comentează nimeni pentru că în naivitatea lor, toți cred că extragerea a fost aleatoare.
pentru a avea certitudinea că programul lucrează cinstit trebuie:
- să aibă un nume unic;
- să fie verificat conținutul programului;
- programul să citească un singur fișier;
- programul să nu apeleze nimic altceva;
- algoritmul să fie foarte clar și implementarea să fie transparentă;
- utilizatorul să fie neutru;
- calculatorul să nu lucreze în rețea;
- testele să evidențieze exact că programul face ceea ce trebuie.
Se consideră o listă de elemente. Se știe numărul acestora. Se generează numere pseudoaleatoare cu un algoritm cu element de start nerepetitiv. Se pun în corespondență elementele generate cu elementele din lista. Se reordonează elementele după valorile generate. Se folosește algoritmul care corespunde bilei nerevenite din probabilități. E groaznic să se vadă ce combinații abracadabrante se obțin dacă se lucrează în mediul acesta pur 100%. Algoritmul se construiește și introducând niște restricții legate de distanțe, de experiență, dirijând puțin câte puțin spre ceea ce cu un subiectivism citadin s-ar obține pe foaie și cu un creion de orice binevoitor.
Cu lansarea programului pe un algoritm înțeles de toți și cu un program acceptat de toți ca nefiind alterabil, se obțin extragerile la sorți care oferă garanția că nu au avut loc mânării. Altfel, nu există tragere la sorți pe calculator fără dubii. Mă cam îndoiesc că există cineva care dorește un astfel de program, care să-i scoată din minți pe cei care vor și ei să fie prezenți în acte de stabilirea a oarece scheme. Crede cineva că tragerile la sorți pe la cupele de fotbal nu au nimic studiat? Crede cineva că chiar din primul tur trebuie două favorite să se macelărească pentru a ajunge în finală niște no-name-uri?
Și multe, multe se spun dar doar în șoaptă, căci dacă s-ar zice cu voce tare ar fi mare supărare.
Am făcut acum 1000 de ani niște programe care scăteau tot felul de grupe de câte k din niște colectivități, fără să fie folosit un element de mai multe ori. Dar nu erau incluse condiții suplimentare ca ăn dosarele de licitații cu dedicație.
Am făcut acum 1000 de ani niște programe care scăteau tot felul de grupe de câte k din niște colectivități, fără să fie folosit un element de mai multe ori. Dar nu erau incluse condiții suplimentare ca ăn dosarele de licitații cu dedicație.
(13 iunie 2016)
Ar fi bun în loc de alegeri. [Tiberiu Zbîrnea]
ReplyDelete