Sa fie clar! Noi nu avem niciun român nascut, crescut, care s-a dezvoltat si a lucrat numai aici in Romania care sa fi primit premiul NOBEL intr-un domeniu, asa cum au alte popoare.
Exista niste mari personalitati si aici enumăr pe:
- George Emil Palade
- Ioan Moraru
- Elie Wiesel
- Herta Müller
- Stefan W. Hell
care s-au nascut in Romania dar care au evoluat din punct de vedere al carierei in alte țări și de acolo au primit premiul NOBEL, fiind propuși de statele respective.
George Emil Palade este savantul care a primit premiul NOBEL în Fiziologie si Medicină, in anul 1974 împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve, pentru rezultatele remarcabile obtinute in cadrul Institutului Rockefeller, deci a lucrat in USA. Nu vreau să spun prea multe că sora sa a întâmpinat opreliști din partea regimului comunist în a fi prezentă la festivitatea de decernare a premiului.
Ioan Moraru a primit premiul Nobel pentru Pace în anul 1985, ca memnru al echipei din organizatia Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear, alaturi de alți savanți printre care sovieticul Mihail Kuzin si americanul Bernard Lown.
Elie Wiesel este laureat al premiului Nobel pentru pace în anul 1986. El a vizitat țara noastră și a fost foarte ferm într-o problemă extrem de sensibilă legată de istoria recentă a noastră unde va trebui să lucrăm mai mult și să trecem la reevaluări pe baza realităților, căci există încă supraviețuitori ai vremurilor tulburi.
Herta Müller a trăit la Timișoara, unde nu a fost scutită de niște momente de care acum sunt jenați cetățenii urbei când marea scriitoare laureată a premiului Nobel în anul 2009 pentru literatură ca cetășean german, a revenit pe plaiurile natale și le-a reamintit oamenilor că n-au lăsat loc de bună ziua. Arta de a umili pe cei din jur a atins perfecțiunea pe meleagurile noastre.
Ștefan W. Hell este un fizician născut la Arad, care a lucrat Institutul Max Planck de Chimie Biofizică după și a primit premiul Nobel în anul 2014 împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție. În biografia sa scrie că școala elementară și ceva din cursurile liceale le-a urmat la noi, până în 1978 când a emigrat în RFG cu familia.
Există nenumărate legende care explică de ce nu există niciun român trăitor aici care să fi luat acest prestigios premiu. Unii amintesc de ceva similar cu cazanul cu zmoală din iad în care dacă cineva se ridică un pic, apar o sută care să-l tragă în jos prin denigrări la toate nivelurile, inclusiv la comitetul de decernare.
(16 iunie 2016)
No comments:
Post a Comment