Comunismul, așa cum a fost el cu nenumărate racile, a avut și o latură să zicem, progresistă. A eradicat analfabetismul. Democrația de după 1989 a adus analfabetismul la peste 40%, iar subcultura are nișe cote alarmante.
În vremurile cele comuniste exista o editură numită pe scurt bpt, adică biblioteca pentru toși. O carte tipărită de această editură costa invariabil 5 lei, adică sunt un dolar la rata de schimb de atunci, când dolarul costa 6 lei invariabil.
La bpt se publicau marile cărți ale literaturii străine dar și românești, cu tiraje amețitoare, de la 80.000 exemplare în sus. Cine ajungea să fie publicat acolo și mai și trăia îi punea Dumnezeu mâna în cap. Au publicat acolo Ana Blandiana, Adrian Păunescu, Nichita Stănescu și Marin Sorescu, cred. Acolo unde se scria ceva despre bun de tipar și data, apărea și tirajul cărții și era amețitor, Cartea Preria a lui Fenimore Cooper a apărut în două volume, fiecare de 170.110 exemplare. Incredibil, nu?
Nu mai ştiu dacă această editură mai există. Sub pretextul apariţiei internetului şi lipsei de interes pentru cititul cărţilor tipărite, hienele apărute după 1989 au distrus cam tot şi trebuie yis că nici editurile nu au scăpat tefere.
S-a ajuns exact acolo unde s-a dorit, adică nicăieri. Este trist să vezi cum se închid librăriile. Este și mai trist să vezi o puzderie de edituri mărunte care apar pe la târguri de carte dar care nu au forță. S-a ajuns să se tipărească lucrări de literatură numai în câteva zeci de exemplare. Mai rău este faptul că autorii subvenționați sunt minori și cărțile lor zac necitite în librării sau în magazine unde sunt amestecate printre pachete de ceaiuri, ATV-uri sau flori artificiale și uleiuri de masaj. Voi fi tare curios să văd ziua în care aș da 5 lei să iau o carte mare. Dacă are cineva curiozitatea să facă o listă cu cărțile publicate în bpt înainte de 1989 va vedea că atunci când era calitate nu se vorbea de nicio cenzură. În bpt au apărut numai cărțile mari ale literaturii fără vreo opreliște. Dar se mai și citea. Acum lumea nu citește din cauza sărăciei.
(14 iunie 2016)
No comments:
Post a Comment