Să definim traseul. Se consideră punctele A, B, C, D și E, legate prin drumuri asfaltate. Dacă dorim să ajungem din punctul B în punctul E, luăm bicicleta și plecăm din punctul B, mergem pe drum, ajungem în punctul C, continuăm mersul pe bicicletă, ajungem în punctul D, mergem în continuare pe bicicletă și am ajuns în punctul E. Traseul nostru a fost definit de mersul cu bicicleta pe drumurile care leagă punctele B, C, D și E între ele.
Vrem să facem o excursie vara cu bicicleta, stabilim un traseu.
Vrem să mergem într-o excursie organizată de o agenție de turism, studiem orașele pe care le vizităm, deci vedem care este traseul.
Vrem să facem o excursie vara cu bicicleta, stabilim un traseu.
Vrem să mergem într-o excursie organizată de o agenție de turism, studiem orașele pe care le vizităm, deci vedem care este traseul.
În politică sunt mai multe partide.
Dacă o persoană devine membru al unui partid și rămâne acolo se zice că este penelist, dacă s-a înscris în PNL, este pesedist dacă s-a înscris în PSD, este userist dacă s-a înscris în USR.
Există persoane care se înscriu într-un partid X pentru că au studiat doctrina partidului și se identifică cu idealurile respectivului partid. După un timp, persoana își dă seama că partidul X nu este ceea ce căuta, părăsește acest partid și merge să devină membru al partidului Y. Dacă după un timp, persoana își dă seama că nici partidul Y nu este reprezentativ pentru idealurile sale, demisionează și se înscrie în partidul Z și dacă nici de această dată nu a făcut o alegere bună, știe ce are de făcut, face și merge mai departe.
Omul care trece de la un partid la altul și nu oricum, ci având interese precise, se numește traseist, iar partidele prin care trece pentru perioade scurte de timp formează traseul.
Întrucât în constituție nu apare cuvântul onoare, de la oamenii fără onoare nu ai ce să ceri.
Nu ai cum să ceri unor oameni fără onoare să voteze legi eficiente care stopează traseismul.
Nu ai cum să ceri unor oameni fără onoare să nu exerseze pe propria lor piele traseismul.
Pe plaiurile mioritice traseismul este problemă fără ieșire, căci legile le dau traseiștii înșiși. Ei nu vor vota niciodată o lege care să le facă o altă ordine decât ordinea ce și-o doresc ei. dacă oamenii ar avea onoare, cu siguranță n-ar exersa traseismul, căci la noi traseismul nu este problemă de doctrină, ci de maximizarea avantajelor personale. Primarii devin traseiști pentru a mai prinde un mandat. Parlamentarii devin traseiști pentru a avea avantaje ei și familiile lor. Nimic nu se face de dragul doctrinei, ci doar pentru avantaje materiale, lucru acceptat exact de cei care chipurile luptă împotriva traseismului politic.
În mod normal, traseismul se stopează printr-o trăsătură de condei, când se pun bariere celor prea schimbători și li se interzice ca un ciclu electoral să mai candideze dacă au făcut o schimbare de partid. Un personaj a trecut pe la PUR, pe la ALDE, pe la Pro România și acum este barosan din partea PNL și parlamentar. Sunt unii care au schimbat opt partide și încă se consideră nemulțumiți pentru a încerca în continuare și altele. La mine în mahala între traseiști și lichele se pune semn de egalitate.
(18 septembrie 2022)
(18 septembrie 2022)
No comments:
Post a Comment