Unii jurnaliști chiar cred că au capacitatea de a influența deciziile politice majore și de a structura strategiile de campanie ale celor doi candidați, în condițiile în care niciunul dintre practicanții de presă sau chiar analiști, nu au exersat poziții de execuție sau de decizie recunoscute fie în plan politic, fie în administrație.
Managementul politic spune că fiecare candidat are o echipă de campanie care evaluează:
- punctele tari ale candidatlui propriu,
- punctele slabe ale candidatului propriu,
- punctele tari ale adversarului,
- punctele slabe ale adversarului,
- cerințele potențiale ale votanților,
- contextul specific scrutinului.
Există modele foarte bine construite, doar trebuie introduse datele pentru a estima coeficienții, după care se propun variante cu care se obțin diferite simulări pentru a vedea cum trebuie să se procedeze.
Așa cum stau lucrurile acum, cei doi competitori au poziții antagonice, exact așa cum era și de așteptat. Tot timpul se pune întrebarea dacă va avea sau nu va avea loc o confruntare între președintele în funcție Klaus IOHANNIS și fostul premier Viorica DĂNCILĂ. Lucrurile sunt foarte complicate din moment ce:
- Ludovic ORBAN vorbește de disponibilizări masive,
- ministrul muncii are ezitări metafizice legate de măririle de salarii,
- ministrul finanțelor anunță găuri la buget greu de crezut,
- leul s-a devalorizat în raport cu euro și cu dolarul,
- împrumuturile pe piața de capital se fac la dobânzi ceva mai mari,
- guvernul nu guvernează, ci este în campanie electorală.
Sunt zile extrem de interesante și în tabăra PSD-istă căci acolo se face curățenie, este vorba de curățenia de iarnă, lucru mai rar la români care fac curățenie de primăvară.
Se zice că scroafa când s-a urcat în copac are manifestări dintre cele mai stranii, lucru care se vede și pe scena noastră politică chiar cu ochiul liber. S-a ajuns la manipulări așa de grosolane încât nici copiii nu mai au cum să fie nu păcăliți, ci măcar derutați. De aceea, nu se vede pădurea din cauza copacilor și totul pare a fi o mișcare browniană la un experiment de fizică elementară.
Eu estimez că dezbaterea IOHANNIS - DĂNCILĂ va avea loc, chiar dacă va fi una cu totul și cu totul particulară, asemeni unui meci de ping pong în care cei doi jucători sunt la mese diferite, separați de o perdea și-și trimit mingile în modul cel mai spectaculos posibil, astfel încât rateurile să fie cât mai puține. Va exista și o confruntare directă care nu va fi cu nimic mai altfel decât dialogurile încrâncenate de până acum, numai și numai dacă sondajele vor arăta că unul dintre candidați este în picaj, iar dezbaterea va fi considerată de echipa de campanie ca fiind salvarea sa, altfel, nu va exista nimic din ceea ce lumea așteaptă cu gura căscată, adică rating pentru televiziuni, bârfe pentru oamenii dornici de distracție gratis.
Azi este miercuri. Dacă în trei zile nu se ia o decizie, o improvizație de dezbatere nu va aduce beneficii niciunui candidat și va fi asemeni unui joc de sumă nulă.
(13 noiembrie 2019)
No comments:
Post a Comment