Friday, April 7, 2017

CSIE'50 - tânărul Marin ANDREICA

În primul rând, să mă clarific, căci deși el se numește Marin ANDREICA, mie mi s-a părut că numele de familie eset MARIN și că prenumele este Andreica, deși în realitate este invers și de aceea eu i-am zis întotdeauna Andreica, așa cum zic Marian, Gică sau Felix.
În al doilea rând, lui Marin ANDREICA, adică profesorului Marin ANDREICA îi spun tânărul Andreica pentru că așa este el, un tânăr, un om dinamic, cu idei, mobilitate și cu idealuri îndrăznețe, pentru care am admirație totală și de la acre am avut foarte multe de învîțat.
În al treilea rând, profesorul Marin ANDREICA de la Departamentul de Management,  este omul care are o vorbă bună, un sfat și o soluție pentru oricine intră în dialog cu el. Se vede de departe bunătatea, inteligența și caracterul special de ardelean al său. Prin tot ceea ce face arată că știe ce vrea de la el și mai ales își cunoaște cu exactitate potențialul, fără a lăsa loc de interpretări.
În al patrulea rând, se vede că Marin ANDREICA este rezultatul unui învățămând din vremurile în care nu se memora mecanic nimic așa cum se face acum de când se tot dau teste grilă și elevul și studentul au cântare electronice să-și măsoare punctele obținute la miligram. El a dat o admitere la Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică la secție de Cibernetică Economică în 1974, deci este absolventul celei de a treia  promiții de ciberneticieni din Ro. Face parte din galeria de absolvenți care au fost pregătiți de marii profesori ai facultății. Este profesor în ASE, așa cum sunt Emil SCARLAT, Anca ANDREI, Croșan ALBU, Mihai PĂUN, Ion DOBRE, toți venind de acolo.
În al cincilea rând, am admirație pentru Andreica pentru că ani în șir l-am urmărit prin tot ceea ce a scris. Unele dintre scrierile lui le-am primit cu dedicație și le-am citit cu atenție. Tinerii din generația sa nu erau îmbâcsiti de dogme și lozinci, ceea ce le permitea ca în vremuri grele să identifice probleme și să găsească soluții moderne, fără a se lăsa pradă citatelor din conducători vremelnici și apărute în ziare de mare tiraj, ziare ce se citeau în tramvai, unii considerându-le surse unice de studiu.
În al șaselea rând, ori de câte ori o întâlneam pe fiica lui, o întrebam în glumă: ce mai face bătrânul Andreia? Îl alintam pur și simplu, pe cel cu care am discutat despre cartea de econometrie a lui Edmond MALINVAUD atunci când a venit de la o instruire din Franța, imediat după'90.
Acum că se împlinesc 50 de ani de cibernetică economică, mă mândresc că l-am cunoscut pe profesorul Marin ANDREICA, adică pe marele Andreica.



(08 aprilie 2017)

No comments:

Post a Comment