Wednesday, April 12, 2017

CSIE'50 - Conferința IE 1993

Vreau să scriu despre prima Conferință Internațională de Informatică Economică din 1993 organizată de Catedra de Informatică Economică, la propunerea șefului de catedră, profesorul Ion Gh. ROȘCA.
Atunci totul a fost special din 1.000 de motive și anume:
- au fost identificați sponsori generoși;
- a fost și o expoziție reprezentativă de tehnică de calcul;
- au fost introduse reguli stricte legate de participarea cu 
  lucrări;
- s-a mers exact ca la marile conferințe din Vest;
- exista un entuziasm teribil al membrilor catedrei;
- toată lumea a contribuit ca totul să fie perfect;
- managementul a fost de nota 10;
- nu a fost uitat nici cel mai mic amănunt.
Îmi aduc aminte că a fost dată o importanță deosebită unor aspecte care au dat măsura anvergurii evenimentului. Un coleg a adus steagurile țărilor din care proveneau unii dintre autorii comunicărilor. Din Franța a venit o echipă reprezentativă, grație colegului nostru Ioan ROXIN cel care făcea un doctorat acolo. Din Republica Moldova a venit o echipă de profesori de la ASEM Chișinău căndusă de profesorul Dumitru TODOROI. 
Trebuie să scriu de faptul că pentru prima dată se organiza o expoziție de tehnică de calcul în buricul Bucureștiului, cu acces liber, unde vizitatorii aveau șansa de a vedea cele mai noi realizări din IT&C. Fiind o conferință organizată de Catedra de Informatică Economică, sprijinită de rectorul Paul BRAN, un mare profesor care a știut tot timpul ce înseamnă performanța adevărată și mai ales să o aprecieze, trebuia să iasă perfect. Au venit acolo cele mai importante personalități din domeniul informaticii și sunt sigur că au avut cuvinte de laudă la adresa organizatorilor. Aula Magna a fost neîncăpătoare în mod natural, nefiind nevoie să fie adus popor de ocazie. Erau acolo foarte mulți dintre cei pe care îi știam de la televizor sau din cărți, adevărații monștrii sacri ai domeniului. 
Faptul că la sosirea celor care contribuiseră cu articole și plătiseră taxa li se oferea o mapă cu volumul tipărit al lucrărilor, programul, un carnețel, un pix și o monografie a Economic Informatics Department, că așa ne plăcea să ne alintăm, a fost mare lucru, ceva neobișnuit în epocă. Regulile au fost stricte, dure și respectate. Fiecare avea fix 15 minute să-și prezinte lucrarea. Cine întârzâia pierdea dreptul și au fost cazuri, unii tipi nevenindu-le să creadă că li se întâmplă chiar lor așa ceva. Au mai fost și alte premiere, precum respectarea termenelo, așa că cine nu s-a încadrat în calendar, la revedere și la gară. Nu mai era nimic balcanic, neaoș și năclăit.
Și acum revăd ca prin vis mutre consternate că nu mai este acolo cum se știa din alte vremuri.
După conferință a fost un eveniment de socializare superb. Am și acum o poză de pe un munte unde se văd participanții, căci am avut o gazdă perfectă atunci, un om deosebit de care îmi voi aminti întotdeauna cu plăcere pentru inițiativa și eficiența sa. Neavând acordul său, nu-i dau aici numele.



(12 aprilie 2017)

No comments:

Post a Comment