Tuesday, May 31, 2022

Din gură-n gură și din c-r în c-ur

Sunt destul de stresat să văd cu câtă nerușinare se construiește conținut digital doar prin comenzile copy-paste. Adică se face copy de la alții și se face paste la cel ce se vrea și el autor pârât, că autor în adevăratul sens al cuvântului, procedând astfel, nu este cel ce exersează furtul prin copy-paste fără citarea sursei. 
Înainte erau:
- transcrierea de cărți, în care oameni cu talent de a scrie frumos și de a desena, se apucau și transcriau cărți sau alte documente, realizând adevărate opere de artă, fără a modifica în vreun fel textul,
- multiplicarea de cărți prin procedee mecanice, folosind substanțe create în acest sens, a determinat obținerea unui număr mult mai mare de exemplare.
Acum există conținutul digital, realizat de oricine are un calculator, știe să-și creeze un cont pe Internet și să-i facă un blog. Am zis din gură-n gură, căci multe lucruri sunt preluate din zbor, fără o cercetare solidă, fără verificări prealabile. Am zis din c-r în c-r, în bătaie de joc, referindu-mă strict la cei care fac copy-paste atât la conținut digital de înaltă calitate, cât și la cei care fac copy-paste fără discernământ, la orice le pică sub ochi și cred ei că dacă pun la ei acolo unde găzduiesc conținut digital, obțin un spor de like-uri.
Eu sunt de acord ca oamenii să citească, să analizeze, să preia de colo sau de colo câte ceva, dar să pună între ghilimele ceea ce au preluat și obligatoriu, să arate de unde au luat și cine este autorul originalului. Orice altă abordare este o mizerie, un furt la drumul mare și detest și ceea ce fac și pe cei ce procedează astfel, căci intrând pe conținutul digital astfel obținut, mă enervez că l-am regăsit altundeva și pierd timpul să mă dumiresc că am dat de un hoț nenorocit.



(31 mai 2022)

Clasamente printre culturiști

Există nenumărate criterii de a face clasamente printre culturiști, dintre care enumer aici:
- de câte ori a câștigat concursul Mr. Olympia,
- de câte ori a câștigat titlul de campion național,
- de câte ori a ieși campion absolut,
- care are cea mai mare circumferință a brațului,
- care are cea mai mică talie,
- care a fost numărul maxim de locuri câștigate în carieră.
Există și clasamente care includ aprecieri legate de forma pe care au obținut-o culturiștii, formă care are o serie de elemente subiective, căci astfel de clasamente nu vin de la arbitrii, ci vin de la votul popular, caz în care iubitorii cuturismului își spun părerea, unii dintre ei fiind ei înșiși practicanți sau evaluatori ai sportivilor. 
Un astfel de clasament face o ierarhizare de la adresa https://www.muscleandfitness.com/athletes-celebrities/news/10-most-aesthetic-physiques-bodybuildings-golden-era/ a culturiștilor după forma de prezentare astfel:
   1. Mohamed MAKKAWY
   2. Sergio OLIVA
   3. Robby ROBINSON
   4. Lee HANEY
   5, Frank ZANE
   6. Samir BANNOUT
   7. Arnold SCHWARZENEGGER
   8. Serge NUBRET
   9. Lee LAMBRADA
 10. Bob PARIS
În analiza care a dus la această clasificare se face apel la calificative precum: fizic perfect, proporții, cea mai bună impresie, grațios, echilibru între formă și masă, fizic raționalizat, treceri fără salturi în definire, dar și multe altele, evidențiază nevoia de a stabili o ierarhizare folosind simultan mai multe criterii imprecis definite, cum este orice ierarhizare din viața reală, unde nu apar cântare, micrometre și alte aparate de măsură, perfect calibrate. Unii dintre acești clasați au în comun că au fost Mr. Olympia o dată precum Samir BANNOUT (1983), Lee HANEY (1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, and 1991), Arnold SCHWARZENEGGER (1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1980), Frank ZANE(1977, 1978, 1978), Sergio OLIVA(1967, 1968, 1969), iar ceilalți dacă au participat la această competiție au o cupat foziții foarte bune în raport cu învingătorul.
Culturistul Mohamed MAKKAWY a ocupat locul 2 la Mr. Olympia în anul 1984. 
Serge NUBRET a ocupat locul 3 la Mr. Olympia în anii 1972 și 1973.
Lee LAMBRADA a ocupat locul 2 în 1989 și 1990, locul 3 în 1987 și 1992, locul 4 în 1984, 1991 și 1993, fiind denumit și regele neîncoronat al acestei competiții.
Bob PARIS a avut în 1984 cea mai bună poziționare la Mr. Olympia ocupând locul 7.





(31 mai 2022)


Culturistul John GRIMEK sau Strălucirea

Culturistul John GRIMEK reprezintă acea pagină din istoria unui sport, pe care dacă nu o citești cu atenție, nu înțelegi mai nimic despre ceea ce a fost în acele timpuri și mai ales, cum au evoluat lucrurile mai târziu.
John GRIMEK  este născut în 17 iunie 1910, deci este în zodia Gemeni, zodie care îi caracterizează pe culturiști astfel:

Gemenii numai aparent ar fi persoane care n-ar îndeplini cerințele de a face culturism. Ei sunt predispuși spre meditație, spre abordări artistice și spre lucruri care necesită migală.Ei au un mod al lor de a-și organiza munca și tot timpul dau senzația că sunt în contratimp cu ceilalți. Realitatea este cu totul alta. Tot ceea ce întreprind persoanele din acestă zodie nu este în vitrină. Ei lucrează foarte retrași, fără a fi zgomotoși sau ostentativi. Numai dacă sunt provocați, ei răspund cu fapte demonstrând că lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Diferențele pe care ei le generează sunt uriașe. Am văzut un astfel de nativ în gemeni care a fost zgândărit să facă niște flotări. Cel care a fost inițiatorul a executat cam 23, în timp ce nativul în gemeni a executat lejer vreo 70 și finalul a fost apoteotic, flotări cu bătăi din palme.

Activitatea sa sportivă s-a manifestat cu mare intensitate, când a obținut titlurile de Mr. America în 1941 .i 1941, dar și titlul de Mr. Universe în anul 1948. Ultima sa participare la o competiție de anvergură a fost în anul 1949, când avea 39 de ani.
Datele biometrice ale lui John GRIMEK din perioada competițională au fost:
Înălțime: 173 cm
Greutate: 88 kg
Circumferința piept: 127 cm
Circumferința braț: 49,5 cm
Circumferința taliei: 76 cm
Circumferința coapsei: 73,6 cm
Circumferința gambei: 51 cm
La adresa https://www.muscleandstrength.com/workouts/john-grimek-workout se găsesc descrierile celor trei antrenamente din săptămână ale lui John GRIMEK și particularitatea care se observă se referă la faptul că el executa câte trei seturi și în cadrul fiecărui set executa zece repetări. An antrenamentele erau lunea miercurea și vinerea.
Culturistul John GRIMEK a participat la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, unde s-a clasat pe locul 9 așa cum rezultă din căutarea pe Internet, la adresa https://olympics.com/en/athletes/john-carl-grimek . Nu este de mirare, dacă ne gândim că ganterele și halterele sunt  echipamentele de bază ale culturiștilor naturali, mai ales în condițiile în care sălile de antrenament nu au dotări de ultime generații. Să nu uităm că la noi, culturismul s-a dezvoltat pe lângă Federația de haltere, la începuturile lui.
Lista competițiilor la care a participat John GRIMEK este:
1939, York, Perfect Man, campion absolut, locul 1
1939, York, Perfect Man, categroria medium, locul 1
1940,  New York, AAU Mr. America, campion absolut, locul 1
1940,  New York, AAU Most Muscular, locul 1
1941,  Philadelphia, AAU Mr. America, campion absolut, locul 1
1946, Most Muscular Man in America, campion absolut, locul 1
1946, Most Muscular Man in America, categoria înălțime medie, locul 1
1948, Londra, NABBA Mr. Universe, campion absolut, locul 1
1948, Londra, NABBA Mr. Universe, categoria up to 174 cm, locul 1 
1949, Los Angeles, Mr USA, campion absolut, locul 1.
Când a concurat culturistul John GRIMEK existau culturiști deosebit de valoroși. În 1949, John GRIMEK era un culturist de 39 de ani,  Steve REEVES clasat pe locul al III-lea, avea numai 23 de ani, iar Clarence ROSS clasat pe locul al II-lea avea 26 de ani, ceea ce arată că GRIMEK a știut să-și păstreze forma în condițiile absenței suplimentelor care încetinesc degradarea masei musculare o dată cu trecerea timpului.
Trebuie spus că 
John GRIMEK face parte din pleiada culturiștilor americani ai epocii de aur a culturismului, epocă despre care trebuie scris mult mai mult pentru a înțelege ceea ce a însemnat culturismul, de unde vine, pentru a se dezvolta la nivelul de azi.

(31 mai 2022)

Clarence Ross

Monday, May 30, 2022

Transmisiile evenimentelor de culturism

Se observă că evenimentele de culturism se dorește a fi ele însele un business și nu este rău. Când se organizează o competiție sunt cheltuieli. Nu mă voi apuca eu să fac socoteală la banii altora, dar transmisiile pe Internet a competițiilor este o treabă care mă interesează. Dacă există un sponsor al competiției și acesta consideră că a transmite pe Internet competiția pentru 12 ore sau 24 de ore sau 36 de ore este ceva normal, eu zic că este benefic pentru iubitorii culturismului care nu au cum să ajungă la locație unde se derulează competiția.

Sponsorul are un portal și pune pe acel portal înregistrarea și iubitorii de culturism au acces la respectiva competiție nu neapărat LIVE, dar dacă sponsorul consideră că și live merită s-o pună, este altă poveste. Avantajul unei astfel de abordări este clar, căci chiar dacă transmisia este excelentă, ea nu este HR, deci capturile nu sunt atât de bune încât să fie refolosite în scop comercial, chiar dacă există instrumente de retușat evoluate care fac din c-c-t bici și mai și pleznește, vorba cântecului.

La noi, ca și la IFBB văd că  se realizează transmisii oficiale sau se fac numai live și iubitorii de culturism au posibilitatea să le urmărească. Există uneori informații legate de aceste transmisii, dar dacă se dorește obținerea dreptului de vizionare, calea este foarte ocolită de a plăti. Ar trebui ca organizatorii, oricare ar fi ei, să știe că Internetul are o infinitate de resurse și fiecare resursă oferită, trebuie să fie ușor și direct accesibilă, iar costurile să fie simbolice sau să lipsească, din moment ce sunt incluse reclame. Am încercat de câteva ori să accesez o competiție IFBB și calea ocolitoare m-a enervat așa de tare încât am abandonat. Dacă crede cineva că oamenii sunt dependenți de un anumit element de pe Internet așa cum sunt dependenți de țigări, jocuri pe calculator, se înșeală. Când oamen ii văd ceva în neregulă se repliază imediat și nu ei au de pierdut, ci cel care dispune de resursă, căci pui o resursă pe Internet pentru a fi accesată. Una e să ai 1.000.000 de accesări și alta e să ai 10.000 adică de 100 de ori mai puțin. Este o eroare de strategie, clar. Cine nu repară aceste erori, dispare.


(30 mai 2022)

Posterele culturiștilor ca business

Am observat că pe Internet circulă fotografii ale culturiștilor români care poartă semnăturile fotografilor și nu ale sportivilor. Este business-ul fotografilor. Din discuțiile pe care le-am avut cu unii sportivi, rezultă că la competiții apar fotografi să le zicem acreditați sau oficiali care efectuează fotografii în exclusivitate. E ca la Sfatul popular sau la Biserică, unde NU fac fotografii decât NUMAI niște indivizi care au patalama de la stăpânire, cum că DOAR ei au dreptul de a face așa ceva. Este un monopol dat abuziv de niște hoți, altor hoți, care plătesc bir pentru că-și practică fraudulos meseria, bazându-se pe o exclusivitate.

Dacă chiar ar fi un business cinsitit, ar trebui să intervină elementul concurențial, adică, apar acolo mai mulți fotografi și cel mai bun, adică fotograful care face fotografii de calitate, care oferă și prețul cel mai bun, acela ar trebui să fie ales de către client. Cererea și oferta ar trebui să-și facă simțită prezența. Ar fi important să existe mai multe criterii și dacă se prezintă 100 de pretendenți la a face fotografii la primărie sau la biserică și 30 dintre ei îndeplinesc criteriile, să li se dea 30 de autorizații și respectivii să vină și să lucreze, fiecare după cum este solicitat. Monopolul distruge concurența și performanța.

Dar să revin la fotografiile cu culturiștii. Cel mai rezonabil ar fi ca sportivii care cred că merită, să facă fotografii, să le multiplice și să le semneze, să le înrămeze și să le vândă celor care doresc să aibă acasă pe perete o fotografie cu idolul lor. Este important să existe o cultură a posterelor, a autografelor autentice și mai ales, o cultură a idolilor, cultură care se crează și se consolidează în timp. Pe malurile Dâmboviței lipsește o astfel de cultură dim varii motive, unul dintre ele este acela că românul s-a născut învățat. El nu are nevoie nici de idoli, nici de literatura de specialitate, căci știe el mai bine ce are de făcut, nu trebuie să vine niciun neica-nimeni să-l învețe, chiar dacă acel neica-nimeni este un mare campion.


(30 mai 2022)

Raul Mihai SĂPĂTARU - campion categoria Men's Physique +179 cm, Cupa Universitară 2022

Raul Mihai SĂPĂTARU este noul campion la categoria Men's Physique +179 cm, Cupa Universitară 2022, care s-a desfășurat la Dej în ziua de  28 mai 2022.
Galeria foto cu participarea lui Raul Mihai SĂPĂTARU este:



















(30 mai 2022)

Sergiu ISTVAN, vice-campion la Cupa Universitară 2022

Sergiu ISTVAN este noul vice-campion, categoria Men's Physique +179 cm, la Cupa Universitară 2022 ediție care s-a desfășurat la Dej în ziua de 28 mai 2022.
Am extras următoarea galerie foto cu noul campion Sergiu ISTVAN . Iat-o!





















               
(30 mai 2022)






























Alpar VAY, noul campion universitar 2022

 Alpar VAY este noul campion, categoria Men's Physique 179 cm, la Cupa Universitară 2022 ediție care s-a desfășurat la Dejîn ziua de 28 mai 2022.
Am extras următioarea galerie foto cu noul campion Alpar VAY. Iat-o!











(30 mai 2022)

Sunday, May 29, 2022

Un spectacol cu opera TOSCA din 1961

 Înregistrarea din 1961 cu titrare în limba japoneză, ceea ce înseamnă că este jucat la Tokyo, Tosca având o distribuție excelentă formată din:
Floria TOSCA - Renata TEBALDI de 39 ani
CAVARADOSSI - Giani POGGI de 40 de ani
SCARPIA - Gian GIACOMO de 37 ani
ANGELOTTI - Silvano PAGLIUCA
SACRISTAN - Giorgio ONESTI
SCIARRONE - Arturo La PORTA
SHEPHERD - Takako KURIMOTO
Dirijor - Arturo BASILE de 47 ani
Spectacolul e deosebit.
Soprana Renata TEBALDI era de 178 cm  și Giani POGGI era mai rotunjor și cam scund.

((29 mai 2022)




Filmul din 1946 cu opera RIGOLETTO de VERDI

Pe Internet am găsit filmul din 1946 cu opera RIGOLETTO având distribuția următoare:
Rigoletto - Titi GOBBI de 36 ani
Gilda - Lina PAGLIUGHI de 39 ani
Duce de Mantua - Mario FILIPPESCHI de 39 ani
Sparafucile - Giulio NERI de 37 ani
Maddalena - Anna Maria CANALI de 28 ani
Contele Ceprano - Giuseppe VARNI de 49 ani
Monterone - Marcello GIORDA de 56 ani
Marcello - Virgilio GOTTARDI de 37 ani
Borsa - Roberto BRUNI de 30 ani
Dirijor - Tullio SERAFIN de 68 ani
Echipa este una în plină maturitate artistică, iar regizorul a fost extrem de curajos când a alcătuit-o.




(29 mai 2022)

Retrogradarea lui Dinamo București

 

Clubul Dinamo avea o echipă de fotbal cu totul specială. De când fotbalul este o afacere, nici clubul Dinamo nu a fost ferit de muștele care s-au năpustit pe stropul de miere din borcan și au reușit performanța de a prăbuși clubul și iată că echipa de fotbal a retrogradat. Mare tragedie, pentru o istorie și pentru un trecut glorios. Suporterii își ziceau câini. Pe stadion se duceau lupte adevărate între fani. Erau jucători de top în echipa Dinamo. Cine va găsi timp să scrie o istorie a echipei de fotbal Dinamo de la începuturi și până la 20 mai 2022, când a venit sfârșitul.

Eu nu am fost și nu sunt un iubitor al fotbalului. De două ori am fost la meciuri de fotbal. Prima dată când am văzut meciul România-Grecia pe național Arena, unde am plătit 100 de lei ca să văd și eu cum arată prea lăudata National Arena și echipa României a fost umilită de o echipă a Greciei proaspătă, talentată și eficientă, în timp ce jucătorii mioritici parcă aveau bolovani legați de piciorușe.

Al doilea meci a fost pe Neu Camp la meciul FC Barcelona cu AC Milan pe vremea când juca un român foarte bun, unul CHIVU, băiat cuminte care nu a tras pe nas și nu a fost implicat în scandaluri și nici trei muieri n-a avut, dragul de el.

Am povestit tiate acestea pentru a nu se crede că am ceva cu clubul Dinamo. Sunt numai foarte trist să văd un management prost, să văd oameni care nu au un proiect, nu au o strategie, ci sunt oamenii care merg după principiul fură și fugi, principiu extraordinar de păgubos, care este drum înfundat.


(29 mai 2022)

Iluzia puterii

Unii, cu minte puțină, consideră că ei sunt veșnici, că pozițiile pe care le ocupă sunt pentru totdeauna. Viața îi mătură și când ajung să vadă că pozițiile ocupate sunt vremelnice și că ei sunt trecători prin viață, regretă că nu au știut ce să facă atunci când ocupau poziții importante și nici nu și-au trăit viața.
Există iluzia puterii care-l face pe om să fie:
- discreționar,
- arogant,
- incorect,
- violent,
- părtinitor,
- lacom,
- prost.
Din câți indivizi ajunși pe poziții cheie în zona lor de interes, nu de competență, nu am întâlnit măcar unul care să fie exact așa cum era în vremurile când ocupa funcții de execuție ca tot muritorul.
La noi, dacă pe un om onest, normal, muncitor, așezat, conștiincios, civilizat îl îmbraci cu o uniformă strălucitoare și-l cocoți pe un scaun special, dătător de putere, în secunda a doua, el devine:
- atoate cunoscător,
- orator perfect,
- generator de idei,
- alt om,
- cu altă privire,
- posesorul gesturilor ample,
- categoric,
- impunător,
- plin de calități și fără defecte,
- împărțitorul dreptății,
- distant cu muritorii de rând.
Este doar o iluzie să creadă cineva că există numai drumul în sus. Întotdeauna există și drumul în jos. dacă este parcurs drumul în jos în picaj, lucrurile nu sunt deloc benefice, căci în picaj se întâmplă lucruri neplăcute. Indivizi pe care tu crezi că i-ai ajutat, dar în realitate nu i-ai ajutat, te vor privi pasivi, dacă unii nu-ți vor face vânt să te rostogolești și mai iute pe pantă la vale. Este prea târziu, căci în picaj sau la locul unde se termină prăbușirea nu există nici măcar dintre cei apropiați, unii care să vină să aducă un pahar cu apă sau să spună o vorbă bună. Este rezultatul iluziei puterii, cu care individul care o are nu știe cum s-o gestioneze, cum să facă să nu se depărteze de cei pe care-i are în jurul său, mai ales, pe cei din zona de execuție, care sunt mulți și așteaptă să li se întâmple lucruri bune, care stau în pixul celui puternic.






(29  mai 2022)

Cristian ANGHEL, culturistul, în anul 2008

Am reușit să secvențializez un film din 2008, postat de culturistul Cristian ANGHEL pe contul lui de Facebook și am obținut galeria din care orice analist de performanță în culturism vede exact acele elemente care l-au impus pe Cristian ANGHEL în lumea culturiștilor români.



















































(29 mai 2022)