Acum se discută despre cota progresivă de impozitare. Este o glumă:
- proastă,
- sinistră,
- jalnică,
- parșivă,
- dureroasă.
- proastă,
- sinistră,
- jalnică,
- parșivă,
- dureroasă.
Omul când nu are ce face, își găsește de lucru cu probleme care sunt un fel de a zgândări cu bățul prin gard. După pandemie, când lumea a ajuns la capătul puterilor, mai ales că a venit și liberalizarea prețului la energie, guvernanți discută despre cota progresivă.
Există baze de date cu salariații, cu impozitele, deci chestiunea de a face simulări este doar o problemă de programtor de calculator de vârstă 10 ani. Înseamnă că acești guvernanți, în superficialitatea lor, nu au făcut nicio simulare, vai steaua lor!
Eu nu zic nimic despre efectele cotei diferențiate față de angajatori sau de salariați, deci cu atât mai puțin despre efectele asupra bugetului. Cine crede că impozitele crescute vor aduce bani la buget, face greșeala vieții lui. Ce nu s-au plătit dările la stat până acum, dar ce nu se vor plăti în viitor...
Cred cu tărie că abandonarea cotei diferențiate a fost o idee bună. A avut efecte benefice și încă are. dacă economia românească ar fi crescut calitativ în acești 20 de ani, aș zice. daer Economia românească se bazează pe rostogolirea banilor, nu pe producție, nu pe calitate, nu pe excedent valutar. Când faci împrumuturi înrobitoare pentru generațiile viitoare, cota diferențiată este ca un bumerang care te pleznește peste moacă, de vezi stele verzi.
În contextul actual, trecerea la cota diferențiată va adânci piața neagră a forței de muncă și va fi o joacă de copii neserioși, prinși cu lecția neînvățată. Cum efectele negative ale cotei diferențiate, sunt mai mari și mai profunde decât exercițiul în funcțiune al cotei unice, ar fi decent ac tema să fie lăsată la păstrare încă 10 ani, până când economia va fi orientată pe producție, pe calitate și deja am trecut la euro.
(27 mai 2022)
(27 mai 2022)
No comments:
Post a Comment