Numai unii au vocația originalității. Sunt cei pe care părinții și bunicii i-au lăsat în pace și nu i-au ținut din scurt să nu facă aia. să nu facă ailaltă. Cei creativi au avut voie:
- să aibă inițiative,
- să se joace liber,
- să viseze cu ochii deschiși,
- să rezolve probleme oarecare,
- să vorbească liber,
- să nu repete papagalicește,
- să fie spontani,
- să greșească pentru a se îndrepta singuri,
- să se bucure de ceea ce au făcut.
Ceilalți, ținuți din scurt, nu vor fi creativi căci lor li s-au tăiat aripile creativității exact când nu trebuie și mai ales de către cine nu trebuie. Creativii nu trebuie să fie niște rebeli, dar trebuie să aibă în privire acea lucire specifică celor vioi, care abia așteaptă să treacă ora, să vină recreația pentru a se juca așa cum numai ei au energie s-o facă.
Originalitatea face casă bună cu imaginația, cu spiritul de aventură în zona meditației, a gândirii și mai ales a încercărilor, chiar dacă nu întotdeauna acestea sunt însoțite de succese. Fiecare încercare este un pas înainte și are beneficiile ei, iar gustul victoriei este cu artât mai mare cu cât este precedată de multe încercări nereușite și de tenacitatea de a relua o dată și încă o dată un experiment, cu corecții succesive, până când se ajunge la rezultatu scontat.
(24 februarie 2018)
No comments:
Post a Comment