Sunday, April 2, 2017

Alimentația în culturism

În culturism, ca peste tot în societizate tot felul de concepte când este vorba de a stabili regim alimentar. Se vorbește despre:
- alimentație optimă;
- alimentație rațională;
- nutriționism;
- regim alimentar;
- cicluri de pregătire;
- obiective de urmărit;
- utilizarea de suplimente,
- multe, multe alte chestii obositoare.
Cine crede că un culturist care stă la sală ore bune, care mai are și un job și despre care se spune că nu dispune de 2000 euro pe lună pentru a face totul științific, ca la carte, dispune de resurse pentru a avea o echipă în jurul său sau pentru a suplini absența echipei printr-un efort titanic de autorinstruire, se înșeală. Este important ca tot ce este legat de alimentația culturistului să fie sintetizat în câteva pagini, exact cum sunt ghidurile în cazurile de urgență de pe salvare, care conțin proceduri scurte dar sigure și mai ales, eficiente.
În opinia mea trebuie să se identifice:
- trei cel mult cinci tipuri de antrenamente;
- cel mult 20 de feluri de mâncare;
- trei tipuri de obiective de urmărit;
- trei tipuri de culturiști după constituția fizică;
- un tabel de calcul calori.
Se vor face niște ghiduri de câteva pagini fiecare, cu coperți colorate diferit și un culturist alege acel ghid care i se potrivește și citindu-l cu ușurință va trece la treabă. În cazul în care culturistul dorește cu mult mai mult, el avansează în studiu. În niciun caz culturistul debutant nu trebuie să meargă să cumpere tomul de 573 pagini al lui Patrick HOLFORD intitulat Cartea nutriției optime apărută la editura ALL în 2008 sau altele mai pentru amatori.
Cel mai grozav ar fi o aplicație software free unde culturiștii să-și facă fiecare contul său, cu parametrii definiți și funcție de dificultatea antrenamentului și de ciclul de pregătire să obțină variante de moduri în care să realizeze alimentația care să-l ducă spre atingerea obiectivului pe care și l-a definit. Cândva, doctorandul meu Mihai DOINEA a experinemtat un astfel de software și l-a verificat cu succes. Numai că pentru a funcționa în mediul real pentrun toate categoriile de culturiști, bazele de date deveneau imposibil de populat de către o singură persoană, adică de către Mihai, iar ușile la care a bătut pentru a primi sprijin în vederea alcătuirii unei echipe, au rămas închise.
Acum există puse la punct formule, date primare, modele ale corelațiilor dintre variabile. Trebuie numai luate și puse cap la cap toate acestea și pus la dispoziția culturiștilor un instrument de lucru absolut indispensabil, dar special pentru culturiști, nu o aplicație online care să se potrivească oricui, pentru că acești sportivi, culturiștii, nu sunt oricine și au nevoie de ceva special.



(03 aprilie 2017)

No comments:

Post a Comment