Pe vremuri televiziunea de două ore, inexitenta internetului, puținătatea filmelor, puținătatea aparatelor video făceau ca mulți tineri să-și dorească să citească. Nu erau cluburi, nu erau anturajele bizare și nici telefoanele mobile nu existau cu posibilitatea de a avea orice laîndemână într-un echipament mic-mic și accesibil ca preț.
Elevii și tinerii nu citesc din cauza sistemului educațional. Profesorii și învățătorii ucid în elev plăcerea de a citi, pentru că ei îl obligă nu să citească, ci să memoreze. În loc să citească, elevii sunt puși să memoreze și să recite rezumate ca să ia note.
Este imperios necesar ca elevilor să le fie reînviată plăcerea de a citi cărți, romane de acțiune, romane istorice, cărți SF, romane polițiste, adică să citească mai mult, mai mult.
Un om care citește este liber pentru că își dezvoltă imaginația. Dacă vede filme, un tânăr preia ceea ce au gândit alții și au concretizat ceea ce a scris romancierul sau scenaristul. Citind cartrea și văzând filmul omul vede diferențele și-și dă seama de cele mai multe ori că el a făcut cu mult mai mult decât au realizat cei din film. Codul lui da Vinci filmul este mai sărac decât cartea. Filmul Pe aripile vântului redă cartea la milimetru.
Chiar dacă acum cărțile tipărite sunt ceva mai scumpe, omul trebuie să-și postreze plăcerea de a citi. Școala să-l facă pe tânăr să aibă plăcerea de a citi, nu de a-l chinui să citească, așa cum se întâmplă acum. Eu am citit Răscoala lui Rebreanu că erau acolo niște scene interesante, chiar prea interesamnte. Citind romanul, m-a surpins ceva cu niște pui chemați de o babă, cu pui, pui, pui. La ora de literatură profesoara m-a întrebat ceva și eu i-am zis de babă și despre pui, iar profesoara a fost de-a dreptul extaziată. Eu m-am considerat măreț, mulțumit pentru că citisem cartea, chiar de câteva ori, căutând să regăsesc scenele interesante, cu Nadina și nu numai. Acum există o literatură extrem de diversificată și fiecare va găsi exact ceea ce-și dorește. Cărțile sunt și în format electronic și se citesc de pe tabletă sau de pe telefonul mobil oriunde. Trebuie numai să se schimbe un pic abordarea. Omul trebuie să vadă:
- filme;
- clipuri cu muzică;
- reportaje sportive;
- reportaje;
- reality show-uri.
Acum trebuie să treacă la a citi cărți. Nu trebuie să fie vorba de a citi pentru a povesti pentru a lua note, pentru a se lăuda prietenilor, ci pentru ei înșiși. Ei trebuie să dobândească plăcerea de a citi, să se distanțeze puțin de preocupările de dinainte. Numai că școala trebuie să se schimbe și să se lepede re mania persecuției prin rezumate. Trebuie să fie multe biblioteci care să ofere cărți dar care presupune ca toți cetățenii să se poarte cu grijă cu cărțile, să împrumiute și să le returneze. Dar trebuie găsite modalități simple de împrumut și de restituire, fără o birocrație aiuritoare.
(16 decembrie 2016)
No comments:
Post a Comment