Există două tendințe. Una constă în acceptarea globalizării ca factor de progres. Adică, într-o țară cu salarii mici și mână de lucru calificată, vine capitalul sub forma unor investiții. Așa s-a întâmplat cu Ericson când a venit lângă Cluj, dar a plecat imediat ce rentabilitatea a scăzut sub un prac, ei ducându-se într-o altă țară pentru a obține profituri mult mai mari.
O altă abordare este aceea că globalizarea aduce necazuri mai ales prin faptul că distruge tradițiile și are tendința de a uniformiza, făcându-i pe cetățeni să fie cam toți la fe.
Adevărul este undeva la mijloc. Capitalul trebuie să se dezvolte și acest lucru este posibil numai prin investiții eficiente. În niciun caz, posesorul de capital nu va face pe filantropul, să investească acolo unde profitul lui este mai mic, numai și numai din patriotism. Investitorul va face pe filantropul dacă și numai dacă el a obținut un profit imens și dacă statul îi crează facilități, prin care el să răspundă cu o parte din profit. Globalizarea a condus la performanță și distrugerea monopolurilor artificiale, a căror acțiune se bazează pe un tradiționalism aruncat în zona oribilului dispreț pe care unii îl aruncă în obraz celor cărora nu le sunt adresate diverse produse sau servicii.
Ceilalți apără izolaționismul, tradiționalismul dintr-un mod îngust de a percepe lumea de azi. Globalizarea este o realitate dură care se bazează pe internet, pe dinamica lumii de azi în care oamenii nu mai simt nevoia de granițe, de a pierde timpul cu detalii nesemnificative.
Din punctul meu de vedere globalizarea este bună atât timp cât nu se constituie într-o frână pentru țări aflate deja în întârzâiere cu dezvoltarea. La noi, salariul minim bate pasul pe loc tocmai pentru a favoriza venirea capitalului care nu vine din lipsă de infrastructură și de forță de muncă slab calificată. Nimeni nu mincește pe nimic. Globalizarea face din capital criteriu de performanță dur, pentru că izolaționismul ține pe loc orice structură. Ideia de aliniere la cele mai noi cerințe prin globalizare vine să forțeze lucrurile spre dezvoltare. Se vede cum țări care închid facebook-ul rămân izolate. Se vede cum încercări de a forța prin măsuri administrative importul de flori din Olanda își dau cu stângul în dreptul atât timp cât nu vin cu un înlocuitor consistent, pe măsură. Mofturile și deciziile eronate sunt pedepsite economicește prin migrarea capitalului și pe cale de consecință prin scăderea profitului, până la transformarea acestuia în pierderi sigure. Mă uit la treaba cu pierderile de 28.000 de euro adusă prin plătirea pazei la localurile antenelor, ca modalitate ce frizează antieconomia exact la nivelul celor ce ar trebui să-și dovedească nivelul maxim de eficiență. Transformările economice de la caracterul discreționar specific regelui soare, spre tot ce are la bază legități sfinte ale muncii creatoare de valoare, este un deziderat și ar trebui să devină realitate.
Anul 2017 va fi un an de încercări teribile pentru toată lumea, întrucât se recalibrează limite și se reformulează probleme, optimul macroeconomic devenind cu totul altceva pentru că s-au schimbat coordonatele. În niciun caz un producător ca a obținut o producție de 10 ori mai mică pe petecul lui de pământ nu trebuie să dispară doar pentru ca vine altul care ajutat de stat dovedește că altfel trebuie văzute lucrurile. Anul 2017 va însemna momentul adevărului, când ideia de subvenție se va schimba, iar cei ce primeau necondiționat pomeni, vor simți pe propria piele că pentru a avea drepturi mari, trebuie muncit cu mult mai mult, iar simpla existență nu mai este suficientă, chiar dacă sunt invocate condiționalități încărcate de dramatism. Globalizarea se mută spre alte direcții, chiar dacă pentru migrarea capitalului apar vremuri noi. Și barajele de beton construite pentru 1.000 de ani sunt infiltrate de ape și durata lor de viață scade undeva la 150 de ani. Cum nu există lacăte pentru hoți, nici pentru capital nu există opreliști. Capitalul este ca argintul viu, nu stă pe loc orice ar fi și oricare ar fi vremurile și oricine ar încerca să i se opună. Globalizarea merge mai departe, antrenând și plusuri și minusuri, ca orice proces natural independent de voința omului.
(24 decembrie 2016)
No comments:
Post a Comment