Cibernetica economică nu este matematică, pentru că nuți propună să definească niciun concept de natură matematică, să inventeze teoreme de matematică pe care să le demonstreze, astfel încât matematicienii să se supere că a intrat cineva peste ei, apreciind că intrusul a avut cizmele murdare cu noroi. Cibernetica economică însă folosește din greu matematică pentru că modelele, proprietățile acestora dar și soluțiile se obțin numai și numai folosind algoritmi din amtematică. Modelele cibernetice folosesc ecuații diferențiale, iar problemele de aflare a optimului economic în ipoteze de nelinearitate utilizeză metodele de calcul numeric, construite special, care tot matematică se cheamă. Și în cazul în care se lucrează cu coeficienți de importanță sau cu modele euristice, trebuie să intervină matematica pentru a evidenția atât soluțiile, cât și calitatea acestora.
Cibernetica economică nu este informatică, pentru că a face cibernetică economică nu înseamnă a scrie programe sau a proiecta sisteme informatice sau a defini baze de date. Cibernetica economică operaează cu volume mari de date pentru a valida modelele cibernetice care și ele sunt de amri dimensiuni. Un modest model cibernetic al balanței legăturilor dintre ramuri operează cu matrice de cel puțin 200 de linii și 200 de coloane, ceea ce înseamnă stocare de coeficienți, valcule amtriceale și mai ales rezolvarea unui sistem de ecuații diferențiale, de asemenea de foarte mari dimensiuni. Nu pentru toate modelele care se construiesc există software pentru a stoca date și pentru a găsi soluția modelului, caz în care informaticienii se pun îm slujba ciberneticii economice pentru a scrie software care să răspundă cerințelor formulate de ciberneticieni.
Cibernetica economică nu este statistică economică pentru că statistica economică are obiectul ei, iar cibernetica economică are obiectul ei care diferă radical de cel al statisticii. Statistica economică își propune să prezinte metode de a vedea calitatea datelor. Ea are și o serie de indicatori cu care operează. Sunt metode de analiză statistică precum analiza dispersională, analiza de corelație și analiza factorială, care au o foarte largă răspândire în practica economică dar și în cea tehnică. testele de verificare a tot felul de ipoteze sunt folosite cu succes în statistica economică și studiile care se fac evidențiază eficiența acestora. Cine nu folosește metodele statistice în analiza calității produselor nu are cum să spună ca face un management corect și cuprinzător al calității, chiar dacă crede că lucrurile stau altfel. Metodele cantitative care sunt apanajul statisticii economice se regăsesc în cibernetica economică cu mare frecvență. Cibernetica economicpă lucrează cu adte corecte, iar corectitudinea datelor este evidențiată folosind metode statistice. Analiza stabilității modelelor cibernetice este evidențiată folosind eșantioane diferite și comparând variațiile reflectate în soluțiile oferite de modele.
Cibernetica economică nu este contabilitate pentru că una-i una, alta-i alta. Contabilitatea operează cu planuri de conturi, cu înregistrări contabile și cu bilanțul contabil. Lucrurile sunt foarte precise în contabilitate, numai că cibernetica economică dacă are ca obiectiv clasificarea clienților sau analiza dinamicii fluxurilor bănești din organizație, utilizează cu succes date din contabilitate. Pentru a studia complet o organizație, se construiește un model cibernetic al acesteia în care sunt ecuații privind fluxurile materiale, dar și fluxurile bănești. Contabiliatea are o multitudine de documente primare din care se extrag toate elementele necesare. Deși contabilitatea nu este o știință a modelării dinamice, documentele din contabilitate conțin momentele de timp, cantități, valori și elem,ente de diferențiere, toate la un loc permițând constituirea de serii de timp cu acre să se construaiscă modele cibernetice cu argument întârzâiat. Datele contabile primare au un nivel de agregare redus, iar cibernetica economică are tehnici și metode de agregare a datelor pe diferite niveluri, ceea ce permite construire de modele foarte concentrate, în care numărul de ecuații și numărul de variabile să fie foarte restrâns.
Cibernetica economică nu este econometrie câtuși de puțin, fiecare având domenii foarte clar definite. În econometrie se arată cum se construiesc modelele econometrice, cum se estimează coeficienții acestor modele. Sunt analizate tot felul de ipoteze care trebuie îndeplinite ca metoda celor mai mici pătrate să fie cănsiderată că este corect folosită. Există o serie de indicatori care dacă sunt calculați permit stabilirea calității proceselor de estimare, fie că este vorba de modele liniare, fie că este vorba de modele neliniare. Modelele ciberneticii economice au anumite elemente comune cu cele econometrice, dar au elemente care le diferențiază, întrucât includ obligatoriu elementele de corecție specifice feedback-ului care este doar al ciberneticii. La ora actuală există foarte multe zone unde modelarea ciberneticii economice își dovedește eficiența. Se zice că unele laboratoare elevate simulează din greu comportamentul economiilor din țările dezvoltate și se mai zice că niște modele cibernetice bine structurate au sta la bază alegerii momentului declanșării crizei economice mondiale. Ar fi rezonabil dacă în bănci s-ar construi modele cibernetice care să folosescă datele de acolo pentru a stabili nivelul la care să se oprească acordarea de credite despre care s-ar zice că sunt neperformante, corelând ac ele credite cu reacția inversă asupra profitului băncilor.
Cibernetica economică nu este economics, în niciun caz economics-ul în sensul dat de Samuelson, pentru că cibernetica economică are o viziune cu mult mai amplă asupra economiei, od=ferind tehnici și metode de a construi modele cibernetice și de a dezvolta analize pentru acestea. Cibernetica economică folosește concepte din economics, pentru că nu are cum să nu opereze cu eficiență, cu profit, cu valoare, cu muncă vie și muncă materializată. Acolo, în economics, se lucrează cu mijloace fixe, cu muncitori și forta lor de muncă, cu progresul tehnic și cu multe, foarte multe alte concepte. Pentru toate elementele definite în capitolele studiate în economics, cibernetica economică are suficient de multe tehnici și metode de a interveni pentru a da abordări cibernetice. Într-un fel se vede plusvaloarea în economics și cu totul altfel este vazută dacă este abordată din punct de vedere cibernetic. Economia văzut clasic este una, economia văzută ca sistem cibernetic dinamic, complex și ierarhizat arată altfel. Nivelul de complexitate al abordării crește și crește și calitatea interpretării soluțiilor care se impun. În economics nu se prea vorbește de simulări, în timp ce modelarea cibernetică se bazează pe simulări. Cibernetica economică abordează frontal coeficienții de importanță pe care anumite capitole din economics doar îi mângâie cu blândețe. Optimizarea multicriterială foarte frecvent folosită în modelarea cibernetică operază cu coeficienți de importanță, pe care economics-ul îi botează coeficienți de utiliate deli și unii și ceilalți sunt pozitivi, subunitari și ănsumați dau unu.
Cibernetica economică nu este management.
Cibernetica economică nu este finanțe.
Cibernetica economică nu este merceologie.
Cibernetica economică nu este comerț.
Cibernetica economică nu este marketing.
Cibernetica economică nu este drept administrativ.
Cibernetica economică nu este gestiune a afacerilor.
Cibernetica economică nu este business inteligence.
Multe nu sunt cibernetică economică, dar cibernetica economică are capacitatea, asemeni matematicii de a permite dezvoltări interesanmte în zone foarte avriate ale cercetărilor din economie, pentru că modelele ciberneticii economice reprezintă un mare câștig imens de care toată lumea trebuie să se bucure. Așa cum de calculaor, de creion sau de automobil se folosesc toți oamenii, este normal ca oriunde este nevoie să fie folosite gtehnicile și metodele ciberneticii economice, pentru a aduce un spor de valoare abordărilor concrete din economia modernă, atât de frământată.
Ce nu este cibernetica economică se spune cu mult mai ușor decât ceea ce este, pentru că toată lumea își închipui că știe despre ce este vorba, numai din ce a auzit la televizor sau în stația de autobuz. Am cunoscut foarte mulți specialiști în cibernetică economică și i-am văzt la lucru. De la unii dintre ei am deprin câte ceva și am aplicat, construind niște lucruri interesante, căci una este să vezi secția întrerpinderii așa, ca un conglomerat și alta este s-o vezi ca pe un sistem cibernetic ierarhizat, dinamic, colaborativ și optimizabil.
(10 decembrie 2016)
No comments:
Post a Comment