Atunci când este angajat sau luat mai pe românește, un credit, se fac numai și numai estimări, pentru că lucrurile au o dinamică a lor. In ipoteza că la 03.10.2016 a fost luat un credit de X unități valorice și returnarea lui se va face în N luni, cel care a luat creditul va observa că trebuie:
- să plătească gestionarea contului;
- să facă o asigurare;
- sămai plătească niște comisioane;
- să achite în primele ț luni de început doar dobânda;
- să achite ratele creditului în următoarele N-ț luni.
Adunând tot ce plătește cel ce a luat creditul, rezultă o sumă Y. Deci D = Y - X reprezintă ce plătește omul pentru că a luat de la bancă un credit. Până nu demult, băncile nu spuneau niciodată adevărul despre credit și bietul om se trezea că a împrumutat X unități valorice și a trebuit să plătească băncii un Y care era ceva de neimaginat de mare.Aici nu scriu nimic despre creditele luate în valută, ci despre creditele luate în unități valorice autohtone. Când apar elemente de referință în euro, lucrurile capătă alte valențe pentru că fiecare bancă are un curs al ei, pornind de la cursul BNR pe care îl modifică cu un comision, care de cele mai multe ori are nivel de o bizarerie greu de explicat. Totuți acea diferență arată de ce bămcile nu vor ca țara noastră să treacă la moneda unică prea curând. Cine a luat credite și nu a aruncat la gunoi documentele să facă raportul:
G = ((Y - X) /X ) * 100
și va avea o surpriză care îi dă fiori, căci bietul om a plătit foarte mulți bani, care nu au nicio legatură cu ce i s-a spus ca poveste frumoasă în ziua când a luat creditul. D depășește X la un moment dat, chiar dacă omul nu a avut nicio restanță, dar creditul este pe termen ceva mai lung.
La o bancă, pentru un credit de 45.000 lei de plătit în 36 de luni, suma totală plătotă de client este 47.807lei, D = (47.807 - 45.000) = 2.807lei, G = 6,23% Nu este nimic descurajant aici pentru că nu apar comisioanele și cheltuielile de întreținere a contului. Să mai stăm de vorbă după ce omul a plătit totul și au trecut să zicem 40 de luni și rezultă că relația lui cu banca s-a încheiat definitiv pe speța cu creditul de 45.000 lei. O altă bancă, pentru un împrumut tot de 45.000 lei și tot pentru 36 de luni îl va face pe client să plătească 48.185 lei, ceea ce înseamnă că D = 3,185 lei și G = 7,07%. Anunțurile inițiale nu dau diferențeprea mari.
După ce s-a plătit creditul trebuie reluate exact aceste socoteli. Atunci să se calculeze D și G...
(30 septembrie 2016)
No comments:
Post a Comment