Este de apreciat faptul că orice om caută să dezvolte activități care să-i fie favorabile în raport cu un obiectiv bine definit. În cazul alegerilor parlamentare, obiectivul este obținerea de voturi. În orice campanie electorală există două părți. O parte este formată din mulțimea candidaților, iar cealaltă parte este formată din mulțimea alegătorilor. Cei care candidează au în atenție:
- să-i facă pe alegători să iasă din case și să voteze în număr cât mai mare;
- să inspire acea încredere alegătorilor încât să pună ștampila ca ei să fie votați;
- să definească acel context care să capteze atenția alegătorilor spre ei.
Dincolo de cuvinte sunt faptele care trebuie luate în considerare. Dincolo de cuvinte sunt oamenii care se prezintă pe postura de a fi candidați, respectiv, oamenii care sunt alegătorii. Dacă persoanele de pe poziția de candidați iau în considerare exact cine sunt alegătorii, se vor adresa corect acestora și mesajele vor fi înțelese de aceștia. Dacă, din conntră, alegătorii au în mintea lor niște alegători virtuali și li se adresează acestora, evident alegătorii reali nu vor înțelege nimic. Trebuie reținut că dincolo de cuvinte sunt oamenii și numai oamenii, nici realități virtuale, nici fantome și nici manechine de carton fără viață.
Văd acum cum USR a scos la rampă niște tineri foarte valoroși așa cum este Virgil Petrea, olimpic internațional de matematică în 2002 și absolvent de MIT în 2007, pe locul 5 în top 500 universități din lume. Sunt tare curios să văd cum electoratul reacționează la apariția unor profesioniști autentici, deși în minte îmi revin urletele din 1990 ale demonstarnților care scandau: moarte intelectualilor! S-or fi produs mari mutații în mintea noastră pentru a-l accepta pe Virgil Petrea sau, din contră am rămas înțepeniți în noi înșiine pentru a demonstra că trăim într-un spațiu și într-un timp unde nu se întâmplă nimic.
(06 decembrie 2016)
No comments:
Post a Comment