Dacă cineva are norocul să aibă trainer personal un fost campion de culturism, cu certitudine, acesta îl va învăța pe tânăr din experiența sa. este un lucru bun, pentru că trainerul, sportiv matur, cu multă experiență a filtrat și decantat din numeroasele sale încercări și a reținut numai pe acelea care l-au condus la rezultatele ce au determinat evaluatproii să-l dea câștigător în concursuri. În plus, începătorul va vedea că trainerul său are ce să-i arate, masa musculară și întreaga prezență fiind foarte convingătoare.
Experiența trainerului va impune elevului său:
Experiența trainerului va impune elevului său:
- structură de program;
- ordine de execuție exerciții;
- ritm de execuție;
- corecții ale execuțiilor până când acesta consideră că sunt perfecte;
- durata pauzelor;
- număr de seturi și de repetări pe set;
- modul în care crește sarcina pe aparat.
Este de dorit ca elevul să nu pună prea multe întrebări, ci să execute pur și simplu, cerând explicații asupra modului în care trainerul apreciază munca desfășurată de el ca executant. Culturismul experimental este benefic pentru că el reprezintă transfer concret al unei experiențe pozitive căpătate de-a cursul mai multor ani. Este adevărat că trainerul, fost campion știe multă practică, dar dacă opotențează și cu puțină teorie, este exact ceea ce-și dorește oricare tânăr care dorește să devină sportiv de mare performanță. Am cunoscut un mare culturist, absolvent de facultate și de master, care citise foarte multă literatură și care venea cu experiența sa practică, dar o dubla cu elementele teoretice cu care reușea să-și convingă elevul că un exercițiu executat într-un anume fel conduce la rezultatele cele mai bune, având explicații legate de mecanica sistemului muscular și de elementele de biochimie prin care sunt fundamentate căile de creștere ale masei musculare.
Culturism experimental am vazut la multe dintre sălile pe unde am mers, căci marii culturiști au dorința de a împărtăși tinerilor din experienșa acumulată de ei în antrenamente și în derularea ciclurilor de pregătire a participării la competiții. Sunt detalii care nu se regăsesc în nicio carte mai ales în a stabili momentul de începere a pregătirii intensive pentru un concurs în așa fel încât forma maximă să fie chiar în ziua și momentul când sportivul este pe scenă în fața arbitrilor.
(02 septembrie 2016)
No comments:
Post a Comment