Sunday, December 6, 2020

Ineficiența mediului privat

 Peste tot în lume la privat salariile sunt mult mai mari decât la stat, căci mediul privat este:
- mai dinamic,
- eficient,
- bine structurat,
- bazat pe inițiativă,
- cu management bun.
Nu știu cum se întâmplă că la noi mediul privat oferă salarii cu 60% mai mici decât la salariații de la stat. Înseamnă că în mediul privat românesc:
- productivitatea este scăzută,
- calitatea produselor e redusă,
- eficiența este mică spre inexistentă,
- lupta nu este pentru a ocupa piețe, ci de a supraviețui,
- dependența de stat este prea mare,
- fundamentele nu sunt solide.
Unii vorbesc de menținerea salariului atât de mic pentru a se obține profituri foarte mari. Nu este așa. Mediul privat nu este prezent în economie cu o astfel de intensitate încât să pară că profitul este reinvestit și afacerile se dezvoltă până la a exploda de atât de mare expansiune. Ceea ce se vede sunt doar mașini de lux și ceva extravaganțe, dar nici acelea la dimensiuni mari, căci cei ce au elicoptere sau sparg în clburi zeci de mii de euro sunt beizadelele de milionari care fac afaceri cu statul și ei nu intră în calculele mele când analizez mediul privat.
Comunistul V.I. LENIN zicea că un mod de producție care nu reușește să aibă o productivitate superioară dispare și teza lui a fost verificată în 1989 când comunismul s-a prăbușit. Deci, nu mă aștept la prăbușirea mediului capitalist pentru că peste 90% dintre capitaliștii noștri au afaceri cu statul și statul nu are cum să intre în disoluție, doar că vreau eu. De fapt de la un stat zgârcit, sărac care nu plătește corect, așa-zișii capitaliști cu afaceri directe cu statul nu are cum să evolueze în așa fel încât să dea salarii babane muncitorilor din firmele pe care le păstoresc ei cu servicii de intermediere și cu producție simplă.



(06 decembrie 2020)

No comments:

Post a Comment