Tuesday, December 1, 2020

Bâjbâiți, băieți, bâjbâiți!

Oamenii de meserie adevărați, când primesc o problemă din domeniul lor, știu cum să înceapă munca și știu că din mâinile lor vor ieși lucruri minunate.  oamenii fără meserie pornesc de la premisa că se pricep la toate și la orice ar fi puși ei să facă, o vor scoate la capăt cumva.
Politicienii nu sunt oameni cu meserii pe care să le cunoască și pentru care să fi fost apreciați atunci când le-au practicat. dacă erau meseriași adevărați, să fim siguri că nu și-ar fi lăsat lucrul să ia mucul. Meseriașii care au strălucit la locul lor de muncă nu au lăsat siguranța pentru a intra în necunoscutul și aventura pe care viața politică le oferă din plin.
Orice om când este pus într-o situație necunoscută are ezitări. Cel ce are o meserie pe care o știe foarte bine, caută să translateze din meserie acele cunoștințe care se potrivesc noii situații. Cel care nu este sigur pe meserie, neavând ce translata, începe să facă încercări. dacă mai este și fricos, omul fără meserie are ezitări și se vede cu ochiul liber cum bâjbâie, cum îi tremură mâinile, cum zice ceva, cum se contrazice după două minute și cum caută din priviri disperate pe cineva de meserie care să-l scoată din încurcătură.
Cei care sunt conducători deștepți, fără a fi de nota 10, ci de nota 5 se înconjoară de specialiști de nota 10 și ori de câte ori sunt în fața unor probleme grele, ei doar adresează rugămintea specialistului de nota 10. Acela intervine, dă soluția și meia aritmetică (5+10)/2 dă 7,5. Dacă mai apare o nouă problemă conducătorul cheamă un al specialist de nota 10, acesta o rezolvă și media (7,5 + 10)/2 este 8,75. Dacă mai apare o a treia problemă și procedează la fel, conducătorul de nota 5 care apelează tot la un meseriaș de nota 10 va soluționa și aprecierea generală va fi de 9,37.
În realitate, mulți conducători de 5 care vor să pară ei mai cu moț, se înconjoară de indivizi, nu de specialiști cu mult mai slabi decât ei. Dacă apare o problemă și el vrea s-o rezolve, soluția dată de el va fi cel mult de nota 5. Dacă are proasta inspirație să solicite pe cineva s-o rezolve, doar pentru a arăta că el este înconjurat de specialiști și cel chemat este de nota 3, soluția dată este cel mult de nota 3 și media este (5 + 3)/2 adică 4. Dacă mai apare o  problemă și conducătorul de 5 cheamă un individ de nota 2, se obține media 3. Procedând tot așa, acel conducător nu are cum să sară ca notă peste nivelul de 5 și-și merită soarta. 
Modelul de politician mioritic este acela în care specialiștii nu-și găsesc locul. Aș fi foarte încântat să știu că în guvernul României de după 1989 o singură decizie a fost luată pe baza unui model matematic construit de niște savanți, că au fost folosite date de intrare, că au fost definite variante  de ipoteze de lucru, că variantele de soluții optime s-au obținut prin rularea pe un calculator a unui program scris de niște informaticieni și că decidenții din guvern au analizat și au ales o anume variantă pe care au implementat-o și au certificat că utilizarea metodelor și tehnicilor moderne a dus guvernul spre un nivel superior de eficiență. Măcar dacă bugetele multianuale s-ar construi folosind modele cibernetice de programare dinamică, ar fi un mare progres, dar am mari dubii.

(01 decembrie 2020)


No comments:

Post a Comment