Thursday, June 25, 2020

Să fim corecți până la capăt în culturismul modern

Existența Internetului aduce modificări de mare profunzime în tot ce se numește culturism și fitness, inclusiv luarea deciziei de a desfășura un campionat în 2020 folosind resursele mediului online.
O condiție esențială în dezvoltarea conținutului digital este ca acesta să fie de o calitate foarte înaltă adică să fie:
- corect,
- complet,
- consistent,
- comparabile,
- omogen,
- asumat,
- unitar,
- standardizat.
Înseamnă că nu mai face și nu mai zice nimeni ceea ce-i bubuie prin cap, ci respectă reguli stabilite, căci în caz contrar, respectivul se descalifică, deși în condițiile lipsei de onoare de care dau dovadă concetățenii noștri, chestia cu descalificarea nu prea operează la inșii cu obrazul prea gros.
Trebuie definite proceduri foarte stricte legate de:
- descrierea competițiilor,
- structura mesajelor,
- definirea de termene,
- nivelul de complexitate,
astfel încât toată lumea să vorbească o aceeași limbă și în niciun caz să nu apară confuzii.
În primul rând, se impune stabilirea denumirilor pentru competiții și utilizarea defunirilor fixate, exact așa cum sunt date în mod oficial. La noi există Campionatele Naționale de Culturism și Fitness - Seniori și Senioare,  Campionatele Naționale de Culturism și Fitness - Cadeți, Juniori și Masters, precum și Campionatele Naționale de Culturism și Fitness - Etapa Zonală Muntenia, Campionatele Naționale de Culturism și Fitness - Etapa Zonală Transilvania, Campionatele Naționale de Culturism și Fitness - Etapa Zonală Moldova. Tot timpul acestea vor fi referite numai cu titulatirule specificate și nu altfel.
În al doilea rând, pentru aceste manifestări sportive de vor specifica datele de desfășurare precum și localitatea, urmând ca locația să fie anunțată pe afișul competiției și în anunțurile pe care organizatorii le anunță după un calendar bine stabilit.
În al treilea rând, pentru a arăta că există un trecut și că se asigură o continuitate a derulării competițiilor frumos este să se specifice și a câta ediție este cea care se discută. Existăî situații când anumiți indivizi dominați de orgolii primitive reîncep numărătoarea cu unu de la prima manifestare organizată de ei, căci schimbă ceva în denumire, exact așa cum s-a întâmplat cu Conferințele de Cibernetică Economică, a cărăr renumerotare a încept duoă 1989 ca să nu fie asociate cu numele fondatotului ciberneticii economice românești, căzut în disgrație din cauza pupării mâinii unui dictator. Anul 1966 este anul în care se organizează primele campionate de culturism, cel pentru juniori la Craiova și cel pentru seniori la Cluj, deci ediția a I-a este în 1966, ediția a II- este în 1967, ediția a III-a este în 1968, ceea ce mă duce cu gândul că în anul 2019 a avut loc ediția a LIV-a, în 2020 ar fi vorba de ediția a LV-a, iar în anul 2021 ar fi vorba de ediția a LVI, adică a cincizeci și șasea ediție.
În al patrulea rând, pentru corectitudine, Campionatele Naționale de Culturism și Fitness - Cadeți, Juniori și Masters au început să se deruleze ceva mai târziu și ar fi rezonabil ca numărătoarea să înceapă pornind de la o altă dată. Și în cazul acestui campionat trebuie să se precizeze ediția, alături de datele de derulare, de orașul gazdă și de locație.
În al cincilea rând, este rezonabil pentru a asigura comparabilitatea rezultatelor, să fie menținute categoriile de grupe pentru care se înscriu concurenții. De regulă este vorba de a se realiza stabilitatea prin utilizarea grupelor agreate de IFBB, ceea ce este un lucru bun, dar care presupune un efort în plus, pentru a nu apare situații în care numărul de participanți la o grupă este mai mic decât 4, știut fiind faptul că podiumul are 3 poziții, iar numărul 4 ar da posibilitatea rămânerii în afara podiumului a unui concurent cel puțin. Să nu uităm că sunt competiții în care la câte o grupă apare un singur concurent, care devine automat câîștigătorul grupei, deci campion.
Trebuie să existe și o standardizare în prezentarea palmaresului sportivilor în sensul că acesta să fie cu indicarea competițiilor în sensul creșterii anilor de participare, cu indicarea anului, a competiției, a categoriei și a locului ocupat. De fiecare dată trebuie ca între datele din palmares și cele din documentele oficiale să existe o concordanță perfectă.

(25 iunie 2020)

No comments:

Post a Comment