Friday, June 12, 2020

Interviu cu Cătălin VOICILĂ, un actor și sportiv autentic


Pe Cătălin VOICILĂ îl cunosc din vremea în care mergeam la sala de forță SAS GYM din Dristor, unde el venea, se antrena cu maximă seriozitate și corectitudine. L-am urmărit cu atenție lucrând la diferite aparate și de fiecare dată am apreciat ritmul execuțiilor, pozițiile și mai ales concentrarea sa de-a lungul întregului antrenament. Mi-a trebuit destul de mult timp până să intru în vorbă cu Cătălin, căci acolo la sală cei ce veneau lucrau intens, iar pauzele lor erau scurte și nu era loc pentru discuții, comentarii sau glume. Dacă se discuta ceva, acel ceva era legat de un exercițiu, de un aparat, despre eficiența unei mișcări sau despre ce înseamnă a lucra corect o anumită categorie de mușchi. După ce am intrat în dialog cu Cătălin am descoperit un tânăr cu o gândire profundă, format, cu idei clare, care știe ce vrea de la el și de la alții, un om de acțiune, care respectă și impune respect prin modul în care vorbește și prin atitudinea sa. Am devenit prieteni pe rețeaua de socializare Facebook și i-am urmărit activitatea, iar la propunerea mea de a realiza un interviu, Cătălin a răspuns

favorabil. Sunt convins că răspunsurile lui vor lămuri multe dintre frământările generației de tineri care trăiește și muncește aici într-o Românie a căutărilor, încercărilor și întâmplărilor continue și fără de sfârșit. Răspunsurile lui Cătălin VOICILĂ sunt precedate de acronimul CV, iar întrebările puse de mine sunt precedate de acronimil II de la Ion IVAN.

II: Să începem abrupt. Te-am văzut de vreo câteva ori la sală venind cu o fetiță superbă. Cum este Cătălin VOICILĂ ca tată de fetiță?

CV: Sunt un Tătic grijuliu, protectiv, cu multa răbdare în explicații pe înțelesul Domișoarei mele superbe de 8 anișori, recunosc la început am fost stângaci. 

II: Cum ți-a schimbat acest copil minunat viața, Cătălin?

CV: Consider ca am descoperit o alta dimensiune a dragostei, însă un copil înseamnă responsabilitate, are nevoie de multa dragoste o educație atentă, m-a învățat să mai copilăresc prin modul ei de joacă cu multă imaginație, în spatele acestui bărbat puternic se ascunde și o latură sensibila,  sensibil! 

II: Există o legătură între Cătălin tatăl, Cătălin prietenul și Cătălin exemplul de urmat?

CV: Cătălin tatăl este partea mai emoțională, Cătălin prietenul este partea mai rațională și încearcă sa trateze totul ca un observator fără să fie implicat profund emoțional, iar Cătălin exemplul de urmat este partea destul de dificilă care nu trece peste principii, chiar dacă nu are chef să ducă la capăt ceva, își impune să fie puternic și să meargă înainte, cade și se ridică. 

II: Și eu am experiență în domeniu. Ce te-a învățat fetița pe tine?

CV: Prima lecție a fost răbdarea, zilnic mi se preda renunțarea la control, în prezent îmi preda lecția BUCURĂ-TE, TRĂIEȘTE, LASĂ GRIJILE! 

II: De la apariția ei ai o nouă filosofie de viață?

CV: Un copil îți schimba gândirea, obiceiurile, un proces al maturității, îți schimbă în totalitate viața. 

II: Cum ți-ai redimensionat bugetul de timp?

CV: La început este dificil deoarece necesită multă atenție, nu doarme noaptea, însă totul revine la normal după primul an.

II: Așa cum te-am perceput, sunt sigur că ai pus mâna din nou pe Abecedar și ai asimilat noile cerințe ale școlii mileniului al treilea. Cât de greu ți-a fost?

CV: Daaa, facem teme împreună, partea cu explicația a fost mai dificilă la început, este o fetiță foarte inteligentă și prinde foarte repede, de cele mai multe ori chiar ne distrăm la teme, asta find o strategie să o fac să-i placa și sa perceapă că este ceva plăcut să facem teme împreună! 

II: Acum că am lămurit contextul, să vorbim despre sport. Ce sporturi ai practicat?

CV: Atletism pe vremea când eram copil de la 6-14 ani, înot de la 13-16 ani, karate de la 14-16 ani, lupte 16-19 ani, fittness am inceput la 17 ani urmat de culturism până în prezent, de câțiva ani practic și MMA 

II: Când ai intrat prima dată într-o sală de forță?

CV: La vârsta de 17 ani am întrat într-o sala de forță și m-am îndrăgostit, de la vârsta de 17 ani nu am încetat să mă antrenez! 

II: Ce te motivează să vii la antrenamente?

CV: Sincer îmi place să arăt bine, însă este un mod de viață pentru mine, în sala de sport simt ca renasc! 

II: Ai un plan după care te antrenezi la sală?

CV: Categoric am un plan bine structurat, antrenamentul fără plan este ca și cum te apuci să construiesti o casă fără un plan, muncesti degeaba! 

II: Ce înseamnă în opinia ta să te menții în formă?

CV: În primul rând avem nevoie de educație alimentară, hrana pentru minte (informație), nu în ultimul rand să nu uitam de sufletul nostru, suntem trup, minte, spirit! 

II: Mersul la sală te ajută în definirea ta ca persoană, ca atitudine în viața de zi cu zi?

CV: Sportul m-a disciplinat, îmi eliberează mintea, mă ajuta enorm deoarece mă simt bine în pielea mea, crește încrederea de sine și formează o atitudine încrezătoare. 

II: Pe vremea mea lucrurile erau extrem de simplificate. Învățai o meserie și zi de zi mergeai la muncă și practicai ceea ce ai învățat. Acum nu mai este așa. Cum este?

CV: Am apucat să prind un început scurt din acele vremuri, cred ca oamenii erau mult mai limitați, părere personala. Acum avem mai multe oportunități, azi avem acces la multă informație, unii știu cum sa o folosească, alții nu. Majoritatea oamenilor  nu știu ce vor de la viata și sunt prizonierii propilor frici și frustrări. 

II: Ai fost plecat în străinătate? Cum este munca printre străini?

CV: Viata nu este roz prin străinătate, însă mentalitatea oamenilor este mult mai pozitivă, am descoperit în timp ceva util pentru mine, întotdeauna ceea ce faci să faci cu drag, dacă nu îți place încearcă altceva. Cât să încerci? Până găsești ce îți place cu adevărat. 

II: Și în România e de muncă. Și în România se câștigă. E greu, e ușor?

CV: România este o tara valoroasă însă oamenii nu își cunosc calitățile, valorile, cred că este ceva general "victimizarea". Cine vrea cu adevărat, poate! 

II: Care sunt șansele de a-ți face un viitor pentru tine și pentru familia ta aici?

CV: O data cu maturizarea am conștientizat ca viitorul sună bine oriunde ești, atunci când începi să iti cunoști potențialul, banii sunt răsplată a valorii mele, cât valorez atât câștig, vreau sa câștig mai mult... Trebuie sa investesc mai mult în mine! 

II: Cum reușești să-ți gestionezi timpul pentru a face ceea ce-ți propui și nu oricum, ci bine sau foarte bine?

CV: Întotdeauna am o agenda, care îmi ordonează gândurile si acțiunile, totul este planificat în detaliu fiecare pas, așa reușesc să îndeplinesc tot ce îmi propun! 

II: Am avut ocazia să văd apariții ale tale. Ești o prezență, ai atitudine, căci îți sunt suficiente doar câteva clipe să convingi prin ceea ce faci, că ești omul potrivit la locul potrivit, în momentul potrivit. Detaliază te rog.

CV: Totul se realizează prin multă muncă cu mult efort, am avut nenumărate uși închise în nas, foarte multe încercari nereușite, pentru ca îmi doream să reușesc nu am abandonat și am început să îmi dau seama că prin greșeli mă perfecționez.  Vedeam gresala ca pe ceva negativ când de fapt făcea parte din îmbunătățirea mea inconștiență. Devenind conștient de acest mecanism totul s-a schimbat! 

 II: Cum îl caracterizezi tu pe Cătălin VOICILĂ enumerând cinci calități ale lui?

CV: Cătălin Voicila este un om CONSTIENT care IUBEȘTE VIATA și vrea să-și descopere LIMITĂRILE căci așa a descoperit să elimine barierele ce îl țin blocat, STUDIEZ foarte mult INTELIGENTA EMOȚIONALĂ să înțeleg ce se petrece în interiorul meu și recomand tuturor sa înțeleagă această parte miraculoasă, ÎNȚELEPCIUNEA consider ca este cheia deciziilor bune! 

II: Care sunt defectele de care te-ai ferit și te ferești să le dobândești, pentru a rămâne ceea ce ești dar și pentru a evolua în continuare?

CV: Cel mai mare defect din punctul meu de vedere este să nu trăiești autentic, de aici se nasc multe temeri și frustrări inconștient ce pun stăpânire pe mintea ta și îți blochează toată ființa! 

II: Am urmărit textele dense pe care tu le postezi pe Facebook. Sunt foarte bune pentru că sunt concentrate și pentru că exprimă idei clare despre situații pe care le-ai întâlnit. Îmi plac punctele de vedere expuse acolo. Care este procesul de elaborare a lor?

CV: De cele mai multe ori când întâmpin dificultăți și am momente de cădere, în momentul când încep să-mi revin, o lumina se instalează în mintea mea, sunt cele mai bune momente în a începe sa pun pe hârtie și sa înșir parte din întâmplările mele trăite la o intensitate profundă. 

II: În opinia mea, ele sunt creații literare care au la bază un nivel ridicat de maturitate și mai ales de instruire, dar și mult talent. Ce cărți citești? Ce filme vizionezi? Ce muzică asculți? 

CV: Ador psihologia, inteligenta emoțională, mai nou am început sa studiez creierul și am început sa descopăr cât de magic este omul, îmi plac filmele de acțiune și cele romantice, ascult muzica pop, muzica usoara, jazz. 

II: Acele texte sunt de fapt mesaje transmise de un om cu gândire solidă, realist, cu experiență,  care a luat viața în piept și care și-a păstrat optimismul nealterat. Vezi scrierea unor texte de aceeași factură pe un blog?

CV: Mereu am spus ca as face un blog, însă am  tot amânat. 

II: Dar să revin de unde am început. Tu mergi pe bicicletă? Fiica ta merge pe bicicletă? De la cine a învățat?

CV: Asta face parte din cele mai frumoase momente, merg pe bicicleta împreună cu fetita mea, chiar și pe role, la vârsta de 5 ani, acum are 8 ani. Am început împreună cu multă răbdare, mersul pe bicicletă, o experienta plină de peripeții, multe căzături, multe încercări cu gând de abandon, cu lacrimi, câteva zile a durat până a făcut prima tură singură, de această dată cu lacrimi de bucurie! 

II: Am văzut postări la bazinul de înot. Tu știi să înoți? Fiica ta știe să înoate? Cât ți se datorează ție?

CV: De mic am făcut înot și mi-a prins bine, am învățat-o sa înoate la ștrand deoarece a refuzat sa meargă la câteva lecții de înot, a avut mai multa încredere în mine, a fost simplu pentru ca-i plăcea foarte mult apa, printre primele noastre lecții ca trebuie sa facă ceva sa își învinga fricile! 

II: Este important să fii exemplu pentru propriul copil? Cât contează în formarea acestuia să vadă că îi ceri să facă ceea ce tu șii să faci?

CV: Copii pășesc pe urmele noastre, își deschid ochii în aceasta viata prin noi, mai întâi de toate sunt un exemplu pentru mine, sa fac ceva ce eu nu știu sa fac, este dificil, prin exercițiu reușesc, dar să pun pe cineva să facă ceva ce eu nu știu, este iresponsabil! 

II: Lunile acestea au fost grele. Cum ai traversat vremurile pandemiei?

CV: La început a fost o veste greu de acceptat, după am început să văd beneficiile, mai mult timp cu mine, cu fetita mea, mai mult timp pentru citit, improvizații cu multă creativitate în a face sport! 

II: Ce schimbări au adus noile condiții? Cât de profunde sunt?

CV: Noile condiții mi-au luat libertatea însă m-am acomodat repede! 

II: Ai un motto de viață? Care este el?

CV: Nu lasa pe mâine ce poți face azi! 

II: Dacă ar fi să dai un sfat unor tineri la început de drum, care ar fi acesta?

CV: Ai răbdare și nu căuta în exterior ce nu găsești decât în interiorul tău, ești o sursă infinită, un izvor și nu trebuie decât sa începi să te cunoști! 

II: Cum îl vezi pe Cătălin VOICILĂ peste 5 ani?

CV: Cu siguranță o variantă mai bună, bucuros pentru îndeplinirea proiectelor actuale, îmi doresc să găsesc cea mai bună metodă pentru a împărtășii tinerilor cum să își găsească echilibrul în viață pentru a putea să își găsească propriul drum! 

II: Cum îl vezi pe Cătălin VOICILĂ peste 10 ani?

CV: Alături de o echipa minunată în descoperirea a cât mai mulți oameni care își doresc să-și urmeze visele! 



(13 iunie 2020)

No comments:

Post a Comment