Monday, December 5, 2016

Fraudarea prin software

Cine știe cât de cât despre ciclul de dezvoltare software va accepta ideia că în fiecare etapă a realizării unui produs software, și programele de calculator pentru alegeri sunt și ele produse software, în orice moment sunt create premisele fraudării alegerilor. 
La elaborarea de specificații se pun bazele fraudării elevate a alegerilor, încât nimeni niciodată nu va reuși să vadă că s-au furat acestea, pentru că la elaborarea specificațiilor se face prin discuții ca între bandiți onorabili, căci cine plătește vrea să obțină exact ceea ce vrea. Cine dă 250.000 de euro pe o geantă din piele de crocodil în niciun caz nu dorește să onțină o imitație chiar foarte reușită, ci o geantă Birkin de 300.000 de dolari, de la Hermes.
La definirea soluției, chiar dacă specificațiile nu conțin muguri ai fraudării, prin tehnologia adoptată sunt definite nenumărate portițe pentru a frauda alegerile. Să ne imaginăm simpla introducere de parolă. O parolă duce execuția spre o execuție frumoasă care îl face și pe cel mai aprig denunțător al fraudelor să fie impresionat cât de corect este produsul software. La introducerea unei alte parole, de un alt specialist, deja se activează altceva care duce exact la ceea ce dorește cine vrea să se producă numai minuni. Să nu uităm că și completele de judecată se trag tot la calculator. Să nu uităm că  și președinții de BAC tot la calculator sunt treși. Și ce frumoase coincidențe apar, de fapt fiind în era în care calculatoarele citesc gândurile și generarea de numere aleatoare vin mănușă pe acele gânduri citite și decodate. Exemplele date sunt de o puritate perfectă în a se produce fenomenele cu probabilitate apropiată de zero absolut.
La scrierea de texte sursă, adică în faza de programare, oriec procedură care se scrie, dacă se vrea se include doar o secvență nevionovată care face minuni. O instrucțiune care adună un număr care trebuie și unde trebuie, transformă o altă instrucțiune dintr-o simplă incrementare în altceva și acel altceva duce execuția spre exact ceea ce se numește procedura cu care se fraudează alegerile. Să nu uităm trucurile ieftine ale programatorilor care fac dintr-un produs software cea mai mare bizarerie posibilă prin procese de virusare controlată. Nici dacă se lucrează pe un calculator neconectat la rețea nu sunt eliminate riscurile generării de arborescențe dinamice care vin sp schimbe ceea ce este deja considerat bătut în cuie în algoritmii de calcul. Se mizează nu pe componentele esențiale ale procesului electoral, ci pe elementele volatile, precum cele dinamice, care nu sunt 100% controlabile. Procedurile ascunse au menirea de a perturba științific datele inițiale și de a respecta toate cheile de control, căci nu niște amatori se apucă să facă ghidușii în scrierea de linii sursă. Să nu uite nimeni că programatorii sunt ca inteligență cu mult peste medie și creativitatea lor este infinită. În securitatea informatică deja nimic nu mai este sigur, când nu se cunoaște mai nimic. Dar în cazul dezvoltării de software electoral, totul este pus pe tavă și câmpul de acțiune este asemeni unei operații pe cord deschis cu reușită 1.000% (am pus corect o mie).
La etapa de testare trebuie spus că nu existyă program absolut corect. Tot timpul într-un program rămân erori. Unele mai mici, altele sunt mai mari, adică mai grave. Nici dacă s-ar face testarea unui program într-un mod cât mai complet cu putință, tot nu se elimină acea latură subiectivă care este asociată fraudării ca proces conștient. Dacă ar exista posibilitatea demonstrării corectitudinii, desigur se va demonstra corectitudinii, numai că și aici există nenumărate modalități de a evita exact definirile specifice unui viitor program care să nu fraudeze. Există formalizări și formalizări. Există metaexpresii echivalente și niciodată nu va fi vreo descriere atât de simplă, adică făcută în limbaj natural care să ducă la a declanșa un proces de a demonstra corectitudinea în condiții ideale. Seturile de date de test sunt sugestive li deci și convingătoare. Fiecare dintre cei implicați au posibilitatea de a testa un produs software și să fie convins că este bun. Scamatorii ne arată paharul gol, dar printr-o mișcare abilă fac ei un nu știu ce și din pahar curge apă. Să nu excludem situația că și în cazul rulării cu o rețea de calculatoare a datelor specifice unui proces electoral va exista un scamator care va face exact să curgă apă dintr-un pahar gol...
Despre fazele de implementare și de exploatare nu voi scrie aici.
Ideia de bază este că numai dacă părțile vor se va face software electoral 100% corect în raport cu procesul electoral, produsul software va fi corect și procesul electoral va reprezenta voința electoratului. Dacă una dintre părți, oricare ar fi aceasta, nu vrea așa ceva, clar că din softare se vor lucra rezultatele încât numai o parte știe ce și cum și atât. În rest, totul sunt povești frumoase cu audit, cu procese în tribunal sau cu orice ar fi aprte dintr-un spectacol.


(05 decembrie 2016)

No comments:

Post a Comment